De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Anders leder arbetet mot det okända


Elis Pihlblad 2014-11-14


I en liten källare i Ljura ligger världens största arkiv för allt UFU-relaterat. Anders Liljeblad var där när allt började för 40 år sedan.


Huvudkontoret ligger i en anonym liten lokal i baksidan av ett bostadshus i Ljura här i Norrköping och är nästan omöjligt att se om man inte vet att det ligger där. Väl inne i kontoret möts jag av en liten lokal med några datorer och en stor mängd bokhyllor som nästan väller över med pärmar och annat smått och gott.

 - Vi var tre finniga tonåringar som inte hade råd att köpa böcker. Då fick vi idén att att starta ett lånebibliotek för böcker om allt UFO-relaterat.

Det var alltså så det startade i början på 70-talet. De fick ett startbidrag av en UFO-log, som hade tröttnat på det hela, och startade de sitt lilla bibliotek. 
-Vi hade då bara ungefär 400 böcker,säger Anders

De hade då ingen aning om att de i framtiden skulle bli ett av världens största arkiv för UFO-logiskt forskning. De förvarade materialet i en liten lägenhet i Södertälje, men i takt med att samlingen bara växte och växte insåg de att de måste flytta till en större lokal där de kunde börja växa på riktigt.

 

De har för avsikt att ändra sitt namn från Arkivet för UFO forskning till Arkivet för det oförklarade.
- Vi har under de senaste åren tagit in stora mängder rapporter om det paranormala och annat sånt, säger Anders.

De forskar mycket om mytiska varelser inom gamla folkberättelser och andra historier om varelser, till exempel ”Big Foot”. De heter fortfarande Arkivet för UFO forskning eller ”Archive for UFO research” på engelska men på deras hemsida har de redan ändrat sitt namn till Archive for the unexplained (Arkivet för det oförklarade) De har för tillfället en ansökan hos staten om att officiellt byta namn.
- Ja, sånt där kan ju ta sin tid, säger han

 

Varför Ljura?
- Jo, vi letade efter en billig lokal och av en slump hittade vi en lokal här i Ljura. Stockholm är ju inte direkt känt för sina billiga lokaler, säger Anders menande.

De har växt en bra bit sedan de först flyttade in i Ljura, från de 400 volymerna de hade när de började har samlingen ökat upp till 30 000 volymer och de har precis flyttat in i sin 11:e lokal.
- Vi är utspridda lite här och var runt om Ljura

 

Vad finns då i alla dessa lokaler?
- I de flesta är det bara arkiv där vi förvarar alla våra volymer, sen har vi två bibliotek och ett kontor. 

De har också ett rum där de har tagit sig an det enormt stora arbetet med att digitalisera alla volymer från 80-talet, de är klara med cirka 5000 band med intervjuer och mer ska det bli.

 

När jag och Anders går mellan lokalerna i det kalla höstvädret berättar han, efter att jag har gått åt fel håll några gånger, att det är väldigt lätt att gå vilse här. Alla hus ser lika dana ut.
- Jag brukar ha en mardröm om att jag går runt och runt här i Ljura utan att hitta lokalen jag vill till, skrattar Anders

Inne i lokalerna möts jag av en udda lukt av källare blandat med bibliotek och när ljusen tänds ser jag otaliga hyllor med pärmar, böcker och högar av lösa papper. Han visar en hylla där de har samlat alla texter av en journalist som jobbade med UFO relaterade grejer. Här finns volymer av tidningar och andra tidsrkifter om UFO:s och andra övernaturliga ting. I det största av de två biblioteken hänger en liten bild på en man som heter Charles Fort, Charles var en av de första som började skriva ned händelser som rörde det oförklarade.

- Han är lite av av en halvgud för oss UFO-loger, säger Anders och bugar lite på skoj.

 

De har ett avtal med UFO-Sverige, en organisation som samlar in rapporter om UFO:s överallt runt om i Sverige, det kommer inte ofta in några rapporter men när det gör det undersöker de den och, om det behövs, skickar de ut en av de ca 50 UFO forskare i landet som får undersöka händelsen. Vem som helst kan gå en utbildning och bli ”UFO reporter” berättar Anders, han själv har gått den två gånger och ska gå i år igen då det är olika teman varje gång.

 

Fas 3 är deras största inkomstkälla

Arkivet får in pengar från alla möjliga håll för att kunna fortsätta sitt arbete. Själva materialet blir inskickat av olika personer. Ofta är det en av deras ”agenter” i England som skickar hem material som de har kommit över av någon som dött eller liknande.
- Det händer att vi åker och räddar samlingar, en gång fick vi bokstavligen hämta materialet i en soptunna då familjen till den avlidne hade slängt bort det, säger Anders 

Agenterna i England kommer hem en gång per år med införskaffat material. Förra året fick de in så mycket som 313 kartonger med en lastbil och Anders håller fortfarande på att gå igenom det.

När det kommer till pengar är det dock Fas 3 arbetare som drar in mest pengar, fas 3 är ett system där ett företag kan dra in mer pengar om de anställer arbetare som har varit arbetslösa under en lång period. På detta får de in ca . 700 000kr per år. Besökare kan även donera eller sponsra valfri summa till arkivet. Detta drar dock ”endast” in 60 000kr om året. Arkivet tjänar också lite pengar på bokförsäljning. De flesta som jobbar i arkivet är, precis som Anders, volontärer och några har t.om. jobb vid sidan om.
- Just nu jobbar vi med att komma i kontakt med människor med utvecklingsstörningar som t.ex Aspergers och ge dom arbetstillfällen.

De har redan några personer med olika problem, en av dom sitter hemma och skickar en gång i veckan in materialet han har samlat in.

  

När jag frågar Anders om han själv tror på utomvärdsliga ting så svarar han att ja, det gör han. Han finner det dock svårt att tro på att något har kommit hit till jorden. Och det är nu Anders stora dilemma uppstår: vill han verkligen bevisa den riktiga orsaken till detta fenomen som rapporten berättar om?
Jag känner att det är min plikt att bevisa oförklarade händelser men samtidigt vill jag ju så klart att det ska vara något paranormalt eller en besökare från en annan planet, man är lite kluven, säger han och ler.

Inom Anders värld finns det många konspirationsteorier. En av de största måste vara Area 51, det är en militärbas som ligger i den amerikanska öknen som ofta sägs göra experiment och förvara stora UFO:s. Anders tror dock att allt detta bara är teorier.
-
Någon kanske ser ett ljus från Area 51 och tror genast att det är ett UFO när det egentligen bara är ett nytt vapen som testas, säger Anders.

 

Vi avlutar intervjun med att gå tillbaka till huvudkontoret där jag ställer frågan som måste ställas:  Star Wars eller Star Wars
Ja, jag vet knappt skillnaden, skrattar Anders

Vi säger Adjö och jag lämnar arkivet överraskad över hur stort det var. Jag hade väntat mig en lokal med några hyllor men fick istället ett stort nätverk av lokaler med ca 30000 volymer, och att allt detta händer mitt framför näsan på oss i några källare i Ljura utan att vi har någon aning.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin