De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Cafét är elevernas favoritställe på skolan


Olle Eriksson 2023-05-10

Bild:Olle Eriksson

På De Geergymnasiets café är kärlek nummer ett på menyn och alla älskar Lottie. Eleverna tycker att skolcaféet är trivsamt även fast bullarna tar slut inom bara tio minuter och där alla har möjlighet att handla för ett rimligt pris.

De Geergymnasiets skolcafé är skolans mest besökta plats och när doften av nybakta bullar sprider sig inne i byggnaden ökar antalet elever markant. Lottie Mackay har jobbat här som caféföreståndare sedan 2012. Min enkätundersökning visar att nästan hälften av eleverna och lärarna handlar där två till tre gånger i veckan. Men det finns även en stor del stammisar som besöker cafét en gång om dagen men även flera gånger om dagen. 

-Varför så många väljer att komma ner till Lottie är nog att det är så tillgängligt och trevligt men även att det finns ett bra sortiment av varor, säger läraren Robin Wahlund. 

 

Bullar och drycker säljer som mest

Robin nämner att skolcaféets sortiment lockar ner eleverna under raster och lektioner. Många handlar sin frukost, fika eller lunch. Men vad är det som eleverna brukar handla?

- Vad jag ser så är det mackor, läsk men även mycket bullar som går åt, säger Lottie.

Undersökningen visar att 25% av alla som väljer att handla nere i skolcaféet köper Lotties väldoftande bullar eller annan fikabröd som säljs. Annars är det mycket vanligt med läsk och andra söta drycker, men även Lotties egengjorda frukostmackor. 

-Resultatet är inte alls chockerande, det är ungefär vad jag hade kunnat tänka mig. Men beroende på vilken skollunchen är, säljs exempelvis mer mackor vissa dagar, berättar Lottie.


Lottie berättar att skolcaféet ägs av skolan och det regleras av kommunens ramavtal. Detta gör att hon inte kan köpa in från vilka företag som helst eller köpa in vad hon vill till skolcaféet. Alla uppskattar den tid Lottie lägger ner på skolcaféet.   

- Väldigt kul att så många uppskattar det som jag serverar och jag känner mig väldigt uppskattad av alla. 

Ett kommunalägt skolcafé får inte gå med vinst, utan man ska gå plus minus noll. 

-I skolan ska det vara möjligt för alla elever att kunna handla i skolcaféet oavsett hur ens ekonomi ser ut, berättar Lottie. 

En stor majoritet nere i skolcaféet tycker att priserna nere på skolcaféet är helt “okej”.
-Priserna är rimliga, det har både varit pandemi och det är inflation så det är förståeligt med en liten höjning men alla ska ha rätt till att köpa nere i skolcaféet, berättar eleven Alice Landblom.

Lottie säger också att om hon hade öppnat ett eget café här på De Geergymnasiet hade hon varit tvungen att höja priserna med cirka 30 till 50 procent för att kunna gå runt ekonomiskt. 

-Det hade inte gått att öppna eget, ingen hade varit villig att köpa en macka som kostar dubbelt så mycket.


Även om skolcaféets priser är rimliga och de flesta är nöjda med sortimentet, finns det produkter som elever och övrig personal önskar sig.En av de mest önskade produkterna hos elever är energidryck och elever vill att det ska finnas fler olika sorters bullar, mackor och godissorter. 

-Energidryck kommer inte att komma in i skolcaféet och godis ska jag knappt ens sälja innanför skolans väggar, berättar Lottie medan hon tar betalt av en elev.

Några elever vill kunna köpa mer hälsosamma produkter men även mer lunchalternativ när det serveras mindre populär mat i skolan. 

- Mackorna tar slut för fort och jag hade gärna haft lite mer matigare alternativ som Gorbys, ropar läraren Nirmela Jusupovic i trappan.   

     

Trivsamt och lite trångt 

Med tanke på att det är så många som besöker De Geers skolcafé så kan man tro att det är många som sitter kvar och fikar där. I undersökningen framgår att knappt hälften av alla som handlar inne i skolcaféet väljer att sitta kvar och fika. 

- När ruscherna med folk kommer så finns det inte plats för alla och därför går många ut härifrån, berättar Lottie


De flesta tycker att skolcaféet är ett mysigt ställe att vistas i medan en större majoritet tycker det finns en större förbättringspotential. Eleverna skulle främst vilja se att skolcaféet gör något åt ljud och ljus inne i lokalen men även fixar bättre möbler.  

- Ja, om det är något som skulle behöva förändras är det rimligtvis ljudnivån eller hur trångt det kan bli i “korridoren” in i caféet under vissa tider. Möjligen att man skulle behöva tänka ut någon lösning på hur man ska förhindra de långa köerna eller ledet? Kan bli väldigt svårt att komma förbi om man redan befinner sig i ceféet när dessa köer bildas, uttrycker Alice irriterat  
 

Lottie förstår att kunderna klagar på ljudnivån och hon har funderat på att flytta in högtalarna längre in i caféet men hon berättar även att hon skulle vilja måla om och få in lite mer nya möbler för att minska trängseln och få plats med fler. Just nu finns det 71 platser i skolcaféet men det räcker inte till.

 

Alla älskar Lottie

Något som vi alla är eniga om är att Lottie är helt otrolig och bjuder på det bästa bemötandet till alla elever som besöker henne där nere. Lottie sköter om skolcaféet med kärlek och visar det med sin omtanke och sitt stora engagemang till eleverna. Det syns så tydligt när man går in i caféet men även på undersökningen då en majoritet tycker att Lottie gör ett strålande jobb. Den förbättring många vill se är att Lottie ska ha mer hjälp.

- Det kan finnas många delade åsikter om ceféet och hur vi önskar att det kommer att se ut i framtiden, men något alla som går på De Geer håller med om är att Lottie och hennes service är något som sätter leende på våra läppar, avslutar Alice glatt.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin