De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Snåljåpar 


Linnéa Borén 2015-10-05


Många vrider och vänder på varenda krona för att ha så mycket pengar kvar i plånboken som möjligt vid månadens slut. Men vart går egentligen gränsen för att kallas sparsam eller snål? 

Bilägare som desperat tvättar bilen med bensinmackens avgiftsfria vindrutetvätt, personer som går ett par extra varv i butiken för att kunna smyga förbi disken med provsmakning igen, eller de som samlar på sig så många blyertspennor från IKEA de bara förmår. Alla känner vi säkert någon som vänder och vrider på varenda krona, av sparsamhet eller kanske av ren snålhet. Någon som helt enkelt tycker att gratis smakar mer gott än andra. Frågan är egentligen hur långt vi kan gå för att ha så mycket pengar kvar i plånboken som möjligt vid månadens slut?

Många av oss utnyttjar rabattkuponger, mellandagsrean och panten på våra petflaskor och burkar. Vi använder kläderna flera gånger än en innan de slängs in i tvättmaskinen och vi ställer ketchupflaskan upp och ner för att få ut det allra sista. Allt detta är allmänt vedertaget, till skillnad från dessa extrema, absurda och kanske rent av idiotiska spartips som jag hade tänkt att dela med mig:

 

  1. Plocka på dig en bunt telefonkataloger, riv ut sidorna, och använd de som toalettpapper. Det kanske inte är det allra mjukaste alternativet, men till skillnad från Lambi och de andra rumpvänliga märkena, är telefonkataloger gratis. 
  2. Vänd underkläderna ut och in och använd dem nästa dag igen. Kanske inte så fräscht, men du sparar in på tvättmedel.
  3. Ingenting är trasigt om det går att laga med silvertejp, och går det inte att laga med silvertejp, använd då mer silvertejp. 
  4. Diska engångsbesticken samt återanvänd plast- och aluminiumfolie. Tänk dock på att inte använda samma plastfolie till kött som grönsaker, om du vill undvika salmonella, vill säga. 
  5. Lifta. Mycket billigare än att åka kollektivt. Jag kan dock inte garantera att du kommer fram dit du ska, men det är sådant man får ta om man vill åka snålskjuts. 

 

Känner du igen dig? I så fall kan jag med god säkerhet meddela att du tillhör gruppen snåljåpar i samhället. Tillhör du även den skaran som utövat det sistnämnda tipset tycker jag du ska ta dig en rejäl tankeställare. Du är inte bara en snåljåp som vill ha mycket pengar i spargrisen, du är en riktig dåre som riskerar ditt eget liv. 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin