De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Kunna släppa allting


Clara Kyrklund 2016-04-13


Hon står i stallet, ryktar hästarna och pratar lugnt med dem, solen ler och hästarna gnäggar. Anja, 17, har hållit på med ridsporten i mer än halva hennes liv och idag siktar hon mot stjärnorna.

Jag möts av en glad Anja som står i dörröppningen till det stora gulröda huset som ligger en bit ut på landet. Anja och jag går upp på övervåningen och sätter oss bekvämt i soffan. Brevid soffan står en hylla med ett trettiotal dalahästar i olika färger och storlekar.

-Jag började rida på ridskola när jag var ungefär 6,5 år, säger hon och funderar tyst för en sekund. Så jag har ridit i ungefär i 11 år. Jag vet inte riktigt varför jag började, jag tyckte väl att hästarna var fina och sen så hade jag ett par kompisar som red.


När Anja började rida koncentrerade hon sig mest på hoppning. Men när hennes häst, Maurits, blev skadad fleratal gånger tänke hon om:

- Nu satsar jag på dressyr och förhoppningsvis kan jag börja tävla igen snart!


Hon köpte egen häst 2009 och har inte slutat med ridsporten sedan dess.

- När allt går så där riktigt bra, allt funkar med hästen och träningen så blir man motiverad till att fortsätta och utvecklas.


Det kan finnas flera risker med ridsporten, förutom att man själv kan bli avkastad eller sparkad i stallet så kan ju även hästen bli skadad.

- Om man inte har koll på sin häst så finns det så klart större risk att det händer något jämfört med för en rutinerad ryttare.


Tid och tålamod

Det finns mycket man ska tänka på innan man köper häst. Man ska ha tid och hinna med att ta hand om hästen ordentligt. Det finns även större kostnader som man måste räkna in. Anja föreslår att man får råd av någon som vet mycket om hästar innan och att man som orutinerad inte skaffar en för ung häst som själv inte har så mycket erfarenhet.

- Jag åkte själv ner till Öland och provred en gång. Vi köpte hästen på plats utan att egentligen veta vad så mycket om vad det var för häst. Man ska ju helst provrida eller hoppa flera gånger innan man bestämmer sig, så man vet hur hästen fungerar.


Folk brukar ju säga ‘hästtjejer’ och ridningen har ju blivit stämplad som en tjejsport.

-Det är lite roligt, på ridskolenivå så är det mest tjejer, men på elitnivå så är det mest killar. Hur hänger det ihop med att det är få killar på ridskolan då?

-Ja de måste ju börja någonstans, men de kanske rider hemma och har lärt sig på så sätt.


Att ha både häst, skola och egentid kräver ju sin planering. Anja rider 6 dagar i veckan och lägger ner 3 timmar per dag åt sina hästar, om man själv inte rider kan hennes dagliga schema vara ofattbart.

- Det kan bli lite stressigt ibland att hinna med allting när man har så mycket i skolan. Men om jag har jätte mycket en dag så kan man planera och flytta om passen lite. Mina föräldrar hjälper också till så jag hinner med allt.


För att bli en bra ryttare krävs både tid och tålamod. Hon tycker att en bra grund kan vara ridskolan eller om man har möjlighet till en utbildad egen tränare. Men det handlar inte bara om lektioner och träning utan också om personen som vill bli bättre och utvecklas.

- Man ska ha en bra inställning, lägga ner mycket tid och energi och ha en plan att sätta upp mål.


Ridsporten har sina fördelar. Förutom att man blir fysiskt tränad så handlar ridning också om den mentala träningen. Man lär sig ta ansvar och att planera. Det märks på Anja att hon är väldigt strukturerad och har bra koll, inte bara när det kommer till hennes hästar. Det syns verkligen att hon bryr sig om och tar god hand om sina hästar.

- För mig är det en avkoppling att vara ute i stallet och att rida, kunna släppa allting med skolan ett tag.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin