De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Alltid redo att rycka in


Johanna Åberg 2014-11-24



Efter många år av erfarenhet avslöjar djursjukvårdarna sina personliga upplevelser. Med ett
gott samarbete och en stark vilja lyckas de att ge djur en förbättrad hälsa samt en förlängd livstid.


Musik spelas när jag sätter ned min fot på veterinärkliniken Hund och kattdoktorn i Söderköping. Marie Johansson och Eva Alsne är de två djursjukvårdarna som arbetar på veterinärkliniken Hund och kattdoktorn i Söderköping, och tillsammans med de två välutbildade veterinärerna Caesar Guevara och Anita Burkevica utför de ingrepp på djur som kan vara såväl stora som små. Deras områden är smådjur, hund, katt och exotiska djur.
   Marie studerade djursjukvård under två år på gymnasiet och år 2009 började hon att arbeta hos Lars Weistedt som på den tiden själv jobbade som veterinär på hund och kattdoktorn. Han gick i pension för några år sedan. Kliniken har sedan starten 2005 hunnit byta plats två gånger men det tycks som att den nu är på plats för att stanna. Eva och Marie berättar deras egna erfarenheter. Vad de varit med om och vad de lärt sig under åren och jag väntade förväntansfullt på svar.
   Att de lär sig mycket nytt var en självklarhet enligt båda. Marie berättar om en föreläsning om parasiter som de var på nyligen och hon fångar mina frågor som en flygande boll som far i hastig fart mot henne.
- Det kommer hela tiden nya okända saker till landet.
Vad hon menade kändes ännu oklart så Marie tog bollen till hennes grepp och fortsatte sedan att förklara.
- Rävbandmasken är en av de relativt nya parasiterna som kommit till Sverige. Dessa har för oss varit okända till en början, berättar hon med ett intresseväckande leende på läpparna.
- Rävbandmasken är en parasit som kan spridas mellan djur och människor, fyller Eva slutligen på med. Denna sjukdom kan spridas mellan människor och djur och det är en allvarlig sjukdom som kan vara dödlig. 

En veterinärklinik och flera sidor
De vita väggarna i rummet ger tillsammans med musiken som spelar från radion ett behagligt lugn i rummet och doften av Whimzees tandhygien kunde kännas överallt. Medan jag stod med pennan i mitt stadigaste grepp så pratade de på och det hördes på deras röster att det ännu fanns mycket att berätta.
   En veterinärklinik är för djuren precis som ett sjukhus för oss och väldigt starka känslor finns ofta inblandat. Både Marie och Eva har fått uppleva mycket och de börjar att diskutera med varandra vad det bästa minnet varit som de kommer ihåg.
- Det bästa var nog när vi fick ta kejsarsnitt på en katthona. Chansen att ungarna skulle överleva var inte stor för hon hade gått länge över tiden.
Lyckligtvis lyckades de att rädda det största antalet ungar och mamman klarade sig oskadd efter ingreppet.
   Svaret på vad det värsta var att jobba på djurklinik kom inte som någon överraskning. Med ett något mindre leende berättar Eva att det värsta är när man tvingas avliva ett djur som man försökt att hjälpa på något vis under en längre tid.
- Avlivningar är aldrig något som man vill men ibland måste det göras.


Besök och olika behov
Hund och kattdoktorn har drop in onsdag och torsdag eftermiddagar och då är det drop in vaccinationer bland annat. Under dessa dagar har de i snitt cirka fem djurbesök per dag men siffran varierar. Operationer utförs också på kliniken men det var för dem omöjligt att uppskatta en siffra då det varierar hela tiden. Den vanligaste orsaken till att djur kommer in till dem är för det mesta kastrering på katter och kattbett. Jag frågade vad de menade med kattbett och Marie förklarar att det ofta blir sår efter att katter varit i slagsmål. Det blir bett som kan bli infekterat och då krävs det behandling. Patienterna är olika från besök till besök. Vissa perioder är det mer hund och vissa perioder mer katt.

Behag och obehag
Eva berättar om hennes respekt för ormar. Ormar ingår i kategorin exotiska djur och obehag var det rätta ordet för att beskriva henne och relationen med dessa djur. Hon drar efter andan med en djup ”suck” och ett något bekymrat ansiktsuttryck.
- Ormar har jag svårt med, berättar hon och Marie skrattar till. Lyckligtvis har Eva den inte ormrädda Marie vid sin sida. De tittar på varandra och ler och sedan berättar Eva om hennes upplevelse då hon klappade en pytonorm. Det var något som för henne varit svårt men som blivit bättre med åren. När hon sade det tittade hon på mig med ett stolt leende. Lyckligtvis går det bra för Eva på jobbet och Marie finns till hands. 

Katternas status har ökat under de senaste åren
Under en längre tid har det varit flest kattbesök och anledningen kan vara många.
Vi pratar om katter och båda djursjukvårdarna pratar på i mun på varandra.
- Katternas status har ökat under de senaste åren, berättar de.
Priset på katter har ökat radikalt de senaste åren. Nu kan vi köpa katter för allt från kronor till tusenlappar. För några år sedan var inte katter värda så mycket som de är idag. Katter hade man på gårdar som var ansedda till att hjälpa till genom att fånga och hålla möss borta från bostäderna men idag är katterna som vilket annat husdjur som helst. Många katter har samma rättigheter i hemmen som en hund och ibland även fler.
Med anledningen att katternas status har ökat så bekostar man dyra veterinärbesök vid behov vilket skiljer sig i jämförelse med vad man gjorde förut.
   Hund och kattdoktorn har ett samarbete med kattföreningen 9 liv Östergötland. Det är en förening som tar hand om hemlösa katter och hjälper dem på plats. Veterinärkliniken tar i sin tur hand om många katter som är i behov av akut hjälp. 

I huvudet på en djursjukvårdare
Intervjun börjar att lida mot sitt slut och mina frågor stod nu besvarade. Jag tittar runt i rummet, säkerligen fanns det miljoner frågetecken som dansade omkring mig. Mycket som ännu inte var besvarat. Jag valde att ännu inte tacka för mig, jag ville vara kvar för allting var så spännande. Det blev tyst ett tag innan samtalet fortsatte men tystnaden avbröts genom Evas enkla mening.
- Sedan är det ju viktigt att vara medveten om vad som krävs för att skaffa djur också.
Nu var tystnaden ett minne blott. 
   Att vara fullt medveten om vad som krävs av djurets ägare var en självklarhet enligt både Eva och Marie. Vare sig det är en hund, en katt, ett marsvin eller en orm så är det viktigt att veta att kostnaderna kan komma att bli stora samt att en liten hund inte alltid är enklare än en stor hund som många tror. Eva och Marie har fullkomligt rätt. Idag tar många människor små hundar för givet. Idéerna om att en liten hund ofta för med sig stora bekymmer verkar ha undgått människans förstånd. Vi fortsätter att tala i samma riktning och vi kan alla instämma i det som nämns. 

Målsättningar
Med flera anställda och två veterinärer går kliniken framåt och djur får hela tiden den bästa vården som de kan erbjuda och så väl djur som ägare blir väl bemötta.   Både Eva och Marie skulle vilja se att kliniken utvecklas ännu mer.
- Ja, om vi i framtiden kan ha röntgen här så vore det ett stort steg framåt.
I dagsläget tvingas Hund och kattdoktorn att skicka sina patienter som är i behov till röntgen i Norrköping. Enligt de båda vore det en bra sak för dem om de kan ha röntgen på plats. Det blir då enklare för både djur och ägare om allt kan tas om hand på samma plats. Att bygga ut en röntgen tar tid men det är inte det enda de skulle vilja utveckla. Marie fortsätter att prata på om framtidsvisioner.
- Utveckla vårt fodersortiment, nämner hon och jag antecknar så pennan glöder och pappret ryker. 

Cause all of me, Loves all of you
Minuterna springer iväg och intervjun börjar att rundas av. Musiken som spelades när min fot först sattes ned på kliniken stod fortfarande på i bakgrunden och spelade en stämningsfull musik. Hund och kattdoktorns djursjukvårdare är två jordnära kvinnor som varje dag jobbar med att hjälpa djur på olika vis. Detta är en seriös klinik att lita på. Djuren är i trygga händer.
   En bra eftermiddag här avslutades med John Legend i högtalarna som där satte sin sista detalj med en låt som passade in på platsen. ”Cause all of me, Loves all of you.” 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin