De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Spartips


Xander Jennerström 2019-06-03


Många ungdomar har problem med pengar och känner inte att de har råd med allt de vill ha och göra på fritiden eftersom de redan betalar så mycket för andra saker. För att hjälpa dig som har det problemet kommer jag med en lista med idéer till hur du kan spara pengar i vardagen.

1. Ät på skolan. Skolmaten betalas av skatten och det är gratis för alla elever att äta i svenska skolor. Du sparar upp till flera hundra kronor i veckan på att äta på skolan istället för att gå ut på restaurang.


2. Håll koll på din budget. Skriv gärna ned hur mycket du tjänar och gör av med varje månad. Du kan ha en liten bok som är till för att göra just det. Spara kvitton, även från mataffären, för att se till att du vet exakt hur mycket du gör av med.


3. Försök att inte impulshandla. Köp vad du har planerat att köpa och vad du har sparat till när du väl är i affären.


4. Ta med dig matsäck om du ska åka iväg någonstans istället för att köpa dyrt fika på vägen.


5. Klipp ditt hår hemma, hos en kompis eller med hjälp av någon billigare hårfrisör.


6. Gå på loppis och köp föremål du behöver på second hand. Det finns så mycket billigt du kan skaffa i second-hand-butiker och på loppis, speciellt när det kommer till heminredning och köksprylar.


7. Börja aldrig spela med pengar (gambling) eftersom du kan hamna i skuld väldigt fort.


8. Börja aldrig snusa, röka, dricka alkohol eller annat som kan vara beroende och/eller är högt beskattat eftersom det kan leda till stora kostnader och att du har mindre att använda till både annat som är roligt och sådant som du behöver för att leva.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin