De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Brotten minskar men våldet ökar


Linnéa Borén, Pontus Karlsson 2015-11-10


Då känslan av att knivdåd, bombningar och skottlossningar blivit en del av vardagen för oss norrköpingsbor valde vi att ta reda på om kriminaliteten blivit värre i vår hemstad eller inte.

Den 17 augusti 2015 skakades Norrköping av ett knivdåd som resulterade i livshotande skador skador för två av de tre offren. Det var vid lunchtid utanför Stadsbiblioteket som gärningsmannen i 25-årsåldern högg en man i ryggen. Strax därefter, på Drottninggatan, skar han även två kvinnor i halsen var av en fördes till ett sjukhus utanför Östergötland. 

 

Denna händelse och en rad andra brott med tillhyggen som begåtts under de senaste månaderna kan ha skapat en annorlunda bild av Norrköping där människor känner oro och rädsla. Vi gav oss därför ut på Norrköpings gator för att se om så är fallet bland stadens ungdomar. 

 

Till vår förvåning hade inte dessa dramatiska incidenter ökat rädslan för att bege sig ut. De menade på att tragedin i mitten av augusti var en oberoende händelse då mannen var psykiskt sjuk och inte hade någon koppling till offren. Många berättade dock att de känner större oro för att gå ensam när mörkret lagt sig och undviker därför att bevista gatorna om de ej har någon att slå följe med. 

-Jag kan inte påstå att jag känner mig mer rädd nu än innan knivdådet, men på kvällen går jag helst med en kompis eftersom det känns tryggare. 

 

Vi bestämde också träff med Norrköpings ordförande för Socialnämnden och Norrköpings brottsförebyggande råd för att få perspektiv på frågan. Roger Källs inledde med att säga att brotten faktiskt inte har ökat under de senaste åren. Brotten som begås i samhället har dock blivit mer våldsamma. 

-De brott som begås har blivit grövre och vi blir bombade av krigsrubriker, vilket kan skapa en känsla av att brotten i samhället ökar.  

 

Att det förekommer brott i samhället tror Källs beror på att ungdomar ej klarar av skolan, vilket leder till en ökad arbetslöshet samt att tillgängligheten av nätdroger är större nu än vad den har varit. 

-Den största och viktigaste insatsen för att minska kriminalitet och brottslighet är att få skolan att fungera. 

 

Trots känslan av att brottsrubrikerna blivit allt fler har faktiskt inte mängden brott ökat i Norrköping. Däremot skadas fler människor allvarligt i samband med brotten då tillhyggen blivit allt vanligare. För att lösa detta problem måste dagens ungdomar gå ut skolan och bli en del av samhället för att inte riskera att kriminaliteten blir enda utvägen. 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin