Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Söndagen den 22 december 2024 - klockan 08:00
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Almedalen sommaren 2024

Inger Nordheden om Almedalen -24

Almedalen sommaren 2024


Inger Nordheden 2024-07-14



Temat var att vi idéburna skolor kan bidra med mycket för att nå alla barn. Ann Pihlgren inledde från Altea med en föreläsning om olika alternativa pedagogiker.

Hon utgick från olika syn på begreppet Bildning där hon menade att man kunde urskilja två olika synsätt; nämligen att se Bildning som att Avbilda där man undervisade så att eleverna skulle lära sig det som man menade kunde bidra till att skolan upprätthöll en sorts norm för ett samhälle som de styrande ville men att man också kunde se på begreppet Bildning som något som stärker individen till att Ombilda något. Hon var som vanligt helt suverän med både talade och humoristiska exempel med också med stort allvar och vetenskapligt hållbart. 

 

Efter det kom jag in med mitt bidrag som denna gång blev helt annorlunda både som mina tidigare bidrag men också utifrån vad jag från början hade tänkt mig. Någon vecka innan seminariet damp nämligen boken "Bara gör det. Haggan, ungarna och Stavgard" ner i min brevlåda. Haggan, eller Harriet som hon hette, var Freinetlärare ut i fingerspetsarna och som sådan lärde jag känna henne på tidigt åttiotal. Så här sa jag:

 

Bara gör det. Haggan ungarna och Stavgard.

 

Plötsligt dök boken ner i min brevlåda. Jag älskade Haggan. Hon var en del av mitt lärarliv. En inspiration. Plötsligt fick jag tänka om. Jag hade tänkt att prata om varför just Freinetpedagogik var den bästa pedagogiken. Och det är den så klart. Men boken om Harriet fick mig att än en gång konstatera att språkforskaren Jim Cummins begrepp ”Be that one teacher” är det som gäller. För många barn har det varit just så. En lärare som betydde allt. Som vågade vara ärlig i just det viktiga ögonblicket.

 

Min lärare i folkskolan, Birgit Bodlund, var sådan. Jag gick i en skola i Bromma där de flesta barn förväntades gå i föräldrarnas fotspår och då bli professor eller diplomat. Jag hade inte den bakgrunden. Det visste min lärare så när vi skulle söka till realskolan kallade hon fram mig och sa att hon tyckte att jag skulle söka till en fyraårig realskola så att jag fick ett extra år på mig innan gymnasiet och att jag då slapp att konkurrera med Peter Becker eller Håkan Wahlquist. Att hon vågade! Vad klok hon var.

 

För många barn, särskilt knepiga sådan var Harriet just ”that one teacher”. Hon var Freinetlärare i själ och hjärta utan att ha läst en rad ur hans böcker. Hon hade nämligen dyslexi så hon läste inte gärna böcker men hon lyssnade på vad andra berättade och kände att hon hörde hemma just hos Celestin Freinet. Hon gillade hans fria sätt att se på barns behov, på konsten, på kreativiteten och på att han lyssnade på barnen. Freinet menade att barn och vuxna hade samma behov. Då fanns inte aga, orättvisa, betyg eller annat som skulle kunna vara kränkande för ett barn. Då fanns i stället samarbete, kommunikation och demokrati. Just detta attraherade Harriet. Hon var verkligen begreppet ”Handens och hjärnans arbete ska värderas lika” personifierad.

Att veta hur man tänker i krökta rum. Uttrycket är Harriets. På 1970-talet var hon en av dem som tillsammans med sina elever hittade en järnålderskatt vid Stavgard i Burs socken. Där byggde hon och några andra lärare upp en lägerskola dit barn från Gotland och även från fastlandet kommer och under några dagar lever järnåldersliv. Harriet dog 2006 och i nekrologen i Gotlands Tidningar citerades Harriet som sagt: ”Vi måste lära barnen att mobilisera alla sinnen. Men för att göra det, måste vi veta hur man tänker i krökta rum. När en människa ser två träbitar ska hon tänka att det här kan man göra något av!

Så hade nog Celestin Freinet också tänkt. Han menade att man lärde sig bäst utanför klassrummet där det fanns utrymme och grogrund för lärande. Klassrummet var bara något nödvändigt för att sammanfatta dagen eller temat. Själva lärandet skedde någon annan stans.

Vår skolminister Lotta Edholm, däremot, tänker nog inte i krökta rum. Här är det strömlinjeformat eller kvadratiskt som gäller. Nu ska det satsats på ”riktiga” läroböcker och då måste det lagstiftas om det. Hon sa i DN häromdagen att det måste man eftersom skolor har så grovt tillyxade sätt att se på läromedel. Det kunde ju till och med vara symaskiner, hyvelbänkar eller skönlitteratur och så kan vi ju inte ha det. Tänk om fler, inte färre, vågade anse det som läromedel. Då skulle nog barn lära sig betydligt mycket mer!

När jag år 2014 återgick till Freinetskolan Kastanjen efter 12 år som lärarutbildare fick jag en klass med några av de elever som nu 2024 gick ut årskurs nio. Jag har fått läsa deras texter om hur de haft det på Kastanjen. De berättade om lägerskolor, promenader i mörkret med facklor, om strapatsrika vandringar, om alla traditioner där man möttes över åldersgränser och om lärare som de mött. Som var just ”that one teacher”.

För mig är Freinetpedagogik just allt detta men jag inser också att det kunde röra vilken pedagogik som helst. Jag är säker på att både Inger som representerar Montessori och Maria som representerar Waldorf har liknade exempel att berätta. Så mitt bidrag idag är egentligen att vi alla behövs. Att för olika barn finns just den läraren, just den pedagogiken. Det var det jag insåg när boken om Harriet damp ner i min brevlåda.

Jag är säker på att vi alla behövs. För att varje barn ska ha rätt till sin väg till lärande.

 

 


Skriv ut



Demokratipristagare för Freinetrörelsen i Sverige 2024

Linnea Lindquist, mottagare av Freinetrörelsen i Sveriges demokratipris 2024

Linnea Lindquist är även känd som rektor Linnea. I sina inlägg om skolan har hon inte backat in i ett hörn utan har starkt vågat ifrågasätta det nuvarande skolsystemet med möjligheten till vinstuttag,...

Läs mer
Till minne av Susanne Osten

Till minne av Susanne Osten

”Freinetrörelsens demokratipris Open Minds år 2011 tilldelas författaren Suzanne Osten för sitt mångåriga engagemang för barns och ungas villkor. Ofö...

Läs mer
Workshop i RIDEF:s anda

Workshop i RIDEF:s anda

Vi var tre representanter ifrån Sverige på RIDEF i Oaxaca i Mexiko sommaren 2024. Det var jag och mina två kollegor Susanne och Alka från Drakbergsskolan. Vi hade sökt...

Läs mer
”För varenda unge i Bunge”

”För varenda unge i Bunge”

Just så heter den nyaste kursen för freinetintresserade pedagoger. Vi som driver denna kurs, Marita Sandin Larsson och Jessica Alm, kommer från Freinetskolan Hugin i  Norrtä...

Läs mer
Bara gör det!

Bara gör det! Haggan, ungarna och Stavgard

 

Det här är en bok som alla Freinetlärare (och alla andra lärare också förresten) bör läsa. Här får vi läsa om hur Haggan (egentligen Harriet...

Läs mer
Inger Nordheden om Almedalen -24

Almedalen sommaren 2024

Temat var att vi idéburna skolor kan bidra med mycket för att nå alla barn. Ann Pihlgren inledde från Altea med en föreläsning om olika alternativa pedagogiker.

Läs mer
Almedalen 2024

Seminarim i Almedalen
Onsdagen den 26:e juni 2024     klockan 13:00 till 13:45


Detta vill du inte missa! Kom till Visby och delta live på seminarim under Almedalsveckan.

Varje barn har rätt till sin väg till lärande - hur gör vi?



Läs mer
Besök på Freinetskolan Bild och Form från Simone Veil i Nantes i Frankrike 26 maj- 1 juni 24

Besök på Freinetskolan Bild och Form från skolan Simone Veil i Nantes i Frankrike 26 maj- 1 juni 2024

Vi på Freinetskolan Bild och Form i Masthugget har haft besök från en skola i Nantes i Frankrike. 12 elever i åldrarna 12-15 år, och de två lärarna Gwen...

Läs mer
Glimtar från Freinetskolan i Lund

FREINETSKOLAN I LUND

Den 6 maj i år, 2024, besökte jag Freinetskolan i Lund för att samtala med några av pedagogerna kring freinetpedagogiken. Jag ville veta hur skolan har utvecklats efter de...

Läs mer


Demokratipriset till Eva-Lotta Hultén utdelat

Freinetrörelsens demokratipris 2023 utdelat till Eva-Lotta Hultén

Den 7/5 samlades vi på Drakbergsskolan för utdelningen av demokratipriset. I samband med det berättade Eva-Lotta kring sin bok "Vad ska vi med skolan till". Den samlade skaran var...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAP



Besök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia