Elsa Östling. 18 år, lever och andas musik. På gymnasiets musikprogram har hon funnit sin passion, där hon utvecklas och skapar minnen för livet.
När Elsa stiger upp på scenen är det som om hela världen tystnar. Musiken tar över, och hon låter varje ton berätta sin historia. Men vägen dit började långt innan hon satte foten på gymnasiets musikprogram- det började redan i barndomen, med en passion som löper genom generationer.
- Jag har hållit på med musik i princip hela livet, säger hon med ett leende.
När det var dags att välja gymnasieprogram var det ingen tvekan. Musikprogrammet på De Geer blev det självklara valet.
Musik från morgon till kväll
Så, hur ser en vanlig dag ut för en gymnasieelev på musikprogrammet? Elsa beskriver sina dagar som en perfekt mix av både vanliga skolämnen och musik.
-. Jag börjar ofta dagen med något vanligt ämne, typ samhälle, men sen är resten av dagen nästan bara musiklektioner”, berättar hon.
För Elsa slutar inte skoldagen när lektionerna gör det. Hon stannar gärna kvar på skolan för att öva eller umgås med sina kompisar, och när hon väl kommer hem är det ännu mer musik som gäller.
- Inte så mycket annat plugg, skrattar hon.
Ett känslosamt möte på scenen
Det är svårt att välja ut ett enda minnesvärt ögonblick från alla gånger hon uppträtt, men en händelse sticker ut för Elsa. Under repetitionerna inför en musikal mötte hon en gammal vän - en ljudtekniker som hon arbetat med som barn.
-Vi hade inte setts sen jag var liten, och när jag hade sjungit färdigt min låt på repet så kollade jag upp och såg att han satt och grät.
Efteråt kom han fram till Elsa och berättade hur rörd han var över att se hur hon vuxit, både som person och musiker.
- Han sa att han trodde att det skulle gå bra för mig i musiken, minns hon.
Det blev ett ögonblick hon sent kommer glömma.
Från antagningsprov till framtidsdrömmar
Att komma in på musikprogrammet är inte lätt. För Elsa innebar det att förbereda flera musikstycken, en sång och ett pianostycke. Hon fick framföra det under inspelningsprovet.
- Vi övade också på att klappa takt och läsa noter, förklarar hon.
Med nästan toppresultat på sitt antagningsprov, 447 av 474 möjliga poäng, var Elsa en av de som antogs.
- Jag blev väldigt glad och taggad på att få börja, utvecklas mer i musiken och lära känna många nya människor. Lätt det bästa valet jag gjort.
Trots all sin talang och sitt engagemang har Elsa inga tydliga framtidsdrömmar inom musiken, men det innebär inte att hon saknar ambitioner. Hon lyfter fram utbildningar som Balettakademin och Artistens musikprogram, som hon tycker verkar spännande trots höga inträdeskrav och kostnader.
- Det öppnar många dörrar och jag tror att man utvecklas väldigt mycket om man får gå där, säger hon hoppfullt.
När det kommer till inspiration ser hon inte upp till någon särskild artist på det klassiska sättet.
- Men jag tycker att Zara Larsson är jätteduktig och verkar som en vettig människa, säger hon. Kanske är det just den känslan av att gå sin egen väg som gör Elsa driven och målmedveten. Hon vet vad hon vill, men är inte bunden till att följa någon annans fotspår.
Musikprogrammet på skolan har gett henne mer än bara möjligheten att utvecklas som musiker, det har gett henne ett sammanhang, vänner för livet och minnen som stannar kvar. Elsa har hittat sin plats, och även om framtiden är oskriven är det tydligt att musiken alltid kommer att vara en stor del av den.