De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Mardrömmar om blodpudding


Albin Häll 2020-10-23



Hur intressant kan en lärare egentligen vara? Oskar Andersson är lärare på De Geergymnasiet, cyklist, sångare och älskar naturen. Han har bott i Linköping nästan hela sitt liv, men jobbar i Norrköping.

Oskar har varit trogen Linköpingsbo nästan hela sitt liv, förutom ett år då han var otrogen med Norges Oslo. Idag bor han i Vasastaden i Linköping. Han växte upp i staden vid Stångån med sin familj och mycket bra vänner. Han är fortfarande vän med många av barndomsvännerna. Han minns sin skolgång som att den var mycket bra även om han inte minns mycket av den. Han säger att han alltid haft det roligt och trivts i skolan. Det kan vara en anledning till att Oskar själv ville bli lärare. Nu är han legitemerad samhälls-, psykologi- och historielärare. Här på De Geer undervisar han i historia och psykologi.
Psykologi är det jag brinner för just nu. Men det kan komma att ändras, säger Oskar. 


Innan han gick utbildningen till att bli lärare hade han jobbat i strax över ett år. Ett halvår innan plugget visste han att han ville bli lärare och ungefär ett halvår efter att han visste det började han plugga.
Att träffa så många elever, alla bra kollegor och att undervisa i psykologi, säger Oskar är det bästa med att vara lärare.
Men han gillar även samhällskunskap och historia. Det sämsta med jobbet är att pendla tycker Oskar. Skolmiljön är också ett problem. Att det är gammal inredning som behöver moderniseras och att den inte är anpassad för vad som görs på skolan. Han kan kolla runt ibland och tänka “varför gör man inget åt det här?”. Det många kanske inte vet är att han själv har gått på De Geergymnasiet. Men också att han har bott i Norge ett år och att han håller på med musik och sjunger i en kör som heter Linköpings Studentsångare. 


Oskars fritidsintressen är just musik. Det absolut bästa han vet är riktig bra musik som greppar tag i en. 
-En bra konser liksom. Där har vi något magiskt, säger Oskar.
Men han håller även på med mycket annat som att cykla mycket, framförallt mountainbike och landsvägscykel på somrarna. Han tränar också på andra sätt ibland och hänger med vänner. Han gillar att greja med saker, ha projekt och så gillar han att laga mat när han har tid. Men det är inte roligt när det är stressigt tycker han.


Oskars favoritställe är naturen. Han gillar naturen oavsett om man bara är ute på en promenad, om man grillar korv eller cyklar.
- Naturen är fantastisk, säger Oskar.
Han tycker att det är skönt att vara hemma. Men om han skulle få välja var han skulle tillbringa en ledig dag skulle han valt att vara ute i naturen. 

 

Oskar har en mardröm, blodpudding. Han värsta mardröm skulle vara om han vaknade och det bara skulle finnas blodpudding att äta. Han har aldrig smakat blodpudding i hela sitt liv. Det kan bero på att det innehåller blod i ordet. Han har också svårt för pyttipanna. Men om han ska vara mer “klyschig” i sitt svar är det värsta han vet krig, orättvisor och miljöförstöring. 

 

Oskar är idag inte så sugen på att resa. Men han har två drömresor. Han har aldrig varit i USA, så dit skulle han vilja åka beroende hur landet ser ut i framtiden. Då skulle han helst vilja besöka västkusten. “Det klassiska” där det är var och härligt.
-Det vore häftigt, säger Oskar.
Han skulle också vilja åka på en skidresa till Japan som han och hans vänner pratat om.
- Det är extremt dyrt däremot, extremt dyrt, säger Oskar.Hans absoluta dröm just nu är att hinna klart med all rättning, att få må bra och vara lycklig i det man håller på med.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin