De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Hembakat fika - endast två minuter bort


Tilda Ekman 2016-02-03




Inte långt ifrån De Geergymnasiet ligger ett utav Norrköpings mysigaste fik. I 20 år har Kafé Kuriosa varit kända för sitt hembakade fika och sin hemtrevliga miljö. Vi på Lärkan har valt att göra ett kort besök.

När jag öppnar dörren till Kafé Kuriosa plingar en klocka och doften av nybakade bullar fyller hela rummet. Det är ett litet café med en gammaldags disk och omaka möbler som ändå hör ihop. Hela vyn känns tagen ur en film från tidigt 1900-tal.

Det är här jag ska träffa chefen för hela cafét, Erika Nilsson.

Erika har arbetat på Kafé Kuriosa i tio år, men varit chef sedan två år tillbaka. Innan henne var chefen Eva Ek. Erika berättar att när Eva Ek var oroad att cafét skulle förlora sin personliga charm om hon sålde det till fel person. Det var då Erika valde att ta över företaget.

- Det är två stycken som arbetar här på halvtid och sedan är det jag på heltid. Eftersom att vi är så få blir man nära med arbetskamraterna och det är väldigt skönt.

När jag träffar Erika har cafét precis öppnat, klockan är strax efter tio. Men Erika själv har varit igång sedan klockan sju. Eftersom att nästan allt som säljs på cafét är hemmagjort, påbörjas varje arbetsdag med att jäsa degar och börja baka. Vid klockan åtta levereas matbröd från Nelins konditoriet. Resten av dagen består av fortsatt bakning och kokande av kaffe och te.

- Vi är i köket och bakar under hela arbetsdagen, fixar degar och sådant som folk beställer.

Jag frågar Erika vad hon tycker är det bästa med Kafé Kuriosa. Hon tycker att det är att cafét har en speciell karaktär jämfört med caféer på stan. Kuriosa är mer mysigt och blir därför inte lika sterilt som stora de stora kedjorna på stan lätt kan bli. Dessutom är bakverken på Kafé Kuriosa hembakade och det här för med sig många positiva effekter. Det är inte bara godare, utan innehåller även mindre konserveringsmedel.

- Hembakat är guld värt! säger Erika och ler.

Det bästa med att arbeta på Kafé Kuriosa är enligt Erika att man dagligen får träffa väldigt mycket människor, gamla som unga. Hon trivs också väldigt bra med personalen, vilket gör jobbet ännu roligare. Jag frågar vad det mest populära på cafét är.

- Det är definitivt kanelbullar som vi säljer mest av!

Jag skulle rekomendera alla på De Geer att besöka cafét. Kafé Kuriosa ligger trots allt endast 2 minuters promenad ifrån skolan! För vad går egentligen upp emot en kopp kaffe och en hembakad kanelbulle när skolan är stressig?

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin