De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Norrköpings musikparadis


Ebba Fälth 2015-12-17


Vinylskivor i mängder, tusentals vykort och en känsla som inte går att hitta någon annan stans. Vaxkupan är en guldgruva för den insatta men ett frågetecken för den ointresserade. Här kan du förlora dig i musikens alla genrer, den musik som inte finns här finns inte alls.

En våg av värme och lugn slår över oss när vi kliver in i den lilla lokalen på hörnet vid Drottninggatan och Knäppingsborgsgatan. Van Morrisons Brown eyed girl spelas ur högtalarna och fascinationen växer när man ser alla hundratals skivor hos stans musikmekka.
Åh, den här låten brukar alltid min mamma lyssna på! säger Hanna och nynnar med i melodin.

Bakom ställningar med pins och magneter som står uppställda på disken hälsar Janne, en av grundarna. Det var han och Christer som startade Vaxkupan som en skivaffär i Saluhallens källare år 1988, då med hälften av deras egna skivsamlingar. De importerade också in vykort från Fotofolio i New York från världens främsta fotografer och var först i Sverige med det, bortsett från Moderna Muséet. Hanna knäpper upp jackan och tar av sig luvan så att hennes pastellilla hår visar sig. Vi svänger in bland skivställen. På båda sidorna står långa bord med backar fyllda av vinylskivor både ovanpå och under sorterade efter genre och artist. Hanna börjar bläddra i populärt-backen och plockar upp en skiva med fyra välkända ansikten på framsidan.  
- Det här var min pappas första LP, The Beatles “please tell me” säger Hanna och betraktar omslaget. Vi spelar den fortfarande hemma ibland.

Hon ler och ställer tillbaka skivan.


Vinylskivans återkomst

LP-skivan lanserades redan år 1948 men fick inte sitt genombrott förrän 10 år senare och det var det mest sålda musikformatet mellan 1967 och 1987. När CD-skivan kom i mitten 80-talet hamnade vinylskivan i skymundan eftersom CD:n skulle vara ”oförstörbara” och att ”en repa saknar betydelse för ljudet” men så var inte fallet. Det ännu nyare och digitala formatet MP3 tog sedan över musiklyssnarna på 00-talet vilket senare ersattes av olika streamingtjänster. Men under de senaste fem åren har vinylskivorna hittat tillbaka och försäljningen har tiodubblats. Anledningen, tror Janne, är att skivbolagen vill förpacka musiken attraktivt och ofta kommer vinylerna som specialutgåvor med till exempel tillhörande fotografier.


Hanna berättar att de ofta spelar lp-skivor hemma på hennes pappas gamla vinylspelare eftersom ljudet är mycket bättre och för att han har svårt för att göra sig av med dem.
- Och då kan vi ju lika gärna spela dem istället för att de ska stå och damma i ett skåp, säger Hanna och dyker ner i rock-backen.

Hon bläddrar igenom ett tiotal plattor innan hon finner det hon letar efter.
- Här är den! säger hon glatt och tar upp skivan. Det är Nirvanas album Nevermind. Den här spelade pappa för mig när jag var elva, det var den som fick mig att börja lyssna på Nirvana. Det är mitt favoritalbum av dem.

Hon suckar till lite av välbehag och stoppar sedan tillbaka skivan framför N-skylten i backen.


“Man får värsta nostalgikänslan”

Dörrklockan plingar till när en annan kund kliver in i värmen. Det är en ung man med håret uppsatt i en bulle och en tygpåse över axeln. Han nickar till i en hälsning mot Hanna och mig, säger hej till Janne och börjar sedan kolla runt bland de olika gamla skivorna. Man kan känna en gemenskap och se likheter mellan de personerna som kommer hit. Vaxkupan är ett av Norrköpings guldkorn för alla musikälskare och man känner sig hemma här, det är nästan som att kliva in i någons vardagsrum, man känner sig avslappnad.

- Åh, det här är det bästa! Utbrister Hanna och drar med mig bort till hörnet av butiken där det finns ytterligare ett skivställ fyllt av skivor.

”Nyproducerat” står det på en skylt som sitter på stället.
- Det är så häftigt att lp:n har kommit tillbaka och att artister väljer att släppa sina album som vinyler också, man får värsta nostalgikänslan. Det känns ju mycket bättre att gå och köpa en fysisk produkt som man kan ha hemma än att trycka på en titel på datorn och låten spelas upp. Och om det är en sådan här ”gammal” skiva så känns det ju ännu mer speciellt, säger hon och plockar upp en av skivorna och man kan se hur det glittrar i ögonen på henne.

Det är livealbumet från Håkan Hellströms konsert på Ullevi 2014. I stället står även nysläppta skivor från Coldplay, Adele och många fler.


Uppe på väggen sitter stora svartvita affischer med fotografier av bland annat Marilyn Monroe och Pablo Picasso och mot väggen står en hylla lutad fylld med ett hundratal olika vykort, även de i svartvitt. Sedan de blev agentur för Fotofolio 1995 har också vykorten varit en stor del av Vaxkupans karaktär. De har ungefär 500 000 vykort i lager som de själva säljer eller skickar ut till museer och bokhandlare runt om i norden. Det stora utbudet av vykort och bilder har lockat till sig andra slags kunder som är intresserade av fotografi, inte bara musik. Janne berättar att de ganska tydligt kan se en röd tråd mellan kunderna som kommer och handlar i butiken. Han säger också att han själv kan känna igen sig i vissa kunder eftersom han var väldigt intresserad av musik även som ung.



Den intima scenen


En sak som många inte vet om Vaxkupan är att de ibland har spelningar där. Det började med att det lokala bandet Cod Lovers firade sina första skivsläpp med spelning på Vaxkupan. Det då nästintill okända bandet This Perfect Day gjorde samma sak.
- Här såg jag Markus Krunegård för första gången. Det var proppfullt med människor i gångarna och det stod till och med folk utanför på gatan för att de ville höra honom, berättar Hanna och visar en bild från spelningen i mobilen.
- Det var när han skulle promota sitt album Rastlöst blod. Han körde bara tre låtar men det känns mycket mer på riktigt och personligt när han står ensam med en akustisk gitarr inför lite folk. Den gången var bättre än när jag har sett honom på konsert efteråt.


En hemtrevlig doft sprider sig i rummet när Christer kommer upp från källaren med två kaffekoppar. Han hälsar vänligt och frågar om det är något speciellt vi letar efter. Hanna berättar att vi bara kollar runt lite. Christer går och ställer ner kopparna på kassadisken, en till Janne och en till han själv.
- Kom och kolla här. Han viftar med handen åt oss att komma. Det här är det nyaste vi har fått in från en av våra stammisar.
Han böjer sig ner och plockar upp en back full med vinyler.
- Dom är riktigt fina, säger han och ler stolt.
Bland skivorna finns bland annat The Beatles, Pink Floyd och The Rolling stones.

Hanna stoppar honom plötsligt och utbrister
- Vänta, den där önskar sig min pappa i julklapp!
Christer tar upp skivan med ett bekant ansikte på omslaget. ”Imagine John Lennon” står det på. Hanna tar emot den och kollar på den med nästan hänförd blick.
- Det där är en väldigt eftertraktad singel, den försvinner alltid nästan direkt när vi får in en ny, berättar Christer och ler.
Vi går bort till kassan och Janne börjar knappa in priset i kassan. Han stoppar ner skivan i en påse som han sedan räcker över disken. Hanna tackar, tar emot den
och stoppar ner den i sin ryggsäck.


Christer börjar sätta upp ljusslingor och juldekorationer i skyltfönstret när introt till The Pouges Fairytale of New York börjar spelas. Julglädjen exploderar inuti. Vi går mot utgången, tackar än en gång och knäpper jackorna för att lämna vardagsrummet och återvända ut till decemberkylan.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin