De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

“Min studieteknik fungerar men den är inte hållbar”

 


Ella Laestadius 2023-05-10


Hur vet man hur man ska studera? Varför är det så viktigt att ha en studieteknik? Eleverna på De Geergymnasiet blev tillfrågade i en enkätundersökning hur de pluggar inför prov, vad som fungerar bra och vad som fungerar sämre. Denise Sundell sätter beskriver i en intervju hur just hon studerar.

Varför är det just så viktigt att kunna plugga rätt på gymnasiet? Karolinska institutet beskriver i artikeln “Studieteknik och Studievanor” från 2022 att en god studieteknik är ett viktigt verktyg för att lyckas med sina studier och samtidigt få tid till annat i livet. Att kunna planera sina studier minskar stress vilket påverkar hjärnans djupinlärning. Vetskapen om att vi människor blir trötta rent biologiskt och fysiologiskt och att hjärnan behöver sortera och smälta ny information beskriver vikten av pauser mellan studietillfällen för att vi ska kunna ta in ytterligare information. 
 

Enligt en enkätundersökning bland gymnasieeleverna på De Geergymnasiet i åldrarna 15-19 anser ca 64% att de har mycket prov i skolan. Eleverna blev tillfrågade vilken studieteknik som de brukar använda sig av när de studerar. Att diskutera med en kompis, skriva instuderingsfrågor, ta anteckningar på lektionen och att gå igenom lärarnas presentationer efter lektionen, låg i toppen av de metoder elever brukar använda sig av för att plugga. En liten del av eleverna tyckte att lärarens presentationer fungerar bra att använda som studieteknik. Det mest effektiva sättet att plugga var instuderingsfrågor enligt eleverna. 

- När jag pluggar till prov brukar jag använda mig av Quizlet eller ser till att jag har anteckningar på all nödvändig information jag behöver för att klara ett prov, säger Denise Sundell, humanisttrea.

Att börja plugga dagen innan ett prov är inte tillräckligt med tid enligt forskning för att hinna repetera och ta in kunskap på ett effektivt sätt. Stress ökar dessutom när man endast pluggar dagen innan ett prov. 

- Jag försöker plugga lite när vi får reda på att vi ska ha ett prov men oftast brukar jag glömma bort det tills dagen innan och då blir det så att man sitter och stress-pluggar kvällen innan provet, säger Denise. 

När eleverna på De Geergymnasiet blev tillfrågade hur långt i förväg de brukar plugga till ett prov uppgav majoriteten att de brukar plugga en vecka eller några dagar innan provet. På frågan om var eleverna sitter när de studerar är “hemma” det mest frekventa svaret. De flesta uppgav att de brukar sitta mellan en till två timmar per pluggtillfälle.

- Det blir stressigt oavsett, antingen sitter jag 5 timmar i sträck och råpluggar eller så sitter jag en halvtimme innan provet, det varierar ganska mycket. 

Majoriteten av de tillfrågade eleverna tycker att deras studieteknik fungerar.

- Min studieteknik fungerar men den är inte hållbar. Jag har aldrig fått F på ett prov så på något sätt funkar det, menar Denise.

De flesta av de tillfrågade eleverna på De Geergymnasiet upplever att de inte börjar i tid för att hinna lära sig allt man behöver eller att man har koncentrationssvårigheter. Många upplever även att de har svårt att komma igång eller att de lätt blir distraherade av exempelvis mobiltelefonen.
 
- Att plugga är någonting som vi kollektivt kommit överens om att det inte är roligt, det blir mer som en syssla och därför tror jag att folk drar sig från att göra det och har svårigheter att komma igång. 

Dock så upplever ca 82% av gymnasieeleverna att de får de resultat de vill ha på prov tack vare sin studieteknik. 

- Man vill ju alltid ha bättre betyg men jag nöjer mig med ett E, så länge jag är godkänd så är jag nöjd men såklart vill man alltid ha högre, säger Denise. 

En majoritet av de tillfrågade eleverna tycker att skolan borde informera om olika studietekniker i skolan. Något som Denise höll med om.

- Jag tror det kan vara en bra grej att kunna få prova på olika studietekniker för att kunna hitta den studieteknik som passar en själv, det borde uppmuntras!

Att ha kunskap om studieteknik är viktigt för att minska stressen gällande plugg. Majoriteten av de tillfrågade eleverna på De Geergymnasiet uppger att de har studietekniker som fungerar bra men många upplever att det finns brister. Många av eleverna har koncentrationssvårigheter, upplever att de inte börjar plugga i tid och blir lätt distraherade, trots att majoriteten upplever att de får resultaten de vill ha. Men Denise menar på att pluggandet i sig inte bara är en pina.

- Att plugga är ju någon form av skapande, jag tror det kan bli roligare om man förstår hur man ska plugga och tar till sig bra studietekniker. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin