De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ung kille med en ljus framtid


Arvid Andersson 2016-06-08


Varje år går Fotbollskanalen ut med en lista för 10 unga spelare i Allsvenskan som experter tror ska ha ett genombrott för säsongen. Denna gång är en fotbollskille från De Geer’s gymnasie med. Tesfaldet ‘’Tess’’ Tekie toppar listan.

 

För Tesfaldet Tekie som går på De Geer’s gymnasie väntas förhoppningsvis en stor och framgångsrik karriär, inte minst i Allsvenskan eftersom han spelar för IFK Norrköping som  vann guld förra året och dessutom har en väldigt bra chans att göra samma sak i år.


När Tesfaldet var 9 år kom han till Sverige från Eritrea, där han började spela i Gunnilse IS, och därifrån har han tagit sig ända till Allsvenskan i IFK Norrköpings A lag, men där är det så klart hård konkurrens.

- Ja det är väldigt hård konkurrens. Det finns många duktiga spelare just på min position och Janne anpassar spelare till motståndet vi möter så det kan vara olika start-elvor för varje match.


Som sagt ligger han först på listan för potentiella genombrott för säsongen 2016, men blir man inte nervös och pressad av att ligga högst upp och ha många förväntningar på sig?

- Jag blir inte speciellt nervös när jag har vänner och familj som stöttar mig. Jag skulle säga att jag blir motiverad av det, inte stressad eller pressad. Man sätter egna mål för sig själv och stänger av allmänheten. Det är media som sätter störst press på en.


De första tre matcherna av årets Allsvenska fanns Tesfaldet med i start-elvan, men de kommande matcherna mot AIK och Hammarby fick han en plats på bänken och kom in senare. Var det för han själv inte kände sig på topp eller var det för Janne inte tyckte han passade in i just de matcherna?

- Det är olika för varje match, det är väldigt hård konkurrens som jag sa innan och många duktiga spelare på just min position. Han anpassar också spelare efter motståndet, men det kan också bero på andra faktorer att man inte får en plats i start-elvan eller på bänken.


Man kan ju undra hur allt det här med fotbollen går ihop med skolan och utbildningen. Han ska inte plugga vidare, och visst, varför göra det när man har en väldigt stor chans att bli just, stor? Men har man tid med skolan?

- Skolan är ju så klart viktig. Jag får mycket extrahjälp som är bra och lärarna är snälla och förstår om man måste sticka iväg på träning. Jag har inte tänkt att plugga vidare. Det är fotbollen som gäller nu.


För att bli bättre så kan det finnas saker som man behöver träna mer på eller förändra något. Finns det något som du skulle kunna bli bättre på? Något som skulle ge dig en fördel för din spelstil?

- Snabbare och starkare. Jag är ganska liten, det betyder inte att det är dåligt, det kan vara en fördel. Man är mer smidig, men jag måste tänka tre steg före alla andra eftersom jag är mindre än de flesta. Jag måste till exempel kolla bakom mig innan jag får bollen för att undvika att bli nertrampad av en som är dubbelt så stor som jag.


Alla har mål om man spelar fotboll. Antingen hur bra man siktar på att bli och/eller vilken liga man skulle vilja spela i.

- Målet är ju att komma så högt upp som möjligt i Europa. Premier League är drömligan. Det är där de bästa spelarna kommer ifrån och det var dom matcherna man kollade på varje lördagseftermiddag när man var liten.


Då får vi se om Tess dröm om att spela i engelska Premier League går i uppfyllelse. Om inte det så har han i alla fall en garanterad plats i svenska Allsvenskan.







Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin