De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

"Sverige tillhör alla!"


Louise Näfverstam 2014-06-04


Det ser mörkt ut i Europa just nu. Sverigedemokraterna tog tillsammans med flera högerextrema partier plats i Europaparlamentet i valet den 25 maj. Främlingsfientlighet och homofobi blandas med radikala åsikter som att kvinnor inte borde få ha rösträtt. Det grekiska partiet Gyllene Grynings partisymbol är skrämmande likt nazisternas hakkors och partiledaren Nikolaos Michaloliakos ska ha sagt ”Vilket Auschwitz? Var du där?”.
     Samtidigt som hatet sprider sig i Europa närmar sig vår kära nationaldag med stora steg. Om två dagar flaggar vi gult och blått och sjunger stolt om fosterlandet. Och vilka ska fira om inte vi svenskar?
     Men vilka som egentligen räknas som svenskar är en omtalad fråga med stor betydelse i vårt land idag. Aldrig förr har främlingsfientligheten varit större. Aldrig förr har övertygelsen om att människor med ett visst utseende har mindre rätt än andra till att leva i Sverige varit lika utbrett. Hatet som sprider sig i Europa sprider sig lika snabbt här.
     Vi kan inte hjälpa att Frankrikes invånare har röstat fram ett rasistiskt parti till Europaparlamentet, men vi kan motverka samma utveckling här i Sverige. Därför uppmanar jag alla till att fira nationaldagen genom att sprida kärlek. I Vasaparken kl. 12.00 på fredag börjar firandet av en antirasistisk nationaldag i Norrköping. Det kommer vara en glad tillställning med musik och trevliga människor som tillsammans står upp mot rasism.
     - Det är oerhört viktigt att vi visar en enad front för att kunna förändra, säger Karin Kristensson som ska gå på evenemanget. Hennes vän Linnea Landberg nickar instämmande och tillägger:
     - Sverige tillhör alla!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin