De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Drömmen om att hjälpa andra länder


Alva Peborn 2020-12-14




Redan i tidig ålder fick Viktor ett stort intresse för det militära och allt däromkring. Idag arbetar han som soldat på Amfibieregementet i Stockholm och har stora framtidsplaner. Han är glad över att han valde att göra värnplikten, det tog honom ett steg närmare drömmen.

Värnplikten

Allt startade med att Viktor som liten såg filmer, bilder och videoklipp på militärer som krigade för sitt land. Det var det första steget till att han blev intresserad. Han tyckte att det verkade spännande och häftigt att en dag jobba inom militär yrket. När han sedan var 18 år och han inte riktigt visste vad han ville göra efter gymnasiet kändes värnplikten som ett självklart val. 

- Det har varit min livs roligaste resa att göra värnplikten, jag har utvecklats som person mycket mer än jag någonsin trodde jag kunde göra. 

För att kunna göra värnplikten måste man utföra en så kallad mönstring. Där får man göra allt från fysiska tester till psykiska. Viktor mönstrade i malmö i september 2018, året innan han skulle ta studentet. Några månader senare i april fick han reda på att testerna var godkända och kallades därmed till att göra värnplikten i elva månader. Redan 22 juli ca en månad efter studenten var det dags för inryck till värnplikten. Det specifika området han hamnade på hade han tidigare fått önska. Han tyckte att Stockholms skärgård verkade intressant och det kändes som det skulle passa honom. 

- Jag hade även fått höra att det stället skulle vara väldigt fysiskt krävande och jag ville ha en utmaning, förklarar Viktor. 

Bilden som Viktor hade på försvarsmakten innan värnplikten och efter skiljer sig lite grann. Men bara på ett positivt sätt. Innan trodde han att det skulle vara mer bestraffningar, strängt och folk som skrek på en. Så som man kanske ser på film. Men det ser inte ut riktigt så.

- Självklart är det strikt och kontrollerat men inte på den nivån som jag först trodde. 

Disciplin och regler är något som är väldigt viktigt inom militären. Utåt kan de se ut som att de inom försvaret kan verka hårda och strikta men samtidigt finns det en mjuk sida. Viktor berättar att det ofta kramas mellan kollegor och kamrater och mycket beröm ges ut.  

Viktor uppmanar alla som har möjlighet att göra värnplikten. Det finns en utvecklingsplan för alla och man är där för att lära sig. Man behöver inte känna att man inte skulle klara av det eller att man är för otränad till exempel. Det finns ingen som kan allt från början och alla där är nybörjare. Det är det som är hela syftet med värnplikten, att lära sig och utvecklas. 

- Det är en resa ni sent skulle glömma, säger Viktor. 


Yrket som militär

Efter värnplikten blev Viktor erbjuden en tjänst inom försvaret som skulle börja 3 månader senare, givetvis tackade han ja. På hans område finns det flera olika arbetsområden och olika så kallade plutoner som man arbetar i. Viktor blev anställd som just soldat i en skyttepluton där han är än idag. I hans pluton jobbar 35 stycken andra personer och de är indelade i fem mindre grupper, varav tre av dem är skytte grupper. De två andra grupperna är en understödsgrupp och en båtgrupp. När jag frågar Viktor om hur en vanlig arbetsdag ser ut berättar han att det inte riktigt finns en vanlig arbetsdag. 

- Varje dag är unik och det beror helt på vad man får för uppgift att lösa, säger Viktor. 

Något som dock är återkommande varje arbetsdag är mycket träning. Det finns någon typ av fysisk aktivitet varje dag. Det kan tex vara vatten fys eller träning på gym. Det roligaste inom Viktors yrke tycker han främst är gemenskapen. Att man aldrig jobbar ensam. 

- Vi löser alla uppgifter tillsammans som en grupp. 

Även om alla individer i gruppen inte är lika bra på allt så gäller det att man samarbetar och hjälper varandra för att få fram ett bra resultat. Utöver det tycker Viktor också att yrket är roligt för att de får göra massor olika saker. De lär sig mycket nytt och får uppleva saker som inte vem som helst får. Man kan absolut säga att det är ett annorlunda jobb. Försvarsmakten strävar alltid för att utveckla och förbättra individernas kompetens samt dess färdigheter. Därför får de till exempel göra utbildningar inom flera nya områden. 

Försvarsmakten i sig är ganska hemligt och de som arbetar där har tystnadsplikt. Därav var det svårt för Viktor att berätta exakt vad de gör om dagarna och hur hans dagar brukar se ut. Eller i alla fall svårt att ge exempel på vad det kan vara för uppgifter de ska lösa. 


Framtidsplaner

Om Viktor får välja hur hans framtid skulle se ut så drömmer han om att åka på utlandstjänst och hjälpa andra länder med svåra förhållanden. Man kan åka till exempelvis Irak eller Mali. Det handlar inte bara om att man ska åka ner till ett land och kriga. Såklart är det en del av det men det är mycket annat som spelar stor betydelse. Det försvarsmakten vill åstadkomma med detta är först att bidra med större säkerhet till det utsatta landet. De vill även hjälpa till att utbilda de som bor där och förbättra infrastrukturen. Det som blir av att militärer åker till dessa länder är ökad respekt av mänskliga rättigheter för lokalbefolkningen i landet. Det leder till en bättre mänsklig säkerhet och frihet från våld. 

Viktor fick reda på att man kunde åka på utlandstjänst under värnplikten. Det var ingenting som han hade koll på tidigare, men det intresserade honom direkt. Han fick reda på att deras förband är ett så kallat insatsförband och därför skulle det tilldelas dem flertal utlandsmissioner i framtiden. Viktor har länge känt att han vill hjälpa människor som har det svårt och allitd velat arbeta med något som gör det möjligt. Han vill vara med att påverka och förändra. Han vill känna att hans yrke faktiskt gör skillnad. 





Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin