De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Musikarna bjöd på show


Linnea Hedlund 2023-03-15


Es20c gymnasiearbete är nu avslutats, det bjöds på en musikal med sång, dans och skådespel. OdySon, jakten på att förena blåsare, slagverk och stråkare skapade musik klassen tillsammans med Norrköpings symfoniorkester som är svår gömt.

Det årliga samarbetet mellan De Geergymnasiet musikklass och Norrköpings symfoniorkester har precis avslutats med en oförglömlig show. I år var det ES20c tur att skapa en sprakande musikal att bjuda på. OdysSon anspelar på resa med målet att förena instrumenten. Slagverk, blåsare, stråkare var tre splittrade grupper som vägrade att samarbeta. Musikalen var en resa från land och rike med skratt, mystik och gåshud som bjöd på allt från Mozart till Eminem. Klasskompisarna Benjamin Ekerbring, Hugo Fagerstedt och David Hjärtström var en del av den magiska showen.



-Det var kul att både spela med Sveriges bästa symfoniorkester men också att dansa, skådespela och sjunga, säger killarna. 


Varje år får två elever från musik år 3 komponera en egen låt med helt fria tyglar till symfoniorkestern. I år var det David Hjärtström och Erik Andersson som fick äran att skapa var sitt eget verk. Hjärtström skapade verket “Vårbilder”.  


-Det var otroligt mäktigt att Sveriges bästa symfoniorkester spelar mitt verk, säger Hjärtström. 


I årskurs 3 skapar eleverna en musikal som gymnasiearbete. Redan innan sommarlovet börjar de fundera på idéer och i augusti börjar projektet. Alla elever är delaktiga i arbetet för att skapa det magiska framträdanden. De delas in i grupper med olika ansvarsområden: kläder, dans, musik mm. När musikalen hade en handling och karaktärer var det dags att bestämma roller. 


-Vi fick önska roller och framträdanden men våra lärare bestämde vilka roller och framträdanden vi skulle ha, säger Benjamin Ekerbring. 


När rollerna, musiken och dansen var bestämda var det bara att börja öva. Eleverna var tvungna att ha allt klart innan symfoniorkestern kom in i bilden. Killarna beskriver att det svåraste var att både skådespela, dansa och sjunga under stress. Det roligaste var att stå på scen tillsammans med klassen och Sveriges bästa symfoniorkester. 


-När vi klev upp på scen var det bara att njuta. Vi har världens bästa klass och är super tacksam över denna upplevelse vi fått äran att göra, säger killarna glatt.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin