De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Full fart i Åbys nya idrottshall

 


Henrik Axby 2014-11-14


Åby har länge fått nöja sig med att spela innebandy i en gammal högstadieskolas lilla idrottssal. Men nu är det äntligen ändring på det. Nu har Åby nämligen fått en ny, fräsch och fin arena, Åby Arena. 

 

Känslan i arenan
Jag går och tittar på en match i den nya arenan en molnig lördagsafton för att se hur det är. När jag kliver in genom dörrarna för första gången blir jag genast väldigt imponerad. Vid ingången finns det några dörrar (vilket jag antar är toaletter) och sedan direkt en stor, grå trappa upp som leder mot läktaren. En fräsch doft tränger sig in genom mina näsborrar och jag blir redo för att se på match. För min del behövs det dock inga sötsaker eller någon läsk som erbjuds i kafét bredvid läktarplatsen. Jag går fram till sittplatserna, absorberar omgivningen och tittar mig runt. När jag sätter mig ner på en av stolarna märker jag direkt hur obekväma de var att sitta i. Min första tanke var att det kommer bli jobbigt under en längre period, vi får se hur det kommer gå. Än så länge har det inte dykt upp så värst mycket folk, men det dröjer inte länge innan folk väller in i salen. Allt från extatiska ungdomar som är sugna på att titta på hemmalaget, släktingar till spelarna och pensionärer som kanske vill ha lite lyft i vardagen. 
Åby Oilers möter Lindås IBK. Lindås kliver in först på plan och värmer upp, men publiken kan inte ha brytt sig mindre om det. Det blir andra bullar när Åby kliver in för att även dem värma upp. Jublet stiger i byggnaden och kameror plockas fram. Det är inte svårt att se vilka som är publikens favoriter inför matchen. Jag som bor i området ser mig genast runt efter kända ansikten i laget, och mycket riktigt finns det en del spelare jag känner igen. 
Tyvärr slutar inte matchen helt som jag hade hoppats dock, i och med att Lindås vinner med 9-3. Det märks väldigt tydligt ändå att Åby spelar på hemmaplan med tanke på hur högljudd publiken var. Efter första perioden står det 2-0 till Lindås och stämningen är lite sådär. Men när Jesse Andersson, 21, gör Åbys första mål i andra perioden ekar jublen i arenan. Jesse själv gör inte någon större grej utav det hela, de ligger ju fortfarande under. Det bryr sig dock inte de fanatiska Åbyfansen sig något om. De fick ändå skåda ett högklassigt mål. Det är väldigt kul att se att publikens attityd är så stöttande även om deras hemmalag spelar ganska dåligt. Jag ser mig runt en del i publiken också under matchen och upptäcker att de flesta som sitter på läktaren är helt uppslukade av matchen. Allt från små barn till gamla män. Ingen tänker på de obekväma stolarna. Alla är engagerade i matchen även fast målen för bortalaget ramlar in ett efter ett. 


Innebandy i Åby
Innebandy har länge varit en stor sport i Åby. När man är mindre så provar nästan alla på att spela innebandy och väldigt många väljer att fortsätta. Det förekommer ganska ofta på små gator att ett gäng barn och ungdomar spelar innebandy tillsammans. Det finns nästan fler barn och ungdomar som spelar innebandy tillsammans än fotboll.
Med tanke på att det bara bor runt 5000 invånare i Åby är det ganska imponerande att A-laget är så pass bra som det ändå är. Sebastian Hennix, som spelar i Åbys ungdomslag, säger att han tror det kan vara på grund av att de flesta av dem har spelat med varandra sedan de var små. 
-Man blir samspelt på ett annat sätt då. Åby har även kontakt med spelare i bland annat Schweiz och USA också. 
Man kan ju kanske fråga sig hur det kommer sig att lilla futtiga Åby har lyckats få en så pass stor och fin arena. Det är ju ändå ett väldigt litet område med bara ungefär 5000 invånare. Men det finns en ganska stor anledning till att arenan byggdes från första början. Det är nämligen så att Åby har spelat väldigt bra och kommit in i Herr Allsvenskan för första gången, vilket innebär den andra divisionen. Nu när de spelar i Herr Allsvenskan finns det en del krav på platserna där matcherna ska spelas. Det mesta handlar i grund och botten om storleken på hallen.  Den gamla idrottssalen som Åby spelade i förut fyllde inte kraven och var helt enkelt för liten. På grund av detta spelades alla Åbys hemmamatcher i en hall inne i Norrköping i stället.  

 
Inte bara frid och fröjd
Jag har dock hört en del dåliga saker om arenan också. 
-De har blivit tvungna att byta ut tre lampor ungefär under bara en vecka, säger Sebastian Hennix.   
Olle Wennberg, som också har spelat i arenan, säger: 
-Det som var negativt var bland annat omklädningsrummen där du inte fick duscha för att då gick brandlarmet. Så var det också spackel på väggarna och sprickor i golvet. Jag har hört att det var för att de som byggde arenan gjorde ett så snabbt jobb som möjligt för att inte kostnaderna skulle bli alldeles för stora. En annan sak också som man kanske inte vanligtvis egentligen tänker på, men det var järnlister vid läktarnas kanter vilket kan vara farligt för de som använder hallen. Om man till exempel blir tacklad mot läktaren eller något liknande.  
Ett annat klagomål som jag personligen har hört om arenan är att det tog också en hel del tid att bygga klart arenan. Vissa som bor i närheten gillade inte heller allt oljud som kom från byggarbetet. Enligt en artikel från Norrköpingsmagazinet.se så är den totala kostnaden för bygget någonstans runt 58 miljoner kronor. Detta har en del människor i Åby blivit missnöjda över. De menar att så mycket pengar kunde gått till något annat än en idrottshall. 


Mer än bara innebandy
Men den nya arenan är ju givetvis en hel del mycket mer än bara en innebandy hall. Det finns ju så klart många andra sporter man kan spela i den nya hallen. Så som till exempel handboll, fotboll, volleyboll eller dodgeball. Handbollen har framförallt haft stor nytta av den nya hallen då laget Hultic spelar en del där. Högstadieeleverna på Hultdalsskolan har även flyttat från sin lilla sal till den här nya hallen. Jag som själv har gått på Hultdalsskolan i tre år kan i alla fall säga att det var mycket välbehövligt då den gamla salen var väldigt gammal och ofräsch. Det var uppenbart att den hade ett antal år på nacken.
Olika idrottsföreningar i Åby försöker ändå utnyttja den gamla idrottssalen också. Den fungerar ju fortfarande att använda, även fast den nya är mycket bättre. Dessutom kan flera lag då träna samtidigt. Många av de olika barn och ungdomslagen brukar fortfarande spela där. Den gamla idrottssalen är ju också bra för de absolut minsta som lär sig spela innebandy. Det kan ju kanske leda till en ny generation spelare som är ännu bättre än dem som spelar just nu. 
Jag lämnar arenan efter den brutala förlusten mot Lindås med blandade känslor. Jag känner mig så klart lite besviken över resultatet. Jag kan se att de flesta runt om mig känner likadant, speciellt spelarna. Men jag tycker ändå att det har varit kul att se på matchen. Stämningen i salen hjälpte definitivt för att vinna mig över.  Jag kan garantera att det kommer bli en positiv upplevelse för alla som väljer att spendera sin tid med Åby Oilers hängivna fans inne i arenan!

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin