De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ångest över livet efter student


Alfons Enemård 2023-05-23

Årskurs treor närmar sig en student i sommar och det är knappt 25 dagar kvar av skolåret. Det är vanligt att elever i slutet av trean upplever starka känslor eftersom studenten leder till en stor omställning. En undersökning bland treorna visar att många har blandade känslor inför studenten. 

 

Direkt efter sommaren är det en del som ska sommarjobba. De flesta ska jobba i sommar. Det finns en rad olika jobb som elever tänkt sig: Kolmården, butik, restaurang, service och arbete med folk. Kort och gott ska de flesta arbeta men många planerar även att resa, antingen utomlands eller i Sverige.


Till hösten verkar elevernas målsättning ändras lite. De allra flesta planerar att jobba, kanske med  fast anställda och fler timmar. Flera ska studera, antingen på komvux, universitet eller yrkeshögskola. Utbildningarna som dök upp mest frekvent var sådant som sjukvårdare, polis, socionom, civilekonom och arbete med global hållbarhet.


De som ska resa ska antingen bara vila från pluggandet eller att plugga vidare utomlands. Tågluffa genom Europa, besöka Berlin, London eller varmare temperaturer är några av de intressanta resor eleverna planerat.


Elever som varken skulle arbeta eller plugga i höst kunde ha annat för sig, såsom att utföra värnplikt. Det är inte så många som ska göra lumpen, men det finns en andel som har säkrat sin plats och andra väntar på svar eller är fortfarande osäkra.

 

Men det kan vara svårt att veta exakt vad man vill hitta på. Det är många beslut som behöver göras. Elever fick uppge själva om de kände att de fått tillräcklig information om studier efter gymnasiet. Den generella känslan är att ungdomarna känner sig redo att söka jobb. Några önskar att de hade fått mer information tidigare och några tycker att det är svårt att veta hur man ska söka jobb, hur man söker studelån och lägenheter. 


Livet efter studenten är en stor omställning, CSN kommer inte längre in, det finns inget fast schema och man får ett större personligt ansvar. Med tanke på detta så kan studenten skapa starka känslor. Hälften av alla elever har uppgett att de känner lite ångest över att ta studenten. Anledningar till denna ångest säger eleverna är att skolan är en trygghet för många. Efter skolan upplever en del att livet börjar, att man kanske lämnar vänner och sammanhanget i skolan. Vissa har ångest över att tiden i skolan gick fort och har stress över vad de vill hitta på nu. Andra upplever osäkerhet över hur man ska handskas med ansvaret och göra sådant som att söka bostad.


Jag intervjuade Astrid Hasselqvist om hennes planer och tankar inför studenten. 

- Tänkte du jobba något i sommar?

Jag har faktiskt inget jobb i sommar. Skolperioden var väldigt stressig när sommarjobben skulle sökas. Så jag bestämde mig för att ta ledigt i sommar och hitta mig själv innan plugget i höst.


- Har du fått tillräcklig information för att söka utbildning eller jobb?

Att söka vidare en utbildning har jag bra koll på, det är något SYV och lärare pratat mycket om. Men jag vill inte minnas senaste gången någon pratade med oss om hur vi skriver CV.


- Har du bestämt vad du ska göra efter studenten? 

I flera år var jag säker på vad jag ville göra. Men desto närmare man kom till beslutet desto mer velade jag. Beslutet handlar främst om vilken universitetsstad det ska bli. Det har inte alltid varit ett enkelt beslut.

- Upplever du att det är vanligt för ungdomar i vår ålder att känna sig vilsna i allt studentpyssel?

Ja. Jag tror inte riktigt vi pratar om det, vi har inte riktigt förstått hur mycket vi inte vet/är oförberedda inför. Men min uppfattning är att det slår dem flesta ganska hårt väl efter utspringet.


- Är du taggad på studenten?

Ja! Trettio dagar kvar hade gärna fått gå lite snabbare… Däremot är det stress just nu med allt plugg som ska göras klart innan dess, så det är dubbelt. Det är också lite motigt att lämna Lärka och världens finaste vänner. Men det är något att tänka mer på när plugget är klart. Så tänker jag i min emotionella tidsplanering!

Slutligen menar många av treorna i enkäten att de kommer sakna skolan.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin