De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Verklighetsflykt med Mikael Persbrandt och andra superhjältar


Emma Lager Kolehmainen 2015-06-02


Hon vill inte ha kärlekskomedier, utan hon vill kunna fly från verkligheten med hjälp av filmer som består av spänning, overkliga händelser och farligt kaxiga skådespelare.

 

16-åriga Amanda Åkerberg som går första året på De Geer som humanist märkte redan på lågstadiet att hon inte var intresserad av samma saker som många andra tjejer i hennes ålder, men det var på högstadiet hon insåg att hennes stora intresse var action och andra spännande filmgenrer. Hennes engagemang för dessa filmer märks tydligt. Hon blir exalterad när superhjältar möter skurkar på bioduken.

För en månad sen var Amanda och såg Avengers Age of Ultron, vilket snabbt blev en av hennes favoritfilmer. Bland hennes andra favoritfilmer finns till exempel Änglar och Demoner, Godzilla och allt som Marvel har gjort. Marvel började med att göra serietidningar om superhjältar, men nu gör de även filmer som är baserade på karaktärerna och deras historia.
Filmerna hon nämner är alla baserade på ungefär samma koncept. I filmerna ingår action, sci-fiction och även saker som ses som onaturliga och overkliga. Det är som raka motsatsen till kärlekskomedier och dramafilmer. 

- Det är så skönt att slippa det där, för kärlek har man ju alltid runtomkring sig. Det är ju inte varje dag Hulken glider in på en räkmacka, säger hon.

Hon fortsätter prata om hur filmerna är som en flykt från verkligheten för henne. 

- Det är som att leva sig in i en annan värld, tillägger hon. 

 

En tuff skådespelare

Filmer är inte det enda som Amanda nämner dagligen, utan även många skådespelare nämns när man konverserar med henne. Speciellt en som hon varje dag. Men när det väl slog henne att jag menade Mikael Persbrandt efter att jag givit henne lite hintar så hördes ett lyckoskri från henne, som måste ha ekat över hela 500-600 sals korridoren på De Geer. 
- Jomen han är bra, men har faktiskt inte kollat på alla filmer han har varit med i. Han är med i mycket dramafilmer, säger hon som förklaring efter hon lugnat ner sig.

Men tillslut erkänner hon att han är en skådespelare som skulle kunna få henne att se en film, bara för att han är med i den.
Han är manlig och en väldigt bra skådespelare. Han har en tuff personlighet och det är väl bra, för han tar med sig det i sina roller och det passar rollerna han spelar och de filmer han är med i, svarar hon när jag frågar varför hon tycker om honom så mycket.


Mikael Persbrandt gör inte bara filmer utan han har även släppt en egen podcast men Amanda berättar att hon knappt har lyssnat på.
- Jag har bara lyssnat en halvtimme på första, dem verkade rätt lama och jag har svårt att bara lyssna. Jag vill se, inte bara höra. 


Det är väl antagligen därför hon tycker om filmer, men hon skulle vilja lyssna mer på radio för det känns mysigt men det går inte så bra, berättar hon. Hon vill uppleva saker med ögonen eller få miljön beskriven. Amanda gillar även att läsa böcker på sin fritid, speciellt Sherlock Holmes-böckerna. Men även den tv-serien följer hon. 

 
Att jobba bakom kameran

I framtiden skulle Amanda kunna tänka sig att jobba inom filmbranschen, men helst bakom kameran.
Inte skådespelare, säger hon snabbt. Men kanske som producent för några action-filmer. Hon börjar hon rabbla upp massor idéer om hur filmerna skulle se ut. Dem skulle bestå av mycket spänning, helst ingen gråtscen speciellt inte av någon romantiskt anledning och kaxiga karaktärer. - Jag älskar när karaktärer är ironiska och kaxiga.
Skämtsamt säger hon att det är lite watch and learn för henne, eftersom hon själv har en tendens till att använda sig av ironi och vara kaxig emellanåt.
Hon tar även med lite konkreta exempel på skådespelare, karaktärer och figurer som skulle vara med i filmen. Bland annat är såklart Mikael Persbrandt och hela ”Avengers-gänget” med.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin