De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Sjukdomen förde Josefin till drömjobbet


Linnea Hedlund 2022-03-31




Josefin Hedlund blev allvarligt sjuk som 17-åring. Trots det slutade hon aldrig kämpa, nu är hon sedan 20 år tillbaka ett välkänt ansikte i Stockholms mediebransch.

Sjukdomen som hade kunnat sluta med döden förde Josefin till att hennes barndomsdröm uppfylldes. Idag arbetar Josefin som projektledare för de största produktionsbolagen i Sverige. Hon har bland annat jobbat med Talang som är det största talang- och underhållningsprogrammet  i Sveriges de senaste decenniet och Idol som är ett program där nykläckta stjärnor föds. Där har både Måns Zelmerlöw, Agnes och Loreen fått fart på sina karriärer. Hon har också jobbat med det populära humorprogrammet Bäst i Test, där kändisar gör roliga uppdrag och upptåg. Och kanske det viktigaste av allt: arbetet med äventyrsprogrammet Wild Kids. Som namnet avslöjar så handlar det om ett gäng vilda ungar och djur som är ute i vildmarken, ett program som för många symboliserar barndomsminnen. Men hur startade allt? 


Wild Kids öppnade porten mot framtiden

Vi backar bandet till 2003. Josefin gick då sin sista termin på Kungsgårdsgymnasiet med inriktning media. På höstterminen i trean blev hon allvarligt sjuk och missade den obligatoriska praktiken. Ett år senare tog hon tag i det hon missat och det blev samtidigt startskottet för en lyckad karriär inom media. Företagsam som hon är så kontaktade hon Bodil. Bodil är en nära släkting som var bosatt i Stockholm och arbetade på SVT som kulturchef. Bodil tog kontakt med projektledaren på Wild Kids och redan dagen efter fick Josefin en praktikplats i sex veckor. Det var Josefins första steg in i mediebranschen. Programmet spelades in i Kolmården, vilket var en fördel för Norrköpingsbon Josefin. Det var ett stort steg, för bara två år sedan var hon inlagd på sjukhuset förlamad av ett aggressivt virus och kämpade för att överleva, och nu skulle hon lämna Norrköping för nya utmaningar. Josefin sa upp sig från den glasskiosk hon arbetade på och dagen efter var hon på sin livs första TV-produktion. Wild kids var hennes första steg in i TV-branschen och ett minne hon sent kommer glömma.  
- Det var ett varmt arbetsgäng att komma till, alla välkomnade mig med öppna armar. Trots att jag bodde i Norrköping flyttade jag in hos teamet på Wild Kids. Vi blev som en familj och är vänner en idag. 


Tuff första period i Stockholm

Efter sex veckors praktik på Wild Kids fick Josefin en ny anställning som produktionsassistent till programmet Poker Face som var ett underhållsprogram där den som höll masken och ljög bäst vann. Denna produktion var i Stockholm vilket gjorde att hon var tvungen att flytta upp till Stockholm. 
- Jag flyttade upp till min morfar som bodde i Gamla stan. Min ekonomi var knaper och jag var lågavlönad, så jag fick bo hos honom i början av min karriär. 

Josefines arbetsuppgifter i Poker Face bestod av att vara blomsterflicka, boka castingar och köpa fika. Josefin kämpade i den obekanta staden för att lyckas med sina mål. Hennes arbetstider var långa och hennes lön var låg, många gånger arbetade hon gratis. Efter ett halvårs slit var inspelningen med Poker face klar och det var dags för nya äventyr. Hon arbetade som produktionsassistent i 5 år, samtidigt som hon flyttade runt till olika lägenheter och bodde inneboende hos främmande människor för att kunna ha råd att arbeta i Stockholm. 
- Det var en tuff period, men jag kämpade. Jag visste vad jag ville åstadkomma och jag såg det alltid framför mig. Jag tyckte det var väldigt kul på inspelningarna och det gjorde så åren som produktionsassistent gick fort trots allt slit. 


Produktionsledare för talang 

2010 blev storslaget för Josefin. Hon klättrade i karriären och fick sitt första jobb som produktionsledare på Sveriges största talangjakt, Talang. Josefin fick bättre arbetstider, bättre lön och fick råd med sin första egna lägenhet i Stockholm. Josefin bjöd hela släkten till Stockholm där de såg Talang live ihop. Hon blev trygg i sin position och sin nya roll och stortrivdes, dock så var hon trots det inte riktigt nöjd. Hennes mål var att bli projektledare, hon kände att hon skulle passa perfekt i den rollen. 


Drömmen uppfylldes

Efter ett år som produktionsledare kom äntligen beskedet och 2011 blev oförglömligt för Josefin. 
- Efter sju års slit fick jag äntligen mitt första jobb som projektledare. Det var för TV-programmet “Kär & Galen” som TV4 sände. Att vara projektledare var precis så som jag trodde, fantastiskt. 

Josefin berättar att jobbet var som hand i handsken för henne. Hon har alltid vetat att hon skulle passa som projektledare eftersom hon är duktig på att hålla ordning och att ha flera bollar i luften. Det har varit en roll som hon alltid har strävat efter sedan hon började mediagymnasiet och nu var drömmen uppfylld. Som projektledare har hon ansvar för att ett projekt genomförs i tid och till den kostnad som är budgeterad. Hon leder och motiverar arbetsgruppen som ofta består av personer med olika kompetenser, till exempel tekniker, dataexperter, analytiker och ekonomer. 
- Att arbeta med TV i huvudstaden har jag alltid haft som mål. När jag var liten besökte jag Bodil. Hon visade mig produktionshuset och studion där Björnes Magasin spelades in, jag såg Björnes Magasin-dräkten mitt framför mig. Det är ett minne jag aldrig kommer glömma, säger Josefin och ler. 


Josefin jobbar nu på produktionen “Vem tror du att du är”,  som kommer släppas på Dplay inom en snar framtid. Josefin går nu in på sitt 20:e år inom mediebranschen och trivs som aldrig förr. Hon är ett välkänt ansikte och många produktionsbolag vill samarbeta med henne. Josefines namn är eftertraktat med gott rykte. Vem kunde tro det när hon låg förlamad på sjukhuset som 17- åring!

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin