De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Vett och etikett på konsert


Vidar Ekekrantz 2023-06-07


Efter pandemin har stora frågor kring konsertettikett uppstått. En konsert brukar inte ses som något så värst sofistikerad, men det finns ändå vissa, ibland oskrivna, regler som ska följas.


En med dåliga erfarenheter är Wilma Arildsson:
- Jag har själv upplevt jobbiga människor under konserter. Något av det värsta som kan ske under en konsert är att ens synfält blockeras. Det kan vara allt från telefoner till cowboyhattar och skyltar, säger Wilma Arildsson.

Just cowboyhattar kanske inte är något som man ser på varje konsert, men detsamma går inte att säga om mobiltelefoner.

- Det är kul att filma vissa delar av konserten så att man kan ha kvar den som minne, men man behöver ju absolut inte filma hela. Det blir ju både svårare för en själv att njuta av ögonblicket, men även svårare för dem runt omkring dig då du kanske blockerar scenen för dem. Undvik speciellt att filma med blixt, eftersom det bara gör det ännu värre för resten av publiken.


Det känns som att en telefon som skymmer scenen är något som de flesta konsertbesökarna har varit med om under de senaste åren. Kanske vore det bra om artisterna innan konserten uppmanade publiken att stänga av sina mobiltelefoner. Det skulle ju dock inte stoppa folket som var sena till konserten, som även verkade tycka att det var lämpligt att leta efter deras sittplatser med ficklampor. 

- Visst, om någon filmar en hel konsert så kan det bli jobbigt, men det blir ofta inte värre än folk som filmar eller fotar med blixt. Det stör resten av publiken, och bilderna blir ju till och med sämre! Man vinner liksom ingenting på det.


Wilma verkar heller inte uppskatta människor vars behov av uppmärksamhet från artisten leder till otrevliga incidenter.

- Jag har varit med om att folk i publiken kastar upp flaskor, godis eller andra saker bara för att artisten ska bekräfta deras närvaro. Det kan ju vara fint att kanske kasta upp blommor eller gosedjur på scenen för att visa uppskattning, men man behöver ju som sagt inte sjunka så lågt att man börjar kasta upp skräp. Det har också hänt att man har varit med om att någon eller några i publiken skriker svordomar och skällsord till artisten för att de ska märka av dem. Lägg ner med det. 


För att hålla vett och etikett på en konsert verkar det enkelt som att det räcker med att inte bete sig som ett svin. Håll filmandet och uppskatningsvisandet på en lugn nivå.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin