De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Träning som livsstil 


Tyra Skoog 2015-04-26


En del tränar för att förbättra konditionen, vissa för att få en snygg kropp och andra för att det är kul. Vissa har som mål att bli snygg till ”Beach 2015” och för andra är träningen en hel livsstil. 

 

Oscar Larenas Larsson, 18 år och Jenny Nilsson, 16 år är två personer som gillar att spendera eftermiddagarna i gymmet. De tränar så ofta de kan, det vill säga när de inte har mycket att göra i skolan. De har tränat hela sina liv men har under det senaste året börjat gymma, främst för att förbättra sin hälsa, utseendet är bara ett plus i kanten håller de båda med om.


Vad är en hälsosam livstil för er? 

 

Jenny: Att man tränar regelbundet och äter nyttigt, man får äta vad man vill egentligen men för mig är kosten viktig. Att äta varierat är något jag måste bli bättre på. 

Oscar: Jag äter vanlig husmanskost men unnar mig lite godare ibland. Kosten är viktig för mig, om man inte äter så dör man. Jag tränar alla dagar efter skolan men tar ledigt på helgen, på så sätt blir det min belöning. 

 

Tränar ni ur hälsosyfte eller är det utseendet ni vill förbättra? 

 

Oscar: Jag tränar för att det är kul och för att jag inte vill bli en hängig gubbe i framtiden, jag vill vara en sexig gubbe. Det är också bra för man blir väldigt pigg av att träna. 

Jenny: Jag tränar för att må bra, men också för att bli snygg. 

 

Hur hälsosam är er kost och är den viktig för er? 

 

Jenny: Jag tycker att det är viktigt att äta bra, men själv borde jag tänka på att äta mer varierat.

Oscar: Jag äter riktig mat, husmanskost alltså. Jag kan unna mig goda saker ibland också. Kosten är viktig för mig, om man inte äter så dör man. 

 

Vilka typer av problem tror ni kan utvecklas bland ungdomar som tränar? 

 

Oscar: Att man tränar fel eftersom man inte har tillräckligt med kunskap. 

Jenny: Att man gör fel och skadar sig eller att man känner sig pressad att träna eftersom att alla andra lägger upp så mycket på sociala medier. 

 

Känner ni er pressade inom träningen? Känns det som att ni måste träna?

 

Jenny: Om jag inte har tränat på ett tag kan jag känna mig pressad och kan få lite ångest, men det är för att jag inte vill förlora det som jag har tränat upp. 

Oscar: Nej det gör jag inte, jag tränar för att det är kul, men från början kändes det ändå som att jag var tvungen att träna för att få en bra kropp. 

 

Vad har ni för tips till de som vill gymma men inte riktigt kommer igång?

 

Jenny: Man ska tänka på hur det kommer kännas efteråt och att man verkligen inte kommer ångra sig då. 

Oscar: Jag pratade med kompisar om att börja gymma, det blir lättare om man är flera. Det var ett nyårslöfte för mig. 

Jenny: Ja, jag skaffade inte heller gymkort själv. I början ville jag bara få bättre kondition, det var mitt mål med träningen. Nu har jag nya mål. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin