De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Dags för skolan att byta kurs


Hugo Hassler 2016-04-27


Stressen ökar, arbetsbördan ökar, avhoppen ökar och betygen sjunker.
Den svenska skolan går på knäna med en allt ökande press hos eleverna samtidigt som fler och fler elever går in i väggen. Tidigare var problemet att människor som redan kommit ut i arbetslivet gick in i väggen nu har denna vägg kommit närmare och närmare skolan. Frågan är bara när gänget på Rosenbad inser fakta och vågar vända den svenska skolan tillbaka på rätt kurs.

 

Den svenska skolan kanske kan liknas med Titanics jungfrufärd. Vad skulle kunna hända? Sverige har ju världens bästa skolan. Idag står vi där med isberget i sikte och politikerna vända åt andra hållet. När allt fler tjejer och killar är deprimerade, lider av prestationsångest eller rent av hoppar av skolan då kanske något har gått fel, kanske.

Jag tror att mycket av problemet har hemläxorna ansvaret för. När vi ungdomar kommer hem från skolan så välkomnas vi av berg av läxor, efter en åtta timmars skoldag. Det är lätt att få känslan av ständigt vara bunden till skolarbeten. Aldrig kunna ha en fritid utan skolan i bakhuvudet.

Den finska skolan tas oerhört ofta upp i media, en skola i världsklass. Finnarna har inte alltid fått stå på prispallen i PISA-undersökningarna. För ungefär 30 år sedan så tog finnarna färjan över till Sverige och världens bästa skola. Då var den den svenska skolan i topp och den finska i botten. Idag är Finlands skola till stor del baserad på hur den svenska skolan såg ut för några tiotals år sedan. Idag har vi ombytta roller med en finsk skola i topp och den svenska i botten.

Vad är receptet då för denna framgångssaga? Svaret är inga läxor. Den finska skolan sköts i skolan inte i hemmet. Den finska filosofin bygger på att man ska låta barn vara barn och att man tror att ungdomarna har ett liv utanför skolan. Det är lätt att tro att de finska barnen går i skolan mycket mer än svenskarna. Det är faktiskt tvärtom. I Finland har man bland det kortaste skolåret och skoldagarna i världen. Det låter nästan för bra för att vara sant, men i Finland är det vardag. Där finns i stort sett inga ungdomar som går in i väggen, inga nationella prov, där finns en bra skola utan några konstigheter som toppar alla undersökningar. Det kanske är dags att Fridolin och company sätter sig på en färja österut och spanar in hur den finska skolan ser ut. Det kanske är dags att vi ändrar på den svenska skolan, eller?




Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin