De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Från eufori till depression


Sandra Ahmadov 2023-06-07

Bild:Adobe Stock

Konserter har alltid varit en del av ungdomars liv. Den allra första konserten kan innehålla alla möjliga slags känslor. Tänk om artisten inte kommer? Eller tänk om man inte kommer se något? Vilka förväntningar och tankar har fans innan en konsert egentligen?

Konserter har alltid varit något som ungdomar dras till. Stämningen och musiken får de att känna euforiska känslor som man sällan får uppleva. Det är inte ovanligt att vara både taggad och nervös i kön in till arenan. Vissa grubblar över om konserten kommer nå upp till sina förväntningar medan andra spelar kort för att fördriva tiden. Jag har frågat några ungdomar om deras allra första konsertupplevelse och ingen verkar missnöjd. 


Känslorna innan en konsert kan vara mycket blandade, det många har gemensamt dock är att vara mycket taggade och glada. Inte minst Maryam som under sin första konsert kände något mycket unikt. 
- Jag visste inte att jag kunde bli så glad, jag visste inte att den känslan fanns! 


Maryam skulle precis se Tyler the Creator och kunde inte riktigt förstå vad som egentligen skulle hända förens bara någon timme innan. Hon hade pratat med många främlingar och kanske förlitat sig något för mycket på en utav tjejerna hon träffat. 
- Jag bad henne att ha min mobil i hennes väska under tiden och hon såg helt chockad ut. 


Maryam berättar också om hur omtänksam publiken var trots hur galna de verkade vara när de skrek, vilket Maryam inte är ensam om. Wilma, som under sin första konsert skulle se Louis Tomlinson blev också förvånad över hur folket i publiken tog hand om varandra. Hon berättar om hur man gav vatten till varandra om man blev törstig och viskade för att hjälpa väktare att hitta skadade. 


Någon som inte riktigt hade en lika hetsig upplevelse var Vidar som såg Roger Waters under sin första konsert. Han tyckte att konserten nådde upp till hans förväntningar, dock var de inte så höga. Till skillnad från Wilma och Maryam koncentrerade sig Vidar mest på scenshowen under hans konsertupplevelse. 
- Det häftigaste var när han lös upp en stor prisma med en laser, berättar Vidar. 


Det alla tre hade gemensamt dock var känslorna efteråt. Alla enas om att konserterna levde upp till deras förväntningar, till och med bättre än förväntat. Det som många enas om är den euforiska känslan man får efter en konsert. Det är något som man sällan kan få uppleva på något annat sätt. 
- Nästan som att man var hög, förklarar både Maryam och Wilma. 


Efter den höga känslan är det dock vanligt att länga tillbaka och få så kallad "konsert depression" så man inte kan sluta tänka på den euphori man känns tidigare, vilket Wilma haft mycket erfarenhet om även under senare konsertupplevelser. Att mycket av studiebidraget trots detta kommer gå till konserter är inte en tvekan om saken. Så länge man får vara med om lika euforiska upplevelser som dessa ungdomar gjort kommer konserter alltid vara en del av ungdomarnas liv. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin