De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ta ut tummen ur röven och ta tag i skiten


Teodor Bern 2020-12-14



Att det finns ungdomar med stora drömmar är ingen hemlighet. Men det som ofta kan uppfattas som hemligt är hur man lyckas. Oskar Bjuvander är en av dem ungdomarna som har stora drömmar om framtiden. 


 

Uppväxten har varit lite av en bergodalbana för Oskar, han beskriver den som bra och givande. Han är uppvuxen i en kärleksfull familj som tidigare har ägt hotell vilket gjorde att han fick lägga tid på att ta hand om lillebrorsan.
En del av de första skolåren upplevde han att han blev mobbad, men han vågade inte säga ifrån. Men annars var skolgången fylld med kompisar, tjejer och glädje.
För fyra år sedan blev Oskar tillsammans med sin nuvarande tjej som har varit en stor trygghet i han liv då han på senare tid känt ångest. Ångest är ett ord som Oskar tycker överanvänds alldeles för mycket idag, han hör ofta människor som berättar att de har ångest bara för de ska göra något som är lite jobbigt i stunden. Oskar har förståelse för att saker är jobbigt, men han tycker inte att man ska slänga med ordet ångest bara för att man har en liten motgång.Som tur är har Oskar människor som hjälpt honom ur detta och idag känns det mycket bättre. Idag lever Oskar ett liv han är nöjd med där han får mycket kärlek från familj, vänner och flickvän. 


Att ha något eget

Oskar beskriver sig själv som en social person som inte gillar att vara ensam, utan han gillar socialisera sig genom att umgås med kompisar, flickvän och familjen. Gymma är en hobby som Oskar utövar när han har tid. Han gillar också att köpa gamla antika bestick som han gör till ringar som han har på sig. Men det är inte allt som intresserar Oskar. Kläder eller mer specifikt, att designa kläder är något som Oskar har ett stort intresse för. Det här intresset var något som Oskar ville ta till nästa nivå, och han har alltid drömt om att ha något eget. Så därför bestämde han sig en dag för att kombinera sitt intresse för kläder och ha något eget.

- Ta ur tummen ur röven och ta tag i skiten, sa han till sig själv och började med klädföretaget “Life in hell”. 

-Om du inte testar vet du inte om du skulle lyckas, svarar Oskar till varför han startade företaget. Hade han inte startat företaget hade han gått runt och ångrat sig resten av sitt liv. 

“Life in hell” är alltså Oskars nyskapade företag som efter årsskiftet kommer börja sälja kläder som går under stilen “street”. Tanken är att det är skelett som ska utgöra vanliga situationer, historiska händelser och filosofiska tankar som tryck på kläderna.Han tänker att man kan visa ett liv utifrån hur det skulle se ut i helvetet och för att få fram detta kommer han använda sig av skelett i olika situationer. Oskars tanke med skeletten kommer främst från spridda tatueringar, vilket han tycker passar bra till “street” stilen som han är intresserad av. 


Många bollar i luften

- Att ha ett företag kräver mycket av en, mer än vad jag hade förväntat mig, berättar Oskar. 

Han förklarar att det är viktigt att ha många kontakter och människor som man kan samarbeta med. Idag har Oskar kontakt med en leverantör och en designer som han samarbetar med. Tidigare fick han besked om att den tänkta designern inte kunde samarbeta, såna saker är viktigt att vara beredd på menar Oskar.
Det pågår en ständig process i hans huvud, med nya tankar och ideer där han har några inspirationskällor som hjälper processen att fortsätta. 

Oskar har tänkt att använda sig av sociala medier till en början för att kunna sälja produkterna, för att senare utveckla en egen hemsida där kunder kan lägga ordrar. 

- Jag längtar verkligen till att se någon på stan med mina kläder som jag inte känner, säger Oskar med ett stort leende på läpparna. 

Att jobba med sitt egna företag på heltid är något som Oskar önskar att han kommer kunna göra i framtiden. Han vill inte sitta på en kontor hela dagarna och inte kunna styra och ställa över saker så som han vill ha det. 

Reaktionerna så här långt från andra har varit bra även fast han kan känna att vissa inte riktigt tror på honom. Han får höra bland annat att klädbranschen är svår att lyckas i och att det finns så många som gör samma sak som han, men dem här reaktionerna gör honom bara mer motiverad till att lyckas och motbevisa dem som inte tror på honom. 

- Jag tror att vem som helst kan lyckas om man brinner för det man gör och är villig att lägga ner mycket tid på sitt arbete. 


En framtid med flera planer

Oskar går just nu sitt sista år på gymnasiet och har redan planer för resten av livet. Planen är att göra värnplikt efter gymnasiet för att efter det skaffa sig ett jobb som han trivs för att  skrapa ihop lite pengar till att utveckla företaget och till att resa med kompisar. Han tycker att man förtjänar en resa efter alla långa år i skolan. 

- Efter resan vill jag ta i vardagen och flytta hemifrån, kanske till Örebro och försöka fortsätta med företaget eller kanske plugga om jag känner för det. 

Även fast han inte riktigt vet vad han kommer göra inom de närmsta åren så vet han att oavsett vad han gör så kommer han gå “all in” för det. 

Om Oskar får drömma helt fritt så ser han sig själv om 10 år som ägare av ett företag som han driver själv eller med någon annan. Han arbetar med människor som bidrar till en skön stämning, för det är såklart viktigt att man har kul på jobbet. Alla på arbetsplatsen kompletterar varandra bra och arbetet går effektivt. Han drömmer om att ha fru och barn samt att ha en stabil ekonomi, men viktigast av allt är att han ska trivas i vardagen. 


- Mitt råd till alla med stora drömmar är att: Gör din grej och lyssna inte påvad andra tycker för det är då du lyckas!

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin