De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Power of love i Svenska kyrkan


Signe Jussila Lindblom 2016-12-19


Kyrkan har för många blivit en plats som är dammig och omodern. Den enda gången den besöks blir på dop, bröllop och begravningar. Sedan går kyrkan tillbaka till att vara konservativ och opassande. Men den 24 september, Norrköpings kulturnatt, finns inget av den andan i St Olai kyrka. Kyrkorummet har förvandlats till “Stora salen” på Hogwarts skola från de sju böckerna om Harry Potter.

 Kyrkan är nästan fullsatt och många börjar undrande skruva på sig när ett ihållande puttrande blir allt högre, motorcykeln möter många förvånade ansikten när den rullar upp för altargången i den pyntade kyrkan. “Hagrid” som kör lämnar ett brev till “Dumbledore”, som spelas av prästen Anna Ryding, där det står att vi alla har blivit antagna till Hogwarts skola häxkonst och trolldom. Så börjar den dramatiserade mässan. Dom som gör den populära mässan möjlig är St Olais ungdomsgrupp Pol som deltar i att fixa och agerar i dramatiseringen.


- Jag vill att Pol ska vara en tid och plats som man senare i livet och kan se tillbaka och känna man med hjälpa av det kan utvecklas som,  säger en av ungdomsgruppens präster Björn Larsson som har varit präst i två år och ledare i Pol ett år.

- Det ska vara ett safe place och en paus.  


Pol:arna. Eller Cafe Power of Love som det egentligen heter, ses varje onsdagskväll. De som kommer dit samlas i St Olai kyrka för att äta och för att umgås.


Maten lagar Pol:arna tillsammans, det är frivilligt att delta och det finns alltid folk som kommer och hjälper till. Äta brukar dom göra  vid sextiden efter en bordsbön i form av sång. Prästernas och de andra ledarnas engagemang har stor betydelse för gemenskapen i  den här gruppen.

- Det är jobbveckans höjdpunkt, och det kräver bara några timmars förberedelse, säger Björn.


Alice Ingå, en av ungdomarna som kommer till kyrkan nästan varje vecka tycker att de har lyckats med att skapa en trygg plats.

- Här behöver du aldrig känna dig ensam. Sällskapet gör att den måltiden, oavsett vad vi äter, blir höjdpunkten på veckan! Tack vare den gemenskap vi har.


Det kan på andra ställen vara svårt att ha en liknande verksamhet. I närmiljö kan Björn enbart nämna Gröna Draken i Söderköping, men också att deras upplägg är lite annorlunda då de ses en helg i månaden.


En annan av ungdomsgruppens präster, Anna Ryding, tror att det funkar så bra för att ledarna får vara med att skapa trygghet och för att det finns så många som längtar till onsdagskvällen.

 
Sedan 2010 har Polkvällarna sett ut som det gör nu. Anna säger att det är den arbetsuppgift som ger mest tillbaka till henne som ledare.

- Här får jag vara med att skapa något som jag verkligen brinner för en trygg härlig plats mitt i livet. Jag får tillbaka skratt och värme.


Religion har fått en dålig klang de senaste åren, kanske för att vi frigjorde oss från den stränga kyrka som fanns för 40-50 år sedan. Det har efter det blivit något omodernt att vara troende.
- Kyrkan uppfattas ju sitta på ofantliga rikedomar som den inte förvaltar bra, och på grund av det har vi ju nu under året haft ett problem med att många lämnar kyrkan, säger Björn. I allt detta ungdomarna har stor betydelse.

- De är ju vår framtid.

Olai är nytänkande församling, men det är ett stötande och blötande mellan det konservativa och det nytänkande, säger Björn

- Kyrkan förändras ju as we spaek.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin