De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Från skogen till Grekland


Frida Stark 2015-06-02


Rädslan att vara bortkopplad från civilisationen är ingenting Ebba Fälth lider av, till skillnad från många andra 16-åringar. Långa hajker och läger i skogen är en del av Ebba, och någonting hon tycker är väldigt roligt. 

 

Ebba går samhällsprogrammet med mediainriktning här på De Geergymnasiet. I korridoren ser hon ut som en helt vanlig tjej, men hon har ett intresse som hon inte delar med så många på vår skola. Hon är scout. En stor del av hennes liv kretsar kring scouterna och Ebba berättar glatt om de stora Japanplanerna och krossar den scoutstereotyp som många haft. Tillsammans med sina scoutkompisar har hon stora planer både inom och utanför Sveriges gränser. När Japanresan är avklarad kommer nästa stora resa: Grekland! 

 

”Jag är inget asfaltsbarn” 

Det hela började med att hennes kompisar uppmuntrade henne till att gå med i scoutkåren  i Krokek efter att hon börjat umgås med dem mer och mer.

-Mina kompisar trodde inte att jag skulle gå med i scouterna, för de tyckte att jag var lite utav ett asfaltsbarn som hatade skogen och insekter, så jag gick med för att motbevisa dem.

Ebba började med scouterna hösten 2011.  Nu, tre och ett halvt år senare, planerar hon en resa till Japan tillsammans med sin scoutkår. Jag kontaktade hennes scoutledare, Eva, som berättade att Ebba slitit hårt tillsammans med sina tre kompisar som ska med till Japan för att ha råd med resan.
- Vi har stått på marknader på både vintern och sommaren och sålt saker för att få ihop pengar. Vi har också samlat in massor med pant och besökt olika loppisar.  

 

Den stora resan! 

Japanresan har varit något som Ebba har sett fram emot redan från början. Nu börjar den spännande resan närma sig. De kommer vara i Japan i fyra veckor, men själva lägret är bara i 10 dagar. Resten av resan får hon spendera genom att åka runt till olika delar i Japan med sina kompisar.
- Min kompis Tua, som också ska med till Japan, har alltid velat åka på World Scout Jamboree som det heter. Hon försökte övertala mig när jag började, men jag tyckte att det var dyrt, onödigt och långt bort. Nu har jag ändrat åsikt och känner att det är värt! 

 

 

”Folk är rädda för att vara bortkopplade från samhället”

Bilden vi har om att scouter bara sitter och knyter knopar kan vi krossa. Det är så mycket mer. De är inte bara skogspromenader och läger där man grillar. Biobesök, stadshajker och filmkvällar är inte ovanligt. 

- Jag skulle säga att scouterna inte är som de flesta tror. De stereotypa scouterna går ut i skogen och knyter en knop, grillar en korv och sätter upp ett tält, sen går de hem. Det är så mycket mer än det. Det är väldigt socialt och man lär sig mycket om sig själv och andra. 

 

Ebbas scoutkår träffas en gång i veckan eller en gång varannan vecka. Hennes kår ”Enhörningen” består av henne själv, fyra andra scouter och en ledare. Ibland träffas hon även med en scoutkår från stan, då är de ungefär 12 scouter och två ledare. Såklart går de ut i skogen ibland också och är på läger.
- Jag är bortkopplad från civilisationen på lägrena. Det är ju det folk är rädda för; att inte ha telefonen och kunna ringa någon om man vill det. Men det är ju det som är skönt.

 

 

Ett spännande äventyr i ett främmande land

Förutom resan till Japan ska Ebba iväg på Explorer Belt som är ett läger som hålls varje år. Det går ut på att man i par ska gå 16 mil på 10 dagar med endast en karta, kompass och en lista med saker man ska göra. Det kan till exempel vara att ta en bild på en särskild plats, äta nationalrätten eller lära sig en dans från någon i lokalbefolkningen.

- Det hela går egentligen ut på att ta kontakt med lokalbefolkningen och be om hjälp med typ boende, mat, hitta ställen och göra saker. Det är det som är det spännande. 

 

Nu planerar Ebba att åka till Grekland 2016 tillsammans med sin scoutvän Tua. Ebbas bror berättade om Explorer Belt för henne för flera år sedan och ända sedan dess har det varit hennes dröm att få uppleva detta. Förutom själva utmaningen så får man även en rundresa i landet och som belöning får man ett bälte. 

- Att ha gjort Explorer Belt är en cool grej inom scouterna. Det är inte jättemånga som gör det. Det ska bli väldigt lärorikt och häftigt. Nu kan jag verkligen bevisa att jag inte är det där asfaltsbarnet som de trodde, och så ska jag åka med Tua som också har drömt om detta. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin