De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Östergötland fotbollsförbund och De Geer tar upp kampen mot matchfixning


Olle Peterson 2019-10-08

Bild:ostergotlands_fotbollsforbund

Under förra veckan åkte Jens Littorin, journalist på DN och Magnus Svenungsson, SVT och Uppdrag granskning, runt på olika gymnasieskolor i Östergötland som har idrottssatsning tillsammans med Östergötlands FF, där av De Geergymnasiet för att informera det hårda arbete man gjort om matchfixning.

Ingen svensk medborgare har nog missat sommaren 1994. Fotbolls-VM i USA. Alla har sett bilderna och hört låten “När vi gräver guld i USA”. Historiska bronset väcker mycket känslor. Men det inte så många vet är att dagen före bronsmatchen så befann sig de svenska spelarna på hotellet. Då fyra spelare blev konfronterad av en man från Asien. Mannen heter Frankie Shang och är från Malaysia. Han är på senare tid känd för att vara en gudfader inom matchfixning och hade sina fingrar med inom många smutsiga affärer. Han bad fyra svenska spelare att följa med på sitt hotellrum. Där möttes spelarna upp av flera buntar med dollarsedlar på sängen. 

– Han ville att Sverige skulle förlora bronsmatchen, säger Magnus Svenungsson. Han fortsätter:

– Svenska spelarna var bland annat Anders Limpar och Klas Ingesson. De trodde allt var ett stort skämt, de trodde inte den här sorten förekom. Men i efterhand har de sagt att de var väldigt naiva. De insåg senare att de inte alls var något skämt, säger han.


Detta kom upp långt senare när de berättade om händelsen i fotbollsmagasinet Offside. 

– Det visar också att matchfixning finns och har funnits i alla tider. Även svenska spelare har blivit involverade. Stora frågan man ställer sig själv är ifall matchen var fixad, fortsätter Svenungsson.


Bronsmatchen mellan Sverige och Bulgarien slutade 4-0 och bronset var ett faktum. Resultatet stod redan i paus. Misstankarna går i Jens Littorin och Magnus Svenungsson huvud om inte Frankie Shang hade gått till bulgariska spelarhotellet efteråt och frågat om de ville förlora matchen istället för Sverige.


– Fattar ni vad det innebär? Frågar Magnus Svenungsson till ungdomarna i aulan på De Geergymnasiet. Han fortsätter:

– Är det ingen bragd att Sverige vinner den här matchen? Då börjar man fundera på matcher man tittat på om spelare gör sig till.


Den historiska händelsen kanske helt enkelt är fixad.

– Man börjar undra om det sker även i ungdomsserier, damallsvenskan, herrallsvenskan och även i VM och i Champions League, säger Jens Littorin.


Jens Littorin ställer knark och droger med matchfixning mot varandra.

– Du behöver inte sälja knark i dag. Matchfixning handlar om samma höga summa pengar och det har varit enklare och aldrig funnits något straff förens den nya lagen kom, berättar Littorin, som även jämför matchfixningen med doping:

– Meningen med idrott är att vara så bra så man lurar motståndaren. Dopar man sig själv gör man det för att bli bättre än alla andra men när man ska fixa en match gör man sig sämre än vad man egentligen är. Det förstör själva meningen med idrott.


Under föreläsningen kommer det på tal om att man ska få kunna göra misstag men det kan även påverka idrotten i längden.

– Ska man som åskådare efter en match börja grubbla, vad var det här då? Har de spelat på matchen? Hur ska man bevisa de då sitter vi på Uppdrag granskning och tänker, säger Svenungsson.


Föreläsningen som varade under en timme fortsätter med ett inslag från Uppdrag granskning där Landskrona Bois stängde av två spelare för de presterade dåligt och misstänkte att de låg bakom matchfixning. En utespelare och en målvakt. 

– Utespelaren drog hem till sitt hemland, Kosovo. Vi ville få ingång till matchfixningen och ta reda på hur det funkade så vi kontaktade en journalist som härstammade från Albanien som kunde samma språk, berättar Svenungsson.


De började planera och begav sig till Kosovo, där de utrustade journalisten med en dold kamera. De låtsades vara affärsmän som skulle börja rigga matcher.

– Väldigt nervöst, för känslan är att det lyser om än själv att man har en kamera på sig, säger Svenungsson.


Mannen säljer bytet och börjar prata väldigt mycket om hur allt går till. Han har spelare både i superettan och allsvenskan. Han berättar också om att man kan bli av med mycket pengar. Vissa spelare blir rädda och hoppar av i sista sekund och då är pengarna borta. 

– Det är helt ofantliga summor pengar. Det handlar om en halv miljon kronor. Med detta samtal får vi veta att det förekommer matchfixning i Sverige, säger Littorin.


Av det hårda arbete man lagt ner har det även givit konsekvenser. Jens och Magnus får leva med hot och oro, men trots allt så tycker dem det är viktigt att sprida den kunskap till alla åldrar om vad som egentligen sker i idrottsvärlden och vad man ska göra om det inträffar än själv.

Olle Peterson


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin