De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Backup - för ett tryggare samhälle


Katja Lundgren 2016-05-02


Norrköping, en stad där kriminalitet blir allt vanligare och där alltfler ungdomar går hem om kvällarna mer rädda än någonsin. Norrköping, en stad där polisen inte längre räcker till för att göra samhället säker om kvällarna. Det är då Backup kommer in i bilden. 


Vilma Adolphson är en av ungdomarna i ledarskapsutbildningen som hålls av organisationen Backup. 
- Det främsta syftet med Backup är att skapa en trygghet i samhället, berättar Vilma.
Efter utbildningens slut kan arbete på fritidsgårdar eller Pangea vara aktuellt.
- Arbetar man inom Pangea så åker man runt om i Norrköping om kvällarna och ser till att allt står rätt till.
Vilma berättar också om hur det kan vara allt ifrån att prata med människor som är ensamma, till att stoppa bråk som uppstår.
- Vi finns där som ett extra stöd för polisen kan man säga. 

Ingen tråkig skolmiljö
Under sex månaders tid träffas ungdomarna två dagar i veckan och tar upp frågor kring ämnena etik, moral, respekt och hänsyn. Inom utbildningen får de även ta del av kurser inom konfilkttantering och självförsvar. 

- Många förväntar sig en tråkig skolmiljö när de får höra om utbildningen, men så är det verkligen inte! förklarar Vilma. Genom att kombinera föreläsningar med bland annat samarbetsövningar och praktiserande så blir utbildningen till något mer verkligt om man jämför med många skolämnen. 

Backup är en organisation vars utbildning är öppen för alla ungdomar inom åldersgruppen 15-25, så länge de sköter sig på fritiden och i skolan.
- Backup är en bra stöttning för dem som hamnat på fel spår i livet och vill få hjälp att hamna rätt, samt leva ett bra liv, förklarar Vilma. 

Ungdomarna som är ansiktet utåt för organisationen får inte ha klagomål från skolan på sig eller från polisen för att ha utfört något slags brott. Principen bygger på att dessa ungdomar ska vara pålitliga som stadens beskyddare. 

Gemenskapen är det roligaste
Vilma förklarar hur gemenskapen i gruppen är det bästa med utbildningen. Respekt står i fokus då alla accepteras precis som de är.
- Att gruppen blir som en familj full med tillit och respekt gör det hela till något som jag inte ångrar en sekund att jag tog del av! säger Vilma glatt. Man känner sig helt trygg med de andra människorna i gruppen, vilket är en otroligt skön känsla.

Att finnas där för personer som behöver hjälp är någonting som Vilma bryr sig om. Det var en av många anledningar till att hon valde att gå utbildningen.
- Det är ett bra sätt att lära sig saker om hur samhället ser ut och om hur livet är uppbyggt. Och typ 1000 saker till, på ett roligt sätt! 

Hon skulle också rekommendera utbildningen till alla som känner sig intresserade av att hjälpa människor, få en bättre uppfattning om hur samhället är uppbyggt och förstå bättre hur livet kan pendla upp och ned. En grupp där vem som helst är välkommen med andra ord. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin