De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

IFK starka trots Corona


Albin Häll 2020-09-21



När Corona startade drabbades inte bara vi människor. Även hela sportvärlden drabbades. All sportevenemang stoppades under en kortare tid. Det ledde till att den Allsvenska starten blev uppskjuten. Det var tänkt att Allsvenskan skulle startat den 4:e april. Men den startade istället den 14:e juni, men utan publik. Alla Allsvenska lag har drabbats, inte minst ekonomiskt. Ett av de Allsvenska lagen är IFK Norrköping. 

Corona har drabbat den svenska fotbollen väldigt negativt med permitterad personal, spel utan publik och sämre intäkter. Olika lag har drabbats olika hårt. Det har skrivits om att AIK har varit nära konkurs, medan IFK Norrköping är rätt så stabila i sin ekonomi. Den största faktorn till sämre ekonomi är publikintäkterna. IFK Norrköping har även andra mindre företag i form av restaurant och gym som drabbats hårt. 
- I föreningen har vi främst påverkats av uteblivna intäkter för biljetter, menar IFK Norrköpings ekonomiansvarig Malin Karlsson.
Eftersom det är restauranten som driver koiskerna på arenan så får de inga intäkter via restaurangen på matchdagar.

Det är inte bara föreningar och publik som drabbats av Corona. Även spelare har påverkats.
- Som spelare har jag inte påverkats så mycket negativt. Snarare positivt. Jag fick mer tid att träna extra under den förlängda försäsongen, både styrka och fotboll. Jag har också blivit bättre tränad under ett tajtare spelschema. Men det är inte lika roligt att spela matcher när känslan är väldigt lik som på en träning, säger Henrik Castegren.

Med försämrad ekonomi tvingades IFK Norrköping permittera a-lagsspelare och annan personal en kortare tid innan säsongen kunde starta. Under den tiden fick spelare och personal avdrag enligt permitteringsreglerna. Under den tuffa tiden har de Allsvenska lagen fått stöd för permitteringar och statliga stödet från Riksidrottsförbundet.

Sponsorer påverkas också av Corona. Det gör att IFK Norrköping inte får in lika mycket nya sponsoravtal när det inte vistas publik på matcherna. Men IFK har avtal för säsongen 2020 med sponsorerna de har.
- Det kan dock bli en utmaning 2021 eftersom vi inte vet hur det kommer se ut med publik och så vidare, uppger Malin Karlsson.
Det är likadant för företagen som sponsrar. Det är oklart hur deras ekonomi kommer stå sig och hur mycket de kommer kunna lägga på sponsoravtal framöver.

IFK-Shopen har dock inte drabbats så mycket. IFK öppnade en shop på stan under sommaren.
- Man kan också handla online, så man slipper gå till butiken för att handla, säger Malin Karlsson.

Det finns supportrar som har köpt årskort för säsongen 2020 som inte kommer kunna gå på matcherna på grund av Corona. Det är ett problem då en del kommer vilja ha sina pengar tillbaka för sina årskort.

Det är svårt att säga hur länge IFK Norrköping skulle kunna klara sig i en sådan här situation. Det är ett eventuellt nytt statligt stöd på gång. Det kommer att behövas för de allra flesta föreningar för att de ska överleva.
- IFK Norrköping har innan Covid-19 kom byggt upp en stark ekonomi, men nu påverkas vi stort av rådande situation då vi inte kan få in pengar för biljetter, avslutar Mali Karlsson.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin