De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

"Första gången jag kom hit kändes det som att jag var i rymden"


Ebba Fälth 2015-06-05


Alla har vi sett henne i cafeterian, den där pratglada, trevliga kvinnan med härlig brytning. Att upptäcka världen var något hon alltid drömde om.
- Jag läste mycket när jag varit liten och alla andra länder lät så underbara så jag tänkte alltid att jag skulle resa. 


Christina är född i Mutare i Zimbabwe, Afrika men flyttade med sin familj till Pietermaritzburg i Sydafrika när hon bara var tre år gammal. Det var på grund av landskriget de inte kunde bo kvar. De svarta tog tillbaka marken som de vita hade tagit och skickade ut de ur landet. Vita människor fick inte längre ha kvar sina zimbabwiska pass och Christina har sedan dess varit sydafrikansk medborgare. Under uppväxten i Sydafrika hade hon alltid tankar på att resa och flytta till ett annat land.

När Christina var arton år flyttade hon från sitt hem till Durban för att studera journalistik. Hon bodde på ett studentboende med andra elever från skolan. Det var hennes första steg på resan utan slutdestination. 

- Det var härligt, jag kunde inte vänta med att flytta till en större stad.

Journalistiken var dock ingenting Christina fortsatte med, men hon har arbetat för ett stort bemanningsföretag i Sydafrika där de hjälpte företag att hitta arbetare. Hon började som konsult och sedan gick det bara uppåt och uppåt och till slut blev hon VD. 

- Och nu är jag här i cafét, säger hon och skrattar lite, det är en stor förändring! Jag undervisar också i engelska nu. Det finns vissa klasser som har elever som behöver mer one-by-one-hjälp
så där hjälper jag till.


Sverige är lagom för Christina
Första gången hon flyttade utomlands var när hon var 21 år. Då var hon au-pair för två flickor i Philadelphia, i USA. Hon har också bott i Storbritannien och Tyskland. Anledningen till att hon flyttade till Tyskland var att hennes ex-man, som arbetar som forskare, blev inbjuden till ett universitet i Tyskland och Christina följde då med. De var där i två år och sedan åkte de till ett universitet i Sverige, då under obestämd tid. Christina blev gravid och de bestämde sig för att stanna. 

- Sverige är jätteannorlunda mot de andra länderna jag varit i, från mat till kulturen till samhället. Första gången jag kom hit kändes det som att jag var i rymden. Det är jätterent, tyst, tryggt och lugnt här. Lagom är ett bra ord för att beskriva Sverige. Jag trivs bra här.


Att flytta vidare till något annat land är ingenting som Christina planerar, eftersom att hon har en sexårig dotter och Sverige är hennes hem. De brukar åka tillbaka till Sydafrika över julen, men det är för otryggt att bo där, tycker Christina. Efter bara två veckor längtar hon redan tillbaka till Sverige. Christina har bott i Sverige i sex år nu och har anpassat sig till samhället men det finns alltid en bit av Sydafrika som sitter kvar, till exempel att man inte slänger mat som blir över. Hon berättar att kollegan Lottie Mackay brukar reta henne lite för att hon inte klarar av att kasta grönsaker eller bröd som blir kvar.

- Jag är sydafrikansk, jag kan inte ändra på mig. Jag pratar högre, jag blir argare på banken, jag frågar obekväma frågor, jag kan inte ta bort den delen av mig själv. Folk brukar förstå det.

 

”Att resa är det bästa jag gjort”
Christina tycker att det bästa med att resa är att man utmanar sig själv och att man får lära sig mycket om andra kulturer. Under sina resor har hon även lärt sig att prata tre olika språk; franska, tyska och svenska. Hon kan också engelska, som är hennes modersmål, afrikanska, som de var tvungna att läsa i skolan under utbildningen och hon kan förstå Zulu, ett klickspråk från Sydafrika. Språken tycker hon är det viktigaste hon lärt sig. 

- Du går utanför din ”comfort zone”. Du ser massa saker som du annars inte skulle se och du träffar människor som är så olika mot dom som du känner i hemlandet. Det är jättebra att resa tycker jag, man får mycket erfarenhet. 


Att planera för framtiden är ingenting som Christina gör, även om det finns saker hon vill göra, som bland annat att åka till Karibien eller till Sydamerika för att kolla på inkaruiner. Det finns ingen lista på vad hon ska göra innan hon fyller 50, hon tar dag för dag, och det är en del av hennes karaktär. Hon gör saker när hon kan, vill och har lust. För Christina är det viktigt att vara spontan.


Efter många år av runtflyttande i världen har hon landat i Sverige och hon är här för att stanna. Hon har fått med sig extremt många erfarenheter och hon har lärt sig mycket om sig själv och andra. Överlag har Christina bara med sig positiva upplevelser och minnen, bortsett från ett sjukdomsfall i Grekland då hon fick återvända till Sverige. 

- Så saker händer men saker händer hela tiden i livet. Man kan inte fokusera på det dåliga för då kommer det gå dåligt. Att resa är det bästa jag gjort, för jag kom ju hit till Sverige. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin