De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Kultur-en invit till gemenskap

 


Lisa Hagberg 2014-11-14


För tjugonionde gången har Norrköping för en höstkväll blivit intaget av kultur i all dess former. Människor i alla åldrar har samlats för att utforska och upptäcka kulturens famnande fläkt och gemenskapen den tillför. Allt ifrån filmfestivaler till operasång till förlorad barndom. Kulturnatten bjöd på det mesta, likaså värme under denna kyliga höstkväll. 

 

Första stoppet under kulturnatten skulle bli De Geergymnasiet, där det hade utlovats både show och utställningar. Jag kunde hålla mig i skinnet, men mina vänner som skulle göra mig sällskap under hela kvällen hade bara en gång tidigare klivit in i De Geer’s byggnader och var desto mer uppspelta. 

Mitt sällskap skulle bestå utav mina två högstadievänner Nathalie och Isobel. Detta har blivit lite av en tradition för oss, eftersom det är svårt att träffas annars då vi går på olika gymnasium. Kulturnatten ger oss en chans att spendera hela dagen tillsammans och hitta på roliga saker för en billig peng. 

 

Imponerande insatser

När vi kom in till skolan var insidan ned släckt, och efter första stora trappan väntade ett skräckscenario. För stunden var vi allt för uppskrämda för att urskilja vad personerna i scenariot spelade, det enda vi fick syn på var en flicka framför en tjock låd-tv som visade myrornas krig. Poltergeist känslorna stack fram, och vi sprang bokstavligt talat upp för nästa trappa där det var betydligt lugnare.

 Vi hade Aulan i sikt där en lång kö stod. Vi ställde oss längst bak utan att egentligen veta vad som skulle ske. Min vän, Nathalie, var nervös och trodde att ännu ett skrämmande upptåg skulle vänta på oss. Men det gjorde det inte. 

De Geer’s estet tvåor hade förberett två korta shower. Vacker dans, fina berättelser och en fantastisk imitation av Romeo och Julia beskådade vi under trettio minuter. Mina två vänner var imponerade, jag var imponerad.

-Det här var väldigt bra. Det märks att dom hade lagt ner mycket tid på det här och allt var mycket professionellt utfört, sa Nathalie när jag bad om en kort kommentar. 

Efter det var jag, Nathalie och min andra vän Isobel sugna på att äta. Det var ju trots allt kulturnatt och vi visste att Norrköping hade många kulinariska matupplevelser att erbjuda, dessutom är vi riktiga finsmakare när det kommer till mat. Så det fick bli Max.

-Med alla tunga intag av kultur behövs lite näringsrik föda, sa Nathalie och tog en stor tugga av sin hamburgare. 

 

Cnema fick spela huvudkaraktären

Den tidiga eftermiddagen hade kunnat varit vilken dag som helst, men nu under dom senare timmarna hade kulturnatten verkligen kommit till liv. Gatorna var fyllda med människor, lukten av brända mandlar spred sig över hela staden och nu skulle dom stora evenemangen sätta fart.

Vi skulle spendera våran kväll på Cnema’s evenemang. Det hade pågått ett filmmaraton hela dagen, med rullar för alla åldrar, från flera olika år och i en stor utsträckning av genrer. Vi hade siktat in oss på filmen Boyhood, ett drama som kom ut detta år. 

Vid Cnemas entré bjöds det på cider och salta pinnar. 

-Nu kan det inte bli annat än succé, sa Nathalie med glaset i högsta hugg.

 

Ett biomöte jag sent kommer glömma

Det blev succé. Förväntningarna vi hade på filmen var skyhöga, för när den hade visats i USA hade både filmkritikerna och publiken blivit stormförtjusta. Jag och mina vänner var dock lite skeptiska över att det var en dramafilm som skulle vara tre timmar lång. Men vi gick glatt in och satte oss tillsammans med resten av publiken. Dom närmsta tre timmarna flög förbi. Cnemas biosalar har undgått den tunga luften och stanken av popcorn, vilket gjorde att fokusen hamna rakt på filmen. Tur det, man ville inte missa en endaste sekund av filmens innehåll. Revolutionerande i teknisk skala, samtidigt som den verkligen bryter ner och ger publiken en närtitt på människans villkor. Filmen svepte mig verkligen iväg, och detta fick bli inte bara kulturnattens höjdpunkt, utan höjdpunkten på hela året, än så länge. Att jag var imponerad var det ingen tvekan om, men annat var det med mina vänner.

  • Jag tyckte filmen var bra men det hände inte så mycket. Jag hade gärna sett lite mer ”action”, sa Nathalie.
  • Ja den stod stilla lite för mycket, fyllde sedan Isobel i. 

Jag ger dom lite tid att smälta den, och hoppas på lite mer välmenande ord senare. När vi kom ut i entrén igen var det fullt med med människor som skulle spendera kvällen, och kanske natten här. Vi fick tag på ytterligare lite salta pinnar och cider samtidigt som vi diskutera vad som skulle hända här näst. Men först bad jag återigen Nathalie om en kommentar. 

-Jag tycker hela evenemanget var väldigt trevligt, speciellt att dom hade fixat med salta pinnar och cider. Det var väldigt mysigt att se film och man tackar aldrig nej till billig bio, hade hon och säga om våran kväll hos Cnema. 

 

Kulturnatten var ännu ung

Efter många spenderade timmar inne hos Cnema var det skönt att komma ut i den ljumma höstkvällsluften. Det var fortfarande tydligt att något speciellt pågick denna kväll, men svårt att sätta fingret på vad. Kanske var det alla beskäggade män som lurade vid varje uteservering, eller varje byggnad som var upplyst i skimrande färger för att tydliggöra och hylla kulturen som fanns i Norrköping. Men det var en fin kväll, en fin kväll att spendera i staden med vänner med eller utan all kultur.  Det tog emot att gå till busshållsplatsen när man var medveten om att det fanns så många fler saker man kunde uppleva och göra. Men vi satt där, på en trång bänk vi tre, halv nio på kvällen. Luften hade blivit kylig, men vi höll varandra varma genom att sitta tätt intill varandra och instämma att ja, detta hade varit en väldigt bra kväll.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin