De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

"Snart är vi världens bästa lag"


Linnéa Borén 2015-06-02


Den fransktalande hockeyspelaren Audric Donnet kom till Sverige som utbytesstudent för ett år sedan och har sedan dess förbättrat både sin engelska och hockeyteknik, men det är framförallt minnena och de nya vänskaperna som han tar med sig hem till Frankrike.  

 

Det hela började när han som sexåring tillbringade en vecka av sitt sommarlov på ett läger, där han bland annat fick prova på att åka rullskridskor. Ledaren som höll i aktiviteten var även hockeytränare på sin fritid och tyckte att Audric skulle börja spela hockey, eftersom han var stadig på benen och skulle passa bra på isen med ett par skridskor på fötterna. Audric sade ”ja, varför inte” och fastnade för sporten. 

Nya utmaningar 
Då hans hemstad Besançon ligger nära gränsen till hockeynationen Schweiz, började han spela där för att förbättra sig, och efter att han bland annat varit på träningsläger i Kanada samt spelat för Frankrikes U16-landslag, var det nu dags för nya utmaningar. Därför bestämde han sig för att packa sin väska och bege sig till Sverige, närmare bestämt Norrköping
- Sverige är verkligen ett bra land för hockey och jag ville även förbättra min engelska, svarar han när jag frågar varför han valde just Sverige av alla länder.  

Just nu bor han hos en familj i Finspång, men tidigare under året har han bott hos två andra familjer, en i Norrköping och en i Svärtinge. Han har tränat med Norrköpingslaget Vita Hästen men spelat för Finspångs AIK, och trots svårigheter i att förstå vad som sägs under träningarna, har han utvecklats en hel del.
- Jag har haft två olika klubbar men det har verkligen varit en bra erfarenhet. Det är ett annat typ av spel, mer fysiskt än det franska. Jag är verkligen glad över att ha fått dessa möjligheter. 

Långa dagar i den franska skolan
Att spela hockey på en hög nivå i Frankrike är väldigt svårt. Dagarna i skolan är långa och tiden som blir över måste räcka till både läxor och träning, vilket den inte alltid gör. Det är svårt att hitta balansen och enligt Audric måste man bestämma sig för antingen eller.
- Det finns inget hockeygymnasium, så vill du spela hockey på en hög nivå har du inte så mycket tid över till skolan. 

Förutom de långa dagarna skiljer sig den franska skolan väldigt mycket från den vi har i Sverige. Mobiltelefoner och datorer syns inte till på långa vägar och det gäller att säga ”ni” till läraren, annars finns det risk för bestraffning. I värsta fall kan man bli relegerad om man är respektlös mot läraren. 
- Det är väldigt strikt och svårt och inte speciellt kul. Det är mer avslappnat i Sverige. Jag gillar den svenska skolan! 


Den svenska maten en succé
Förutom den svenska skolan gillar han vår mat, trots de funderingar han hade innan han kom hit.
- Jag var rädd att jag inte skulle gilla den svenska frukosten eftersom jag älskar den franska, säger han och ler.
Audric har även lärt sig att både tycka om ost och fisk, vilket han inte gjorde i Frankrike. Men kaviar, den svenska klassiken, kan han dock inte äta! 

Nu har det gått nio månader sedan han landade på svensk mark och han har påbörjat nedräkningen för de dagar som återstår innan han far hem igen, men anledningen är kanske inte den vi främst tänker oss.
- Jag räknar dagarna för att jag är ledsen att behöva åka tillbaka. Sverige är ett så bra land och jag har mina vänner här också. Jag vill inte åka. Jag hoppas att jag kan komma tillbaka! 


Framtida hockeykarriär
När jag frågar honom hur hans framtida planer ser ut verkar han ganska osäker, som de allra flesta i vår ålder. Men en sak som är säker är att flera franska lag har kontaktat honom, och det är just spel i Frankrike som gäller för Audric.
- Jag tror det blir för svårt för mig att spela i NHL eftersom jag är fransk och jag vill spela hockey i Frankrike. Frankrike är ett bra land och snart är vi världens bästa lag, säger han med glimten i ögat.

Avslutningsvis frågar jag honom om han kan nämna några svenska hockeyspelare och till svar får jag ett litet kaxigt ”easy”, följt av de historiska namnen Henrik Lundqvist, Filip Forsberg, Henrik och Daniel Sedin. Kanske är Audric Donnet det framtida namn vi ska hålla utkik efter. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin