De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

“Radiomusik suger” – elever eniga


Wilma Arildsson 2023-06-07


Radio är någonting många har slutat lyssna på. Kanske lyssnar man med familjen i bilen då och då, men sällan oftare än så. Vad skulle göra att fler lyssnade på radio?

Enligt elever i skolan lyssnar de inte på radio så ofta. Radion står ofta på i bilen om man inte väljer att använda sig av bluetooth och koppla upp andra streamingtjänster att lyssna med. De vanligaste radiokanaler eleverna i skolan lyssnar på är Rix FM och Rockklassiker. Majoriteten av de som lyssnar på radio känner att musiken som de faktiskt vill lyssna på endast spelas ibland. Kanske är detta varför så många har slutat lyssna på radio? 


Enligt Sandra Ahmadov spelas det alldeles för mainstream musik och variationen på låtarna och genrerna som spelas “suger”. 
– Jag vill att det ska spelas fler genrer på radio. Jag tycker inte så mycket om pop, säger hon. 


Många av de som gick med i undersökningen angående radiomusiken önskade mindre prat och reklam mellan låtarna. Idag är radioreklamen tillåten att ta upp så mycket som 20% av sändningstiden. Detta betyder att det inte får förekomma mer reklam än 12 minuter i timmen. Dessutom förekommer det också prat emellanåt. 


För att fler elever på skolan skulle lyssna mer på radio tycker de att det ska införas olika kanaler för olika genrer så att alla kan lyssna på det de vill. Utöver det vill de att fler populära artister idag spelas på radion. Exempel på artister nämnda av eleverna är Arctic Monkeys, Veronica Maggio, Taylor Swift, Fleetwood Mac och Hov1. 


Ett populärt förslag är att spela mer ungdomlig musik över lag. Idag spelas, på Rix FM, mycket Miss Li, låtar från Melodifestivalen, Miriam Bryant samt andra äldre och nyare poplåtar. För att fler ungdomar ska lyssna behöver radiostationerna lyssna in de yngre lyssnarna och försöka ta del av det som är populärt idag. Ett förslag är att anordna timmar med en slags musik, anordna frågeboxar på instagram där unga kan föreslå artister och låtar, och korta ned på prat och reklam. Endast då kommer de ungdomliga lyssnarna att återigen vända sig till radiokanalerna. 




Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin