De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

I höst drar Josefine i trådarna


Tilda, Katja, Denize 2016-06-08


Att tillverka sina egna klädesplagg är oerhört unikt i dagens samhälle. Josefine är en av få som faktiskt gör det. I höst väntas studier inom textil på folkhögskolan i Värnamo.

Att sy, skriva och filma är något som Josefine har som största intresse. Efter tre år på film- och fotolinjen beger hon sig snart vidare till Värnamo för att fördjupa sig i nästa stora ambition, att sy. Syftet är att ta reda på om det är det hon vill satsa på i framtiden.

Tack vare syslöjden i lågstadiet och en mamma med ett textilintresse så har Josefines passion för att sy vuxit sig starkare och starkare med åren. Efter ett år på Degeer så började hon sy sina egna kläder. När vi frågar henne om någonting av det hon har på sig idag är egentillverkat, svarar hon att allt är det.
- Det var en ren slump att det blev så!


Att allt Josefine har på sig är egentillverkat, tyder på att intresset är starkt. Studierna vid Värnamos folkhögskola förväntas ge henne en klarare bild om hurvida en framtid inom textil är något för henne eller inte. Vidareutbildning kan leda till arbeten likt inköpare av tyger, mönsterkonstruktör och skräddare.
- Jag vill se vad jag gillar mest helt enkelt. Mönsterkonstruktion låter kul, men man vet aldrig.


Bland sju olika textilskolor runt om i Sverige så gjorde Värnamos bäst intryck på Josefine. En utbildning full med studiebesök och praktik, där man senare får hjälp med att söka vidare, var avgörande i hennes val av skola. En nystart väntar bara några månader bort.
- Det ska bli skönt att börja om på nytt i en ny stad! Jag ser fram emot att träffa nya människor.


Hon kommer bo på internat, det vill säga ett boende som tillhör skolan, där hon får ett eget rum, men måste dela kök med andra inneboende. Eftersom det är en folkhögskola så får alla som vill söka in, åldern spelar ingen roll.
- Vem som helst kan ju söka in, därför vet jag ju inte om jag hamnar i en klass full med tanter.


Slutligen berättar Josefine att hon är rädd för att prestationsångesten ska ta över. Trots att inga förkunskaper krävs, vill hon ändå visa att hon är säker på sin sak och att hon faktiskt kan det hon gör. Men mest av allt väntas ett roligt och spännande år!








Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin