De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Kärleksdagen, behövs den?


Alfons Enemård 2023-03-15


På alla hjärtans dag förvandlades De Geers salar till en kärleksparad. Höjdpunkten på dagen var föreläsningen i aulan för eleverna. Sexologen Suzann Larsdotter föreläste om relationer, sex och samtycke. Jag frågade om det behövdes kärleksdag på De Geergymnasiet.


I år var kärleksdagen mer omfattande än förra året. Förra året anordnade elevrådet rosor som man anonymt kunde skicka till varandra. Skolledningen ansåg inte att rosutdelningen var lämplig, då det fanns risk för att någon inte får någon ros alls. I år var alla hjärtans dag schemabrytande med en föreläsning för alla årskurser 1 till 3.

Suzann Larsdotter pratade om samtycke, relationer och sex. Eleverna fick diskutera i grupper och man fick också ställa enskilda frågor till Suzann. Eleverna fick både diskutera i grupper men mikrofonen delades ut till elever. Under dagen bjöds det på musik, dikter, hallonhjärtan vilket gav en god och kärleksfull stämning.


Jag frågade eleven Melvin Ählström om kärleksdagen behövs?
- Ja, kärleksdagen behövs för att lära ungdomar som är nya till kärlek och relationer om hur t.ex. samtycke och sådant fungerar.


Tror du att folk får ett nytt perspektiv på sex och samlevnad av Suzanns tal?
- Det finns säkert folk som kan ta nytta av det sexologen sa. Hon pratade mycket om samtycke vilket är en stor del av relationer och samlag.


Var detta år bättre än förra årets alla hjärtans dag?
- Jag skulle säga att man lär sig viktigare saker av det här årets alla hjärtans dag. Blommorna förra året var bara ett sätt man diskret kunde ragga på folk.


Hur viktigt är det att vi upplyser en sån här dag?
- Det är viktigt att ge dessa ämnen här uppmärksamhet, så att folk lär sig hur samlag går till, att man behöver samtycke i någon form, även om det inte kommer fram med ord så kan den andra personen visa det med kroppsspråk. Men i vissa fall så behöver man vara försiktig när man inte hör det med ord så att man inte blint gör något utav ren lust.


Kärleksdagen blev en allmänt lyckad dag. I slutet av dagen när man lämnade skolan fick man till och med lite sista minuten kärlek med utdelning av gelehjärtan och uppmuntrande citat.


Borde Kärleksdagen bli en tradition?
- Jag tycker kärleksdagen borde bli en tradition på alla gymnasium, säger Melvin Ählström som går i klass SA20B


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin