De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Balansgång mellan jobb och studier


Teodor Bern 2020-10-20

William Fraser utanför sin arbetsplats. 
William Fraser utanför sin arbetsplats. 

Många gymnasieelever väljer att jobba för att kunna få extra pengar utöver studiebidraget. Men även för att det svårare att få jobb efter skolan om man inte har haft jobb sedan tidigare. Hur påverkas då eleverna av sitt extrajobb?


En elev som jobbar mycket är William Fraser. Han jobbar ca 2-3 gånger i veckan antingen efter skolan eller på helgen. William berättar att hans skolresultat har påverkats negativt av hans extrajobb då han kan ofta uppleva stress, ångest och trötthet. 

- När jag kommer hem från jobbet blir det svårt att ta upp datorn då motivationen är låg på grund av att jag är sliten. Jag har även svårt att hinna med mina fritidsintressen. 

Trots detta tycker William det är värt att jobba extra med lite sämre betyg. Men bara om man inte går in i väggen, vilket han inte har gjort än.


Julia Hogman är en annan elev som jobbar mycket utanför skoltid och det påverkar henne rejält.

- Jag har märkt att jag blir mycket tröttare när jag jobbat, anledningen är att jag kommer hem sent och har till och med svårt att hinna äta middag. Det leder till att jag får sämre humör och övertänker negativa tankar. 

Julia har genom lång jobberfarenhet ändå lärt sig att anpassa skolarbetet och jobbet relativt bra efter varandra. Hon har ändå märkt att prioritera skolan genererar bättre betyg men hon tror inte att hon hade pluggat mycket mer om hon inte hade haft ett jobb. 


Robin Wahlund, Lärare på De Geer Gymnasiet berättar att han kan se att flera av hans elever som jobbar extra ofta är trötta och sover lite på nätterna. 


Skulle du säga att det är bra att ha ett extrajobb som elev på gymnasiet?

- Om det är bra eller inte beror på elevernas studiesituation. Men för många elever är det en extra arbetsbelastning så att de får svårt att prestera i skolan. 

Robin menar att det även finns elever som klarar av att hantera studierna utan att tappa fokus på skolarbetet och då är jag mer positiv till sidojobb. För vissa kan det vara bra genom att stärka självkänslan och möjligheten att tjäna sina egna pengar. 


Robin tror att på lång sikt kan elever som jobbar många timmar i veckan förlora väldigt mycket livsinkomst och framtida utbildningsmöjligheter genom att försämra förutsättningarna att lyckas på gymnasiet och få bra betyg.

Men jobbar man bara några få timmar i veckan tror Robin att det kan vara ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin