De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

“Ett bibliotek är som en planta”


Lia Johansson 2020-12-14


Mitt bland romaner, poesi, deckare och fackböcker lever Sten sitt liv. Vår skolbibliotekarie är en person med många intressen. Allt från filosofi och språk till klimatet och odling. Och så böcker såklart. Vi på Lärkan blev nyfikna och fick tillfälle att ställa några frågor. 


- Böcker ger bildning och stimulerar fantasin, och bibliotek gör att de blir lättillgängliga, säger Sten. 

I 10 år har han arbetat i biblioteket här på De Geer. Bland annat lånar han ut läromedel, har hand om skolans databaser och sköter inköp av både facklitteratur och skönlitteratur. Fackböckerna han köper in försöker han anpassa efter vilka frågor som eleverna är intresserade av, och vilka frågor som är på tapeten. Just nu är det covid som gäller. 

 - Pandemin utvecklar sig hela tiden i nya riktningar så det är viktigt att hålla sig ajour med den.


Förutom att köpa in böcker måste Sten också se till att bibliotekets lokaler är så bra som möjligt. Alldeles nyligen har han beställt tre nya boksnurror som ska ersätta de klumpiga hyllor som nu står i lånesalen. När vi elever kommer tillbaka från distansundervisningen står de kanske på plats. 

 - Det kommer att göra det mer luftigt, fint och tillgängligt, tror Sten. 


I Stens bokhylla
I sitt jobb som bibliotekarie läser Sten in sig på en massa intressanta böcker, men han tycker att det är en stor frustration att inte hinna med att läsa alla. Hans intresse för litteratur började redan som liten. Hans morfar var författare och hade ett stort bibliotek, vilket gjorde att böcker alltid var närvarande under hans uppväxt. Nuförtiden är Sten allätare när det kommer till böcker och läser det mesta, gärna poesi. Exempel på böcker som han tycker om och som har påverkat honom är science fiction-boken Valis av den amerikanske författaren Philip K. Dick och Franz Kafkas böcker Processen och Slottet.  


Dessutom läser Sten gärna böcker som handlar om den rådande klimatkrisen, och ger en bredare förståelse för den. 

 - Det är en oerhört brännande och viktig fråga, säger han. Greta Thunberg representerar de unga på ett fantastiskt sätt och trycker på för att politiker ska lyssna på vad forskarna säger. 

Sten säger att klimatfrågan är en övergripande fråga som gäller allt, ingen kommer undan klimatet. Just därför är den viktig. 


Vänsterhänta har lättare för språk
Det är betydligt mer än bara klimatet som ryms i Stens bokhylla. Exempelvis läser han gärna böcker om filosofi. Sin största läsupplevelse hade han när han läste Andens fenomenologi av Hegel. När han djupstuderade den när han var i 25-årsåldern gjorde den ett stort intryck på honom, och han kände att den bekräftade tankar som han själv redan haft. Boken handlar om det filosofiska begreppet fenomenologi, som kortfattat kan beskrivas som läran om det som visar sig för medvetandet. Det kanske låter lite luddigt, men inte för den 25-årige Sten. 


Stens intresse för bildning sträcker sig ännu längre än filosofi. Han är även intresserad av språk. Han har lärt sig engelska, franska, spanska och lite tyska. Dessutom har han intresserat sig för grekiska och latin, för att lättare förstå ordens ursprung. Sten tror att det faktum att han är vänsterhänt kan ha något med saken att göra. 

 - Vänsterhäntas språkcentra är lättare tillgängligt, vilket gör att jag har väldigt lätt att associera språkligt och finner en njutning i språk. 

Stens nästa språkliga projekt ska bli att försöka lära sig italienska. 


Alla människor vill resa
Att kunna många språk är bra när man ska resa till olika platser, vilket är något som Sten gärna gör. När han var i 8-årsåldern sa hans morfar, författaren, att Sten och hans bror skulle få följa med till Grekland. Det rann ut i sanden, men istället fantiserade de om sin resa och ritade en karta över sin planerade resväg på sin vägg. Sten tror att det kan vara den händelsen som ligger till grund för hans önskan att resa vidare, men han tror också att det är något rent biologiskt i människan. 

 - Människan är en migrerande varelse, de allra flesta vill resa för att det sitter i oss. 


Stens bästa resa gick till Chile. Där har han varit två gånger och planerar en tredje, men covid kom emellan. Chile ligger på södra halvklotet och spänner genom alla klimatzoner. Sten säger att man är så van vid den natur man lever i, att de små förändringar som man kan uppleva när man reser kan få en att häpna. 

 - I Chile var man omgiven av en massa märkliga växter och fåglar. Djur- och växtlivet var så annorlunda och överväldigande. 

Om han ska resa inom Sverige reser han gärna till norra Bohuslän, där han har släkt. Men även att resa med inlandsbanan, som är en tåglinje som går genom hela Sverige och in i norra Norge, var en upplevelse. 

 - Då förstod jag hur stort Sverige verkligen är, och att det har så skiftande miljöer. 


Kolonilotten gör Sten upprymd
Resan genom Sverige var en naturupplevelse för Sten, men det är inte bara när han reser som han har nära till naturen. Sten har en kolonilott som han gärna pratar varmt om. Både han och hans fru har växt upp på landet, men bor nu i stan. Ungefär 2007 började de känna att de saknade naturen och inte ville vara inneslutna i sin lägenhet, och bestämde sig då för att skaffa en kolonilott och sätta igång att odla. 

 - Alla borde ha en kolonilott, den upprymdhet man känner när man kommer ut dit på våren är fantastisk.

De odlar allt från äpplen och persikor till potatis, gurka och olika sorters örter. På kolonilotten har de ungefär 50 till 60 olika typer av växter, så det finns alltid något att göra. Nu i vinter ska de anlägga en ny örtträdgård. 


Stens engagemang och intresse för sin kolonilott liknar på många sätt det arbete han gör i biblioteket. Han tycker själv att det liknar varandra. 

 - Ett bibliotek är som en planta, man måste underhålla det och hålla det vid liv. 


Så vi får kanske hoppas på att vårt kära skolbibliotek inte är fullt av jord och fröer när vi kommer tillbaka från julledigheten. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin