De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

I gemenskapens rätta form


Maja Nedell 2014-11-24


Varje onsdag fylls S:t Olai kyrka av gemenskap och skratt när ungdomsgruppen Power of Love träffas. Ett 40-tal ungdomar umgås, äter och har kul tillsammans.


Det är onsdag och klockan har precis slagit 18.00. Som vanligt så här dags strömmar det in ungdomar i S:t Olai kyrka. Ungdomsträffen Power of Love som hålls varje vecka har precis börjat.
Innanför de stora tunga trädörrarna står Olov Skottheim och hälsar alla välkomna med en highfive och ett skratt som ekar i hela kyrkan. Olovs lättsamhet sprider sig i hela kyrkan och det märks att han är en stadig pelare i verksamheten. Olov jobbar som församlingspedagog i S:t Olofs församling och har gjort det de senaste ett och ett halvt året av hans 26-åriga liv. Jag märkte direkt när jag kom hit att han har ett speciellt sätt att engagera alla ungdomar och se till att alla blir en del av gemenskapen. Med bakåtkammat hår och glasögon på näsan fortsätter han att dela ut highfivear. Ungdomar fortsätter strömma in och kyrkans nedre del är snart full av ungdomar.  

 

Tjotti Tjotti!

Efter en kort stund av kramar och uppdatering sen förra veckan samlas 40-talet ungdomar i mittgången av kyrkan. Det doftar av kycklingspett i hela kyrkan, det har dukats upp till långbord. Det ekar av skratt och prat i hela kyrkan och Olov ropar ”Tjotti Tjotti”, och med ens tystnar alla. ”Tjotti Tjotti” har blivit en grej, säger Olov och skrattar, ”Ingen vet riktigt vad det betyder men man vet att om man hör det så ska man koncentrera sig och stanna upp och lyssna.” Innan maten serveras fylls kyrkan av sång, ”Tack oh Gud att du som gett oss livet, också ger oss maten på vårt bord”. Länge sitter vi och äter i kyrkans mittgång, det skrattas och pratas innan maten som stod på bordet snart är uppäten och mätta ungdomar sakta börjar att plocka bort från borden.
Det märks att ungdomarna som är här vet vad som ska göras ”Det finns några här, även om de inte är många, som varit med ända sedan Power of Love startades, för flera år sedan” säger Olov. Efter att ha hört mig runt bland ungdomarna har Power Of Love funnits i cirka 4 år men blivit stort för bara 2 år sedan. ”Anledningen till att verksamheten startades var att ungdomar skulle få träffas i en häftig kyrka och träffa nya människor. En annan anledning var också att man skulle få dela kyrkorummet på ett annat sätt än genom en gudstjänst” berättar Olov och det märks att han brinner för det han gör. Power of Love är bara en av sakerna som ingår i Olovs arbete, ”Mångfalden av arbetsuppgifter i mitt jobb är enorm, bara för några veckor sedan var jag med och organiserade en Harry Pottermässa här i kyrkan. Det bästa med mitt arbete är att det hela tiden finns liv i det, att bara sitta inne på ett kontor hade gjort mig galen.”

 

Kärlek i S:t Olai kyrka

Upplägget här på Power of Love verkar vara detsamma varje gång och för mig är det ganska otroligt att ungdomar från hela Norrköping samlas här en gång i veckan och har gjort det i flera år. Jag pratar med några ungdomar som sitter samlade vid ett bord, enligt dem är Power of Love ett ställe där man verkligen kan vara sig själv. Många säger också att man fortsätter komma hit för att gemenskapen är så stor, och det är svårt att hitta samma gemenskap någon annanstans. Plötsligt börjar alla röra sig fram mot den stora altartavlan i kyrkan, ”Samling vid ljusbäraren!” ropar någon. 40-talet ungdomar samlas på fårfällar runt ljusbäraren och stämningen är på topp. Olov får uppmärksamheten snabbt och det märks att han både är respekterad och omtyckt. Han pratar på ganska länge om ledarutbildningar och kommande event. Jag lyssnar med halvt öra och tar mig samtidigt tiden att på riktigt ta in stämningen och känslan som kyrkan fakiskt är fylld av. De flesta sitter halvt i knät på varandra, några håller om varandra, kärleken är en stor del av hela kvällen. När jag tittar på ungdomarna som sitter samlade ser jag en trygghet i allas ögon, jag ser att det här är en plats där alla hör hemma och känner sig trygga på. Olov fortsätter att berätta om kommande event, tålamodet börjar svacka, det ser jag på ungdomarna. Folk börjar fnittra som man gör om man har suttit stilla för länge, snart skriker någon ”Kan vi inte leka något?!”
Efter lek i cirka 30 minuter hör jag mig runt bland ungdomarna, näst på tur väntar favoritaktiviteten för kvällen. Ljuständning vid ljusbäraren. En speciell känsla sprider sig i hela kyrkan. Det ständiga surret och fnittret  som hållt på hela kvällen lugnar sig, istället sprider det sig ett lugn i hela kyrkan. Alla är sammansvetsade på ett speciellt sätt, alla vet vad som ska hända.Ljuständningen fortsätter med en bön, musik och till sist ljuständning. Var och en går fram och tänder ett ljus och sätter i ljusbäraren medan kyrkan ekar av sång och en akustisk gitarr. ”Vad blir det för after eight?!” säger någon plötsligt. Jag undrar för mig själv vad det betyder men väntar för att se vad Olov svarar. ”Glass!” svarar Olov och alla hurrar. Jag förstår, ”After eight” är fika. ”Efter varje ljuständning fikar vi. Vi brukar kallas för matförsamlingen i Norrköping...” förklarar tjejen bredvid mig. Ungdomarna rör sig fort ner mot kyrkans ingång och hugger in på glassen som redan är framdukad. 

 

Att ge och att få så mycket mer tillbaka

Tidigare ikväll sa Olov att bland det roligaste med hans arbete och yrke är att man ger till ungdomarna och får så mycket mer tillbaka. Jag förstår vad han menar, hit ska man gå om man behöver energi och glädje. Klockan är några minuter efter nio och jag går ut ur kyrkan, jag möts av blåst och regn men nu förstår jag varför folk kommer tillbaka vecka efter vecka, år efter år. Man måste komma hit för att förstå. 

 

Faktaruta:

Power of Love grundades för ca 4 år sedan för att ungdomar skulle få träffas i en häftig kyrka samtidigt som dom fick möjligheten att träffa andra ungdomar. Varje onsdag träffas idag ca 40 ungdomar i kyrkan, det dukas upp till långbord i mittgången och det delas en måltid. Varje onsdag är det en ny aktivitet men varje onsdag avslutas med ljuständning, en upplevelse man inte ska missa. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin