De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

För Lars Stjernkvist är politik att vilja mötas


Sonja Doll 2022-01-31

Jag träffar Lars Stjernkvist mitt i Norrköping i det gamla industrilandskapet en svart och blåsig decemberkväll. Här låg ett centrum under industrialismen för länge sedan, textilindustrierna var en viktig del av det moderna Sveriges framväxt men under 60- och 70-talen flyttade industrierna till andra delar av världen och tegelhusen stod tomma. För Norrköping betydde det att arbetslösheten rusade, den stolta industristaden hamnade i en djup och lång kris och behövde hitta en ny väg



Lars Stjernkvist i hjärtat av Norrköping, Industrilandskapet.


Lars Stjernkvist har varit med på denna stadens långa och ännu pågående resa. En resa som är förändring men också kontinuitet. Staden som en berättelse om människorna och deras liv och därmed också om arbetets historia, hur det var förr i tiden och hur det är idag.

Så vilken annan plats skulle vara bättre att stämma träff med en av Norrköpings mest kända politiska profiler än på Arbetets museum? Här är byggnaderna kvar, hela det gamla industrilandskapet är kvar men rymmer numera andra verksamheter som alla säger något om dagens Norrköping; universitet, gymnasieskolor, kulturscener, småföretag, restauranger. Och runt om det gamla växer nya bostäder fram. Staden växer igen. Nya projekt och nya drömmar. En helt ny stad mitt i den gamla. 

Vi tar oss in i värmen på museet och hittar ett bord inne på caféet. Det känns lite nervöst innan vi ses, han är en människa jag sett många gånger på tv och i media. Det blir liksom konstigt, som om jag träffat honom innan jag träffar honom för första gången, som om jag känner honom men inte vet ett dugg om honom. 


Medan jag försöker få igång bandspelaren frågar jag hur det kom sig att han blev just politiker. Enligt Lars barndomskompisar var han redan som liten fast besluten att bli politiker, till och med statsminister. Enligt honom själv var han också inne på helt andra spår, kanske att bli skådespelare eller sjökapten. 


Lars ser fundersam ut över den rykande kaffekoppen och under det bekanta håret som en krullig boll. Men hur började ditt politiska engagemang frågar jag. Familjen var inte direkt politiskt aktiv men i hans klass var 18 av ca 25 elever politiskt engagerade och Lars valde att hoppa på. 

– Jag vet inte, det är ju som alltid, tillfälligheter. Jag höll på med fotboll, var aktiv i missionskyrkan, hade några kompisar som var aktiva i SSU som frågade om jag skulle hänga med och det gjorde jag. 


Så ser det inte ut idag. Det politiska engagemanget bland unga ser annorlunda ut. Ungdomar söker sig inte till politiska partier i första hand och jag vet inte exakt varför. Men det är inte 18 aktiva i min klass och politik är inget vi pratar om särskilt mycket, men det tror inte Lars betyder att det politiska intresset eller engagemanget är mindre. 

– Det tar sig idag andra vägar, finner andra uttryck. 


Lars Stjernkvist menar att vi ungdomar idag kanske vet mer, reflekterar mer och är mer självständiga. Att engagemanget bland de unga är mer eftertänksamt och att man inte är så tvärsäker på sin sak. Jämförelser blir också ofta orättvisa och förenklade: 

– Vi pratar mycket om att det politiska samtalet är polariserat idag, men jag undrar om det inte var lika polariserat då men på andra sätt. Man var moderat eller socialdemokrat, möjligtvis kommunist, en väldigt hård och sträng gräns. 



Är polariseringen större idag än förr i tiden? Lars Stjernkvist i samtal på arbetets museum.


Lars Stjernkvist är en politiker som älskar att möta människor, att se och höra människor tankar och upplevelser av något. Det verkar vara en drivkraft hos honom, och kanske förklaringen till att han ägnat sig åt politik i så många olika former under sitt liv. Caféet stänger snart, personalen skramlar med disken och vi är nästan ensamma kvar, men Lars fortsätter: 

– Jag tycker att det var så häftigt när man var ute på skolbesök och pratade, för folk som tycker väldigt olika kan plötsligt hålla med varandra och säga “ja men det där var intressant!” 


Det är alltså inte politiskt ointresse eller brist på engagemang som är problemet eller utmaningen idag, menar Lars. Men formerna är andra. De politiska partierna har svårt att fånga upp de unga. Vi återgår därför till Lars väg in i politiken och vad han anser betytt mest för honom i hans resa, kanske för att formulera ett råd till oss unga hur och var man kan börja. Lars berättar passionerat om mentorer, vuxna som fanns där för honom med stöd och råd som nybörjare i politiken. Han liksom lyser upp och berättar hur han blir alldeles varm i hjärtat när han tänker tillbaka på det och vilken stor inverkan deras hjälp och drivkraft hade på honom. Han förklarar att grundförutsättningen till att fler engagerar sig är att de vuxna, de som är äldre och etablerade på allvar är beredda att dela med sig av makten till de som kommer nya. Att lyssna, finnas där och stötta för att tillsammans forma förslag på förändring. 

– Varför ska man engagera sig? Jo för att vara med och påverka. Och då tror jag att nyckeln till att få fler att engagera sig är att visa att man kan påverka! 


Jag tror att vi är många unga som kan hålla med Lars Stjernkvist om det att om vi bara vet, bara får smaka på kraften som ligger i möjligheten att påverka, så skulle fler vilja det. Med glädje och iver i blicken återberättar Lars ett kärt minne från Motala när han för första gången fick igenom ett förslag i den lokala politiken. 

– Det var ju jättehäftigt. Och det är klart att om man har upplevt det, att det går att påverka, att det går att göra skillnad - slog det allt. En otrolig kick!


Vi sitter tysta en kort stund, funderar på varsitt håll. Kanske var det där och då i Motala som han bestämde sig för att fortsätta vara engagerad. Jag tittar i den korta tystnaden ner bland mina förberedda frågor men hinner inte så långt. Nu är Lars åter på spåret och fortsätter med sitt glada, vänliga ansikte vänt mot mig: 

– För det första ska man skaffa sig kunskap. Politik är svårt för att det är viktigt. Svårt i mening att det finns olika åsikter och lösningar. 

– Men vad gör man som politiker? frågar jag. Kan du beskriva arbetet som politiker?

– Politik är svårt därför att det är viktigt, upprepar Lars Stjernkvist. Arbetet som verksam politiker på riks- eller regional nivå består därför mycket av att läsa på, sätta sig in i frågor man senare ska besluta om. Arbetet går också ut på att vara på plats i olika verksamheter. Att möta människor, möta dem på sina arbetsplatser, hjälpa och se människor. 


Men politik är olika saker ibland på nationell, regional eller lokal nivå. Lars har i stort sett varit i alla olika politiska sammanhang. Han beskriver arbetet med nationell politik som spännande och fascinerande, men att det lokala blir “mer på riktigt”, personligt på ett helt annat sätt. Med huvudet lite på sniskan och den alltid öppna och nyfikna blicken berättar han att arbetet som lokalpolitiker blev mer betydelsefullt med tiden, att frågorna kommer närmre men att det också samtidigt kan göra arbetet svårare eller mer krävande många gånger. 

– Min hustru sa att som rikspolitiker hälsade många människor på mig för att de kände igen mig från TV men som kommunalpolitiker hälsar ju jag på alla. Och det är ju mycket roligare. 


Mörkret är kolsvart utanför. Julbelysning och folk med julklappar smyger i mörkret. Vi får på oss ytterkläderna och går ut från caféet på arbetets museum, tillbaks ut i det forna industrilandskapet. Det har varit ett roligt och lärorikt möte, jag har fått lära känna Lars-Erik Stjernkvist. Han har väckt ett intresse hos mig för politik och vilja att engagera mig mer i samhället och vara en del av förändringen. 



Ett inspirerande samtal närmar sig sitt slut. Men känns lika mycket som en början.  

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin