De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Up and coming från Norrköping!


Alfons Enemård 2022-03-31



Kanske är Oliver Norrköpings nästa stjärnskott? Kanske till och med Sveriges nästa stjärnskott. Oliver Enemård, 20 år, har mycket spännande på gång. En ung självständig kille från Norrköping som inte nöjer sig.

Det har länge varit en dröm för Oliver Enemård att släppa egen musik. Under flera år har Oliver jobbat för att förbättra sin produktion och släppa något officiellt. Äntligen släppte Oliver för fyra veckor sedan sin senaste singel “One Shot”. Låtsläppet har funnits med i planerna länge och idén har funnits i hela två år. Finliret och mixningen är gjord en månad innan låten släpptes. One Shot är del av genren “Future House” som är en subgenre till “House/EDM”. En klubblåt som slår hårt.
Målet med låtsläppet var mest att få ut lite musik och starta min musikkarriär.

Under sju år har han producerat. I början var musiken mest “lall” menar Oliver. Det mesta lät också riktigt dåligt. Inspirationen för att skapa musik kom från den superkända holländske producenten Martin Garrix. På senare år har Oliver främst funnit inspiration hos producenter såsom Brooks och Fabian Mazur, två mer nischade artister inom subgenern “Future House”.
När det gäller ett drömsamarbete med en producent vänder Oliver sig till Brooks.

- Men om vi snackar om en kollaboration med en sångare skulle jag säga Astrid S.
Den kända norska sångerskan Astrid S släpper egen musik men samarbetar ofta med olika elektroniska producenter. Olivers musikproduktion rör sig inom “House/EDM”. Men inom en nisch producerar han främst “Future House”. Oliver vill att musiken gör så att man dansar och “partar loss”.



De skönaste Hoodiesarna
Olivers intresse för att skapa stannar inte här. Oliver har nyligen lanserat sitt klädmärke “Sundown”. Tanken med klädmärket var att göra kläder som Oliver själv tänkte ha på sig. Själva motivet bakom Sundown Clothing är att vi kommer till liv när solen går ned.

- Hoodiesarna jag säljer är seriöst de skönaste jag har ägt.

Oliver registrerade företaget Sundown Clothing någon månad innan han fyllde 19 år. Han kände att det var ett naturligt steg att ta medan omgivningen såg det som en stor grej. Målet med att starta företag vid sådan ung ålder var att testa företagande på egen hand. Något som han också lyckades med. Oliver vet inte än hur han gör med Sundown Clothing.

Vad som är planerat för kläderna i framtiden är oklart. Som det ser ut just nu planerar Oliver att avveckla företaget. Med de goda företagserfarenheterna kan Oliver se sig själv satsa på större saker i andra branscher. Men för tillfället känner han att det nog är bäst att leta vidare.
- Jag har andra branscher som jag känner att det finns luckor i och som jag skulle kunna fylla. 



En mediafest
Oliver siktar mot att kunna binda samman både sina intressen för musik och kläder i ett uttryck. Runt namnet “Sundown Productions” är tanken att producera musikvideor, intervjuer och diverse kopplat till musikscenen. En stor del av produktionen är att skapa samarbeten med artister och sedan bygga märkets relevans därifrån. Tanken är att produktionen ska gå hand i hand med klädmärket.


Med hjälp av Sundown Productions kommer Oliver kunna marknadsföra både sina kläder och musik. Produktionsbolaget ska intressera den yngre målgruppen som har intresse för musik och kultur och som “älskar att släppa loss”.
- Men vi får se hur det blir. Sundown Productions ligger lite och väntar på att jag ska  bestämma mig hur jag vill göra med klädmärket i sig.



Kreativ problemlösning
Oliver håller ögonen öppna för många branscher, han tvekar inte på att testa nya saker. Till exempel skapade Oliver och hans bästa vän Jacob från gymnasiet relationspodden “Tips från Coachen”. Podden grundades efter gymnasiet då Jacob och Oliver inte hade mycket tid för att träffa varandra på grund av mycket jobb. Att skapa en podd var ett kreativt sätt att få träffas. Ett poddavsnitt i veckan gav utrymme för både det sociala och det produktiva.

Podden kan beskrivas som mer “laid back” och lugn. Ämnena som berörs i podden är allt från partaj, jobb, relationer och sex. Oliver summerar det som en podd av “det unga vuxenlivet”.
- Snacka strunt med sin bästa vän är väl alltid kul.
Podden har pausats nu, något som säger mycket om Olivers personlighet. Men det har varit en upplevelse och något nytt att testa. Både Jacob och Oliver har många andra projekt som kräver tid. 



En riktig framtidsoptimist
För framtiden finns det inte nog av drömmar och ambitioner. Ekonomisk frihet är något många strävar efter, inte minst Oliver själv. För tillfället letar han fastighet att investera i för att renovera och sedan sälja eller hyra ut, men Olivers hjärta ligger nog ändå främst i att producera och släppa musik. Han vill resa världen runt och spela musik. Målet är släppa mer musik och få fler följare.
- Men om det inte funkar hoppas jag på att mina hundra andra projekt kommer i rullning.

Inom 3 - 5 år räknar Oliver med att han bor i en av sina fastigheter. Han vill ha rest världen runt och börjat DJ:a. Just nu för tillfället jobbar han på Biltema men ser en förändring på det inom några år. Fokus är att spela musik på de största scenerna världen runt. Oliver hade tyckt de var väldigt roligt om kläderna kunde ta fart men han förstår att det krävs mycket tid och pengar.
- Förhoppningsvis tar jag upp kläderna om några år igen, det har varit väldigt roligt att designa och lansera kläder.



Öppen för förslag
En stor del av Olivers arbete är kreativt. För honom är kreativitet något helt naturligt. Om han inte vill göra musik gör han något annat. Det är ett tydligt personlighetsdrag.
- Det värsta man kan göra är att pusha kreativiteten. De dagar inspirationen inte finns får man hitta på något annat.

Att hitta variation i sitt arbete är viktigt. Något som inte kräver speciellt mycket kreativitet är att plugga lite. Vi kan hitta Oliver plugga företagande eller musikteori när han inte skissar på nästa idé.



Nyckeln till framgång
Med jobbet på Biltema och eget arbete blir det många timmar som går åt jobb. Med stora ambitioner anser Oliver att det är viktigt att planera upp dagarna rätt. Tack vare att han strukturera dagen precist vet han när han kan “chilla” och njuta av livet.
- Balans är svårt att hålla, men det gäller att planera in träning och aktivitet med vänner så gott som möjligt.

Att strukturera dagen på rätt sätt gör det möjligt för honom att göra fler saker men även så att han inte glömmer det sociala. För att följa sina drömmar menar Oliver också att man bör göra mindre delmål som är lättare tar en till slutmålet. Håll disciplinen, det kommer leda till målet. Olivers andra tips är att det är okej att misslyckas eller att ta ett snedsteg, det är så man lär sig.
- Ett litet extra tips är också att leva lite, det är okej att ta pauser. Vila och att ta några bärs med kompisarna behöver inte hindra dig för att nå dit du vill.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin