De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Au revoir la Suède, bonjour la France


Katja Lundgren, Tilda Ekman Denize Pettersson 2016-05-09


Med bara veckor kvar till studenten planerar Johanna Sühl redan inför nästa utmaning… I Augusti bär det nämligen av Frankrike. Någonstans i det vackra landet befinner sig hennes kommande värdfamilj, ett år som au pair väntar.


Vi träffar Johanna, som läser samhällsvetenskap med inriktning media i trean, i skolbiblioteket med franskaboken uppslagen och anteckningsblocket framme. Johanna läser tillsammans med två andra på skolan kursen franska 5, vilket enligt henne är en ganska svår kurs. Men anledningen till att hon vill läsa det franska språket gör det svåra skolarbetet värt det.  
- Det var för ett och ett halvt år sedan som jag bestämde mig för att jag ville bli au pair  i Frankrike. Jag kände till många som planerat att flytta till engelsktalande länder, men Frankrike var det som lockade mig.

För att bli au pair blir man medlem på en sida där det publiceras “husannons” på en. Det är för att familjer som söker au pairer ska finna intresse via både bild och beskrivning för att senare kunna kontakta personen i fråga.

Johanna har via många olika “kontaktannonser” pratat med olika familjer som känts som bra alternativ. I nuläget har hon hittat en familj som hon tror hon kommer trivas med.
- De har två tvillingar som är tre år. Att ta hand om barn känns lugnt, men att ta hand om barn som bara pratar franska lite pirrigt och nervöst.

Den franska familjen bor i en liten by strax utanför Montpellier och Johanna kommer utöver tiden som hon är med barnen, pendla till Montpellier och läsa franska. Livet i Frankrike kommer bli väldigt annorlunda jämfört med livet i Sverige, men Johanna är positiv.
- Skiter det sig så är det en bra erfarenhet!

Planen för vad som händer efter året i Frankrike är också ganska klar just nu, Johanna vill nämligen studera till lågstadielärare. Därför kommer hon resa i slutet av sommaren för att kunna uppta högskolestudier direkt när hon kommer tillbaka. Avslutningsvis frågar vi Johanna vad som känns svårast med att vara borta ett helt år
- Att lämna familj och vänner känns inte så tungt, det är snarare packningen för ett helt år som tynger.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin