De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

“Det är som ett skådespel”


Alice Swanberg Roscher 2016-04-13


Alice Emericsson, 17, går in i en annan roll när hon ägnar sig åt sitt största intresse dansen. Hon får ett helt annat uttryck än vad hon vanligtvis har med både kläder och stil. Förrutom att själv dansa började hon också skapa sina egna koreografier som hon nu använder till sin showgrupp här på DeGeer.

Jag möter en leende Alice på tredje våningen i skolan och får genast intrycket av en väldigt tillmötesgående och snäll tjej. Alice har flera intressen men hennes favoritsysselsättning är dansen, börjar hon att berätta när vi sätter oss ner vid bordet.

- Jag har ridit och dansat lika länge, men dansen kan jag göra på ett annat sätt, mer hemma.


Intresset startade vid 4 års ålder när hon började dansa tillsammans med en kompis. Upp till 13 års åldern gick hon i dansskola och provade olika dansstilar som exempelvis street jazz och ‘barndans’ innan hon fastnade för hiphop och street som hon främst dansar idag, dansstilar som man inte riktigt föreställer sig att hon ägnar sig åt när man först möter henne.

- Det är mycket attityd i det och roligt att chocka folk, de blir chockade när jag säger att jag dansar street och hiphop. När de ser mig tänker de liksom inte på det. Det är som ett skådespel.


Det är vad hon beskriver som det bästa med dansen. Att kunna vara på ett helt annat sätt med ett annorlunda uttrycksätt och att gå in i en annan roll, olikt vem hon vanligtvis är.

- Jag får chans att uttrycka mig på ett annat sätt. Jag har helt annan klädstil när jag dansar. Då är jag mycket street och hiphop, men jag går inte klädd så annars. Jag får fram en annan del av mig som jag inte visar till vardags.


Men självklart handlar det också om själva rörelsebiten och känslan när man uppnått någonting man jobbat för, förklarar hon.

- Det roligt att röra på sig, känna att man klarar av ett svårt steg och visa upp det. Hela processen att lära sig en dans är rolig.


Mer än bara dans

Alice berättar engagerat om att intresset också har fortsatt längre, att hon började intressera sig för att koreografera och göra egna danser, något som hon också startade lite smått med från början då hon började dansa.

- Jag drog med mig syrran och satte igång en låt som vi gjorde lite steg till. Man bara lekte runt lite med det.


För ungefär 1,5 år sedan började hon koreografera mer på riktigt i samband med att hon startade elevföreningen ‘De Geers Showgrupp’ där hon är ledare, för att ha någonting att lära ut och göra när gruppen träffas och hon tyckte det var väligt roligt.

- Det var kul att komma på något själv, det vart så personligt. Man blev lite gråtfärdig när jag lärde ut min första dans till mina medlemmar. Det var någonting man själv hade skapat som andra tog efter och lärde sig.


Det ligger förstås arbete bakom en koreografi och det kan vara svårt, Alice menar att man får inte tänka alldeles för mycket när man gör det samtidigt som man ju måste hitta på någonting.

- Jag hittar en låt och improviserar och försöker tänka lite på vad jag gör men inte för mycket, för då blir det för styltat. När jag jobbar med en dans lever jag mycket i den dansen. Åker jag bussen hem så lyssnar jag på den låten och tänker jag på dansen och nya steg.


Väl I showgruppen träffas medlemmarna för det mesta en gång i veckan, i två timmar.

- Då lär jag ut en dans helt enkelt, jag brukar ha förberett lite och så får de välja någon dans de känner för och jag ser till att anpassa danserna för deras nivå. Det ska vara en kul grej alla ska kunna vara med på. Lätt men med lite utmaning.


Planering är nyckeln

Med tanke på förberedelserna hon gör och att dansen är ett stort intresse lägger Alice en hel del tid på dansen utöver de två timmarna som Showgruppen har i veckan, trots att hon även rider och går andra året på gymnasiet.

- Det tar mycket tid, utöver måndagsträningen med gruppen brukar jag lägga kanske fyra pass i veckan åt att koreografera och sådär. Men jag är ganska strukturerad som person och planerar, annars skulle det nog inte gå.


Till sin hjälp har hon en bra plats hemma avsedd för dansen där hon kan koreografera och ägna sig åt dansen när hon själv vill och har tid.

- Vi har en gillestuga, som ett stort vardagsrum, och så köpte jag speglar på ikea som jag ställde upp mot bokhyllorna. Så jag har ett ganska stort utrymme som jag utnyttjar.


Öppen framtid med drömmar

Genom intervjun har jag fått veta mycket om hur hennes dansrutiner och olika processer ser ut för tillfället. Hon verkar vara duktig och fokuserad, intresset är som sagt stort nu och hon vill självklart fortsätta med det i framtiden.

- Jag har börjat spåna på om man ska försöka flytta på Showgruppen till någon dansskola och få lokaler där eftersom jag slutar här, för jag vill inte släppa det. Jag skulle gärna jobba som danslärare eller instruktör, det skulle vara väldigt roligt.


Alice går det humanistiska programmet och valde alltså inte dansen i skolan eftersom hon även har andra intressen och planer inför framtiden. Hon väljer istället dansen som en stor hobby vid sidan om och så får hon se vart det slutar. Kanske möter vi henne i något annat, större sammanhang inom dansen i framtiden.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin