De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Hästarna från Peking


Katja Lundgren 2016-11-25



Ishallen är mörk. Från högtalare i taket spelas musik. Lampor börjar blinka och lyser upp hallen om och om igen. Eldflammor skjuts upp från varsin sida av gången som binder omklädningsrum och isplanen samman. Trummor som slår. Röster som skriker. Folk som klappar händer. Då vet alla att det är dags. “I Sveriges finaste ishall, Himmelstalundshallen, finns Sveriges bästa hockeylag, Vita Hästen.” Tvärs över hallen befinner sig personer en på ytan udda samling människor: det är småkillar med gälla stämmor, glada farbröder och applåderande kvinnor. Alla klädda i Hästens färger och där för att stå upp för sitt lag.


Norrköpings rödvita stolthet är inte den enda förening som befinner sig i Himmelstalundshallen under matcher, på ishallens ena kortsida befinner sig åskådarna som hejar och stöttar lite mer än resten av publiken, Hästen Fanz. 

Emil Karlsson, medlem i Hästen Fanz, har sedan lite över 10 år tillbaka varit en trogen följare till hockeylaget.
- Det började med att min storebror tog med mig, det var skitkul! förklarar Emil.

Föreningen har funnit i ganska många år.
- 12-13 år om jag inte minns fel, svarar Emil fundersamt. 

Föreningen har kallat sig för Hästen Fanz sedan fem år tillbaka då föreningen fick nytt liv. Han har varit medlem i föreningen sedan sju år tillbaka och för fem år sedan var han med och förnyade föreningen och startade upp den på nytt. Idag sitter han med i styrelsen för Hästen Fanz tillsammans med sex andra engagerade personer.
- Av en ren slump så sprang jag på en av de gamla ledarna, vilket fick mig att blir allt mer intresserad att gå med.  


Hjärtat i hallen
Emil berättar att föreningen har en klackledare, Sebastian Ripnäs, som leder klacken under matcherna. Likt en dirigent står han framför klacken och regisserar hejaramsa efter hejaramsa. Med trummor som slår i takt med publikens klappande händer. Röster som förenas i sång och jubel. 


”Hästarna, hästarna från Peking. 
Vi är röd och vit, och vi åker aldrig dit. 
Vi är oslagbara!” 

Så leder en av många ramsor som i kör skriks över hockeyplanen i hopp om att motivera laget oavsett läge under matcherna. Underläge eller överläge, klacken vill vara deras stöttepelare.
- När vi går in för det och presterar bra på läktaren, så hjälper de dem! Det är i alla fall vad vi hoppas på, säger Emil.

Jesper Samuelsson, spelare i Vita Hästen förklarar hur det stämmer fullt ut.
- Jag gillar verkligen våra entusiastiska fans, de motiverar och taggar mig inför och under matcherna. Det finns inget bättre än när de försöker puscha och hjälpa oss. Utan våra fans skulle inte Himmelstalundshallen vara densamma. De är hjärtat i hallen. Många spelare kommer och går men fans de består! 


En del av något speciellt
Alexander Strömberg, medlem i Hästen Fanz, har sedan två år tillbaka varit ett troget fan till hockeylaget. Tillsammans med sin pappa bestämde han sig för att bli medlem i Hästen Fanz tidigare i år.

- Jag tycker det är roligare att stå i klacken. Det blir lite mer gemenskap helt enkelt, förklarar Alexander.

Alexander är inte särskilt aktiv i föreningen utöver matcherna, men han förklarar ändå, precis som Emil Karlsson, att det finns en tydlig gemenskap i gruppen. 

- Det är klart att man tycker att man är en del av något speciellt! säger han glatt. Dessutom kan man skrika på domare och spelare utan att känna sig utstående eftersom de flesta skriker samtidigt.

Kanske är det just det som många söker efter, gemenskap och tillhörighet någonstans. Vilket ställe är då bättre än Hästen Fanz? En förening där alla är välkomna att heja fram Sveriges bästa hockeylag, Vita Hästen. 


FAKTARUTA

Laget grundes: 1967

Namnet: En sammansättning av lokala lag, IFK Norrköping (vita) och IK Sleipner (Odens häst), därav blev namnet Vita Hästen.

Liga: Allsvenskan- Sveriges näst högsta ishockeydivision

Lagfärger: Röd och vit


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin