De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Fjolårets språkresa görs om - humanisttreorna ska till Valencia

 


Ella Laestadius 2023-03-15

Bild från Valencia från fjolårets språkresa.
Bild från Valencia från fjolårets språkresa.

Humanisterna i Hu20 reser den 28 mars till Valencia, Spanien, för en utbytesresa i samarbete med Erasmus+ med syfte att stärka elevernas språkkunskaper och miljömedvetenhet. Lärarna Björn Rosdahl och Maria Calatayud Bernabeu ska resa tillsammans med eleverna.

De Geergymnasiets humanist treor ska i slutet av mars resa till IES Abastos, en gymnasieskola i Valencia, i ett samarbete med Erasmus+, EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning. 


- Jag kommer från Valencia och frågade en av mina kontakter som jobbade på IES Abastos om de var intresserade att delta i ett Erasmus+ projekt, säger Maria Calatayud Bernabeu, spansklärare på De Geergymnasiet.


Svaret var positivt och 2019/2020 sökte Maria ett Erasmus+ projekt (strategiska partnerskap för 
skolutbyte) mellan partnerskolorna. Ansökan beviljades juli månad 2020 och partnerskolorna fick pengar för att finansiera projektet som, på grund av pandemin, inte kunde genomföras förrän vårterminen 2022. Spanskaeleverna som läste kursen Spanska 4 reste förra året till Valencia för att genomföra språkresan Erasmus+ projektet finansierade. Nu ska humanisterna få göra likadant deras sista år på De Geergymnasiet.


- Vi är jättetaggade på att få åka igen, säger Desirée Desogus Ohlén och Clara Bentzer, humanisttreor. “Vi fick chansen att åka förra året med på språkresan, så vi är väldigt glada att få åka igen”. 

Syftet med resan menar Maria är “att förbättra elevernas språkkunskaper och öka populariteten för språkstudier”. Man hoppas kunna ge eleverna en djupare förståelse för hur kultur har påverkat språk i olika länder, kunna stärka samarbeten över landets gränser och man vill öka motivationen hos eleverna att studera främmande språk.


- De elever vi ska träffa i Valencia är naturare, deras huvudfokus med resan är hållbarhet medans vi humanister riktar in oss lite mer på kultur, historia och språk, riktigt humanistiska grejer, säger Clara.


- Vi vill även utveckla språkundervisningens kompetens bland skolpersonal samt öka medvetenheten om miljö- och klimatförändring utmaningar menar Maria. 

Maria är ansvarig för projektet som ska genomföras den 28 mars till den 4 april och med på resan är också Björn Rosdahl, lärare på De Geergymnasiet och mentor för humanisttrean. 


- Det är vi tillsammans med arbetslaget, ledningen och andra på skolan som ska hjälpas åt med genomförandet både när vi ska åka och när elever och lärare kommer från Valencia till Sverige. 

För de elever som inte ska med på resan finns arbete inplanerat som de kan jobba med under Hu20:s vistelse i Valencia. 


- Förra året funkade det fint och vår förhoppning är att det blir lika bra i år, säger Maria.

Både lärare och elever ser fram emot resan till Valencia. 


- Vi ska få gå på museer, lära oss mycket om stadens historia, få se mycket arkitektur och träna vår spanska, det ska bli väldigt kul! menar Desirée.


- Ja, det är bara att konstatera att eleverna verkligen ser fram emot resan med stor entusiasm och glädje. Förra året gick det över förväntan. Eleverna interagerade sig med de spanska eleverna och lärde känna varandra och den spanska kulturen, vilket gynnar ett bra samarbete. Vi är säkra på att det blir detsamma i år! säger Maria.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin