De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Arman Sedic: "Han är stor inom musiken"


Olle Peterson 2019-10-21








Arman Sedic går på De Geergymnasiet och fick träffa den stora musikproducenten Anderz Wrethov under en hel dag.


Arman Sedic är en musikelev på De Geergymnasiet som under studiedagarna fick chansen att åka ner och träffa låtskrivaren, musikproducenten och artisten Anderz Wrethov som gjorde bland annat vinnarlåten, Too Late For Love som framfördes av John Lundvik i Melodifestivalen.


Hur kom det sig att du fick chansen att åka dit?

– Det var några lärare som ville till Malmö. De ville åka ner dit för att kolla ifall de kunde få ett samarbete med skolorna i framtiden. Vi var både på Malmö musikhögskola och hos musikproducenten Anderz Wrethov. Då fick jag hänga med som elevrepresentant. Jag blev tillfrågad helt enkelt och åkte med min sånglärare och gitarrlärare.


Arman förklarar att musiklinjen brukar ha vissa samarbeten med vissa skolor som till exempel Örebro där de samlas från deras musikhögskola och De Geergymnasiets musiklinje. Ibland träffas de med flera band och uppträder och lär sig av varandra. 


– Jag vet inte vad det var för samarbete vi ville ha i Malmö men ungefär ett sådant samarbete, berättar Arman Sedic.


Hur kommer det sig att du var ensam? Var det inga fler som ville åka?

– Jag vet faktiskt inte. Jag gissar väl för jag är inriktad som singer/songwriter och musikproduktion. Jag tror inte så många är intresserade av det i min klass. Men sedan vet jag att lärarna gör det så rättvist som möjligt. Det är inte så att de bara valde mig bara för att, utan det fanns en baktanke med det. Det här är en liten grej av många saker som har hänt. Andra har fått andra möjligheter och då fick jag den här möjligheten. Dels för att det är det här jag själv inriktar mig själv med.


Arman berättar att det var en häftig upplevelse att åka dit och träffa Anderz Wrethov som är väldigt stor inom musikbranschen, och var höjdpunkten på dagen.


– Man har ju sett bilder på sociala medier hur det ser ut men att få kliva in där och få träffa honom. Det var inspirerande att se allt han hade och allt han höll på med, säger Sedic.


Kan man se hur proffsig han är när man bara är där några timmar?

– Absolut det tycker jag. Så fort man kommer in där så ser man att det ser proffsigt ut. Sedan ser man alla de här tavlorna som han har uppe på väggarna, med alla låtar han har varit inblandade med, publicerat, skrivit och alla streams. Då ser man verkligen att det här är på riktigt. Sedan så hörde man några av hans låtar när han spelade upp de för oss att det låter riktigt bra. Det är ingen amatörnivå. Allt från utrustningen till alla hans meriter till hur han själv här, visar på proffsighet.


Arman kunde även berätta en stor nyhet för oss på Lärkan. Det är så att den stora artisten, med över 350 miljoner streams på Spotify, 5 miljoner sålda låtar på iTunes och en miljard visningar på YouTube är Mohombi en av Sveriges mest framgångsrika artister. Han gjorde sin debut i Melodifestivalen i år men nu verkar det som att succén kan ske även nästa år. 

– Han visade mig en Mohombi låt som kanske ska vara med i Melodifestivalen. Men det är inte alls säkert att den ska släppas eller göras offentlig men det är något de har jobbat på. Så får vi se hur det blir med den låten, tillägger Arman Sedic.


Hur mycket lärde du dig av honom?

– Jag tyckte jag lärde mig en del, han gav mig lite tips med låtskrivandet och musikproduktionen från det hållet också. Berättade om sina erfarenheter och gav mig lite tips och råd inför min framtid. Det blev en hel del att lära sig. När han visade den här Mohombi låten så visade han vissa specifika delar i låten, hur han bygger ihop låten lite smått.


Fick du någon inspiration då?

– Ja absolut, därifrån fick jag väldigt mycket inspiration. Det var då som jag tänkte, ‘aha så här kan man göra’, som man kanske inte tänkt på tidigare för att förbättra sina egna produktioner.


Vad var det för något?

– Han spelade upp några gitarrslingor, melodier. Han spelade först upp låten i sin helhet sedan så bröt han ner det till dem där fyra fem gitarrdelarna, så märkte man hur många spår av en gitarr som fanns där. Men när du hör allt tillsammans så hör du inte det, sedan hur allt går ihop. Det är så mycket som går ihop och bildar en helhet. Jag fick ut massor av idéer därifrån och tankar hur man själv kan göra framöver, säger han.

 

Därefter åkte de vidare till Malmö musikhögskola. Där fick de vara med på en musikproduktions lektion från första klass på högskolan.

– Det var verkligen avancerade grejer. På lektion gick de verkligen in på detaljer, allt från sladdar till hur man kopplar grejer och var väldigt på djupet. Där var det svårt att hänga med, väldigt svårt, jag fick med mig lite grejer men det var svårt, avslutade Arman Sedic.


Olle Peterson


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin