De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Mobiltelefonen påverkar elevernas mående

 
 


Linnea Hedlund 2023-05-10


Längs den långa korridoren på De Geergymnasiet används telefonen flitigt. Hur påverkas eleverna av att använda mobilen  flera timmar i sträck? Jag har undersökt mobilanvändande och hur den påverkar ungdomar.

En enkätundersökning bland elever på De Geergymnasiet visar att de största sociala medierna är Snapchat, Instagram, Tiktok och Youtube. Den mest populära appen är Tik Tok som nästan hälften av eleverna använder. Tik Tok, appen som tidigare hette Musically och slog igenom 

2016. Den stora framgången kom 2018 när mediet  ändrade namnet till Tik Tok. Hur kommer det sig att lite färre än hälften av eleverna använder Tik Tok mest? Enligt psykologen Valeria Sabater är Tik Tok populärt för att man direkt blir fängslad vid användning. Klippen går så snabbt och spelas upp automatiskt utan att du behöver trycka på något. Detta gör att vi sitter i timmar utan att reagera eftersom vi blir stimulerade hela tiden. Vid varje swipe vi gör på Tik Tok frigörs dopamin i hjärnan vilket leder till att vi elever får denna beroendeframkallande känsla och blir fast i appen. 

- Att gå in på Tik Tok är som en rutin, ibland går jag in på sociala medier av ren reflex utan att lägga märke till det. Jag vet att Tik Tok påverkar oss negativt men det är som en vardaglig reflex att gå in och kolla när man har tråkigt. Ens sociala liv består till stor del av sociala medier, man ser vad kompisar gör, snackar med dem och skickar Tik Tok till varandra, svarade en elev. 


Undersökningen visar att nästan alla elever använder mobilen under skoltid. Drygt hälften under rasten medan 40 % använder den under hela skoldagen. Flertalet studier visar att skolor med mobilförbud gynnar elevernas inlärning. Eleverna lär sig mer och lågpresterande elever gynnas mest, enligt artikeln “L: Förbjud mobiler i skolan - för elevernas skull" i tidningen Dagens Samhälle


Det är inte bara under skoltid som eleverna använder telefonerna. En tredjedel av ungdomarna surfar 5-7 timmar per dag. Hur påverkar alla dessa timmar oss elever? Psykisk ohälsa ökar drastiskt bland ungdomar och en bidragande orsak är sociala medier. Vi ser perfekta kroppar, kläder och vinklar. Hälften av eleverna i enkäten berättar att de har mått dåligt av sociala medier. Några av eleverna svarade: “Jag får ångest när jag borde plugga men använder sociala medier istället”,  “Det är mycket ätstörning, triggande content som yngre, tror mycket kroppshets kommer från sociala medier”,  “Att se “perfekta” kroppar och “perfekta” liv”. Hälften av eleverna mår dåligt av sociala medier, men använder det ändå. Vad kan det bero på? En elev svarade:  

- När jag var yngre blev jag väldigt negativt påverkad av sociala medier, men nu har jag blivit äldre vet jag att jag är fin som jag är och jag behöver inte jämföra mig med andra.


Eleverna på De Geergymnasiet använder sociala medier väldigt mycket och många mår dåligt av att vara på sociala medier men de har ändå svårt att sluta.


 Vi påverkas också av skärmtiden på kvällen. Stressnivån ökar när vi ska se på en film, nätshoppa eller uppdatera oss på vad som hänt på sociala medier. Mobilanvändandet påverkar även sömnen. I enkäten svarade nästan alla att de använder telefonen innan de ska sova. Enligt somnapne.se ökar hjärnaktiviteten om vi använder telefonen innan vi ska sova. Vilket leder till att du inte kan sova eftersom du blir stimulerad och pigg. Blått sken från telefonen är skadligt. Det dämpar produktionen av det viktiga sömnhormonet melatonin. Ljuset talar om för hjärnan att det är morgon vilket förstör vår sömncykel. Detta leder till en ond cirkel. När eleverna använder telefonen innan de ska sova kommer de inte få en bra sömn. När de sedan vaknar upp trötta och tar sig till skolan finns risken att de inte kan koncentrera sig på all ny information. 


Mobilen påverkar vår psykiska hälsa, både genom att vi tittar på sociala medier som är uppbyggda för att fånga vårt intresse och med innehåll som kan påverka oss negativt. Enligt enkäten påverkar mobilanvändandet även ungdomarnas koncentration. Ett mobilförbud på De Geergymnasiet skulle kanske gynna eleverna på ett positivt sätt. Samtidigt så kommer eleverna sannolikt att surfa hemma. Lösningen på problemet är komplext. Tekniken har kommit för att stanna. Det vi måste göra är att anpassa oss till den, och känna efter vad vi  mår bra av och lära oss att hantera tekniken på ett sunt sätt.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin