De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

SSU - där politik är gemenskap


Hugo Hassler 2016-11-21


Brinnande engagemang är vad som driver förenigslivet framåt. Ett engagemang att vilja förändra, att vilja påverka är det som driver ungdomsförbunden framåt. Trots detta är det ingen nyhet idag att alla riksdagspartier idag tappar medlemmar i såväl ungdomsförbunden som moderpartierna. Men hur ser det ut på SSU här i Norrköping?

 

Från utsidan ser det ut som vilken lägenhet som helst, men skenet bedrar. När jag kommer in så möts jag av många eldsprutande blickar och gardiner och filtar i socialismens färg. Det är klart vi är i SSU:s lokalen i Norrköping. Här samlas varje tisdag ungdomar från hela kommunen för att diskutera aktuella ämnen. Idag är det dags att lära känna varandra och prata om kampanjen “F till betygssystemet”som handlar om att man tycker att man bedöms orättvist i skolan och att det “nya” betygssyetemet är så pass krångligt att inte ens lärarna begriper sig på det. Det är biträdande ordförande Miski Ibrahim som håller i dagens aktivitet och det märks att det här är en person som brinner för vad hon håller på med. När man först möter Miski är det en eldsprutande blick som möter, ett engagemang som ger eldsjäl en ny betydelse.
 

Alexander Winge är en annan eldsjäl i SSU Norrköping och sitter som ledamot och studieledare i SSU Norrköping. Han betonar att idag finns det betydligt fler ämnen som rör unga än vad det har gjort tidigare.

- Vi har en bostadskris och relativt stor arbetslöshet, det är frågor som väldigt många bryr sig om eftersom det rör ungdomar i allra högsta grad.

Trots dessa eldsjälar är det ingen nyhet idag att de politiska ungdomarna blir allt färre.  Värvning är därmed något som alltid står på agendan.


- Jag tror att många ungdomar är politiskt intresserade men inte riktigt vågar ta steget och nästan väntar på att bli frågade om de inte vill bli medlem i SSU, säger Miski.
 


Fler ska det bli
Ett vanligt ställe att värva på är där ungdomarna finns, i skolorna. I Norrköping och i många andra kommuner får dock inte ungdomsförbunden komma in i skolorna. Det var ett beslut som fattades av Norrköpings kommun 2014 efter att det blivit väldigt stökigt i samband med att Sverigedemokraterna besökte skolorna. Beslutet som togs i kommunfullmäktige innebar att rektorerna på respektive skola fick rätt att bestämma själv om man ville tillåta ungdomsförbund eller inte. Det medförde att endast Hagagymnasiet tillät ungdomsförbunden att komma in. De flesta ungdomar känner igen förkortningen SSU, men kanske inte mer än så.

- Jag tror de flesta har hört talas om SSU men kanske inte mer än så. Jag vill ge SSU ett ansikte och få chansen att förklara vad vi står för, säger Miski


Jag hade en bild av att det skulle vara lite mer högtravande på ungdomsförbundens möten, en bild som det visar sig att flera har haft, men ack så falsk. Här är får alla vara med och allas åsikter respekteras även om de ofta skiljer sig åt. Här är det fika och soffor och en härlig känsla av “tillbakalutenhet”.


“Om Nelson Mandela kan, kan jag också”
Både Miski och Alexander kan skriva under på att politik är något de vill satsa på i framtiden också. Idag studerar Alexander vid Rytmus men går i tankar om att bli musiklärare medan Miski ska satsa på juridiken med mål att bli folkrättsjurist. Både Alexander och Miski tror att de kan komma in i kommunen till valet 2018 i någon av nämnderna

- Jag är väldigt engagerad och en dag kommer jag bli statsminster, in shallah(om Gud vill). Om Nelson Mandela kan, kan jag också, säger Miski

Hon har erfarenheterna från rasismen som svart muslimsk kvinna i Sverige, en erfarenhet som många kostymklädda 08:or saknar, hon sticker minst sagt ut. Om man verkligen brinner för något så är det få saker som stoppar en.


- Som politiker är det mycket slit men det är slit för att alla ska ha det så bra som möjligt och det är det jag vill jobba för, säger Alexander

Moderpartiet ligger även mycket på att man vill att ungdomar ska gå vidare till moderpartiet.Om man syns i många sammanhang och att det märks att brinner för det man gör så är det ganska lätt att få förtroendeuppdrag.Det är ganska många SSU:are som sitter med i olika nämnder i kommuner runt om i landet. Även i Socialdemokraterna är det många som har en bakrund i SSU som tillexempel Gabriel Wikström(sjukvårdsminister) som var ordförande i SSU för två år sedan, Mikael Damberg(näringsminister) och Margot Wallström(utrikesminister) har båda bakrund i SSU. Även massa folk i facket som LO:s ordförnade Karl-Petter Thorwaldsson. Man bör ha i åtanke att SSU inte bara är Socialdemokraternas ungdomsförbund utan även Landsorganisationens(LO) ungdomsförbund. Det har att göra med att Socialdemokraterna har väldigt nära band med fackrörelsen och det var ur det socialismen och socialdemokratin föddes.

 

SSU jobbar främst på tre olika nivåer och den första är där vi befinner oss, på lokal nivå här i kommunen. Alla kommuner hör även till ett distrikt som är indelat efter de län de ligger i SSU Norrköping är med i SSU Östergötland alltså. Den sista nivån är riksnivå eller förbundsnivå, här sitter förbundsstyrelsen i SSU. Men man ska inte tro att det är förbundsstyrelsen som bestämmer allting istortsett alla förslag(motioner) kommer från början från lokal nivå. Några exempel på detta är CSN-lån till körkort och 90-dagarsgarantin som alla är SSU-motioner från början men sedan gått resan hela vägen upp till förbundet och Stefan Löfvens bord


Sveriges mäktigaste ungdomsförbund?
Socialdemokraterna är för nuvarande Sveriges största parti och innehar tillsammans med Miljöpartiet regeringsmakten. Kruxet är dock att de två partierna inte har majoritet i rikdagen vilket gör att det blir svårt att få igenom sina propositioner när oppositionen kan rösta ner regeringen. I december 2014 så fällde oppositionen regeringens budget och statsminister Stefan Löfven utlyste extraval, vilket förövrigt inte har hänt sedan 1958 och då i andra kammaren.

- Under första halvåret behövde regeringen regera under en borgerlig regering vilket inte är helt lätt med sossar och miljöpartister i regeringen, säger Alexander

Extravalet blev avblåst efter den omtalade “Decemberöverenskommelsen” där regeringen och allianspartierna kom överens om en budget. Själva syftet med den här överenskommelsen var att man vill utesluta Sverigedemokraterna från inflytande genom att regeringen och alliansen skulle släppa fram Löfven och att garantera att man skulle få igenom sin budget i framtiden.

Det har länge funnits en “SD-skräck” i Sverige främst sedan att de kom in riksdagen valet 2010. Det är mycket den här skräcken som har fått ungdomsförbundens kurva att ändra till en alltmer positiv lutning. Det är många medlemmar i SSU som är trötta på rasismen, som upplever rasismen i sin vardag. SSU är en stor motståndare till såväl Sverigedemokrarterna som ungdomsförbundet Sverigedemokratisk ungdom(SDU).

- Antingen är man sosse eller så är man SD:are, säger Miski


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin