De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Alla katters andra chans - Fiahemmet


Denize Pettersson 2016-11-25




Nu på det 20:e året har den fristående föreningen Fiahemmet fortfarande samma glöd och volontärarbete som de alltid haft. Inger Ydrenius, Ordförande sedan 11 år tillbaka, berättar flitigt om hur den starka viljan för att kämpa för de hjälplösa bortglömda katterna fortfarande är lika betydelsefullt som alltid.

Torsdags förmiddag 10.45 så står jag och ringer på dörrklockan och en skugga närmar sig dörren. Det är Inger Ydrenius som jag har jag framför mig. Vi tar i hand. Därefter får jag en kort rundvandring. Inger berättar om de olika katterna som jag möter i dörröppningen. Jag ser tydligt hur de olika katterna som blivit hittade och omhändertagna har olika personligheter. Jag hinner hälsa på en liten vit katt som klättrar sig ur sin bur och hälsar försiktigt. Det känns trevlig och väl bebott. Varje kvadratmeter används flitigt av de olika katterna som antingen ligger i varsitt klösträd eller sitter vid fönsteröppningar.


Katter på löpande band

I hela 20 år har Fiahemmet kämpat för djuren och antalet katter bli inte färre. Det är hela tiden ett högt tryck på intag av katter och därför måste de tänka på sina prioriteringar. Främst ska de upphittade katterna få en plats och därefter, i mån av plats tas även omplacerade katter in. Med alla 25 till 30 volontärer som jobbar på lobbyverksamheten och hemlösa katter som kommer på löpande band.Det märks att det aldrig står stilla och Inger menar, att det är därför folk gillar stället! Redan efter att ha samtalat i några minuter så kommer en medelålders kvinna in med papperspåsar fyllda med skänkta saker som ska tänkas säljas på loppisen dem hade under deras Öppet hus som pågick den 8:e Oktober.  
 

Efterfrågan om att kunna få jobba på Fiahemmet har varit ganska stor, men att det inte blir lika många folk som nappar när dem talar om att det är ett volontärarbete. Både dem som är i behov av sommarjobb och dem som söker via arbetsförmedling är oftast dem som tar kontakt. Många vill också börja jobba för att få sin första spark in i arbetslivet eller arbetsträna och liknande. Men sin kärlek för katter är någon som såklart ska innefattas.

Alla volontärerna som arbetar på verksamheten har pass antingen mellan 8-12 och 12-16 och så delas det upp beroende på hur mycket tid var och en kan tänkas arbeta.

 - Många utav våra volontärer har stannat i år, vi alla är med på golvet och det blir ett samspel mellan alla! Alla är vi kattälskare här, menar Inger.
 

Trots den plats de har att fylla för alla omhändertagna katter, så måste man kompromissa ibland. Inger själv har tagit hand om dem ensamstående kattmammor som hittats, vilket hon har tagit som sin egna uppgift, det kan oftast bli upp till tio kullar, gånger fyra och detta upprepas därefter.

 

Inger får ett även ett telefonsamtal under intervjun, hon svarar efter några signaler. Det pratas om en upphittat katt som ska tänkas komma till Fiahemmet, kanske att den redan skulle anlända dagen i ändan. Det görs tydligt att det är många katter som är i behov att nytt hem, många kunder från hela Östergötland och delar från mellan Sverige kommer och lämnar in katter som hittas. Kring 300 katter har sålts under året berättas det för mig.

 

Alla katter är välkomna

 - Vi försöker hitta rum åt alla som kommer in och vi lever på hoppet!
 

Det har kommit upphittade katter bland som varit vid dem värsta tillstånden, många magra eller en annan med en ögontumör, även vid de svåra fallen som uppkommer så menar Inger att dem katter som kommer, jobbar dem hårt med för att dem som har en chans ska få en. Mycket tid och arbete utförs innan en katt kan bli säljklar, beroende på vilket skick katten är i. Vaccinationer, kastrering och besiktning utförs flitigt och sällan med långa uppehåll.


Om man nu skulle vara intresserad av en katt så går det även att reservera katten över ett dygn, för att pröva och se om katten skulle trivas i hemmet men även med den potentiella köparen. De katterna som sedan hittar sitt nya hem och nya familj hur går det för de sen? Får man höra något ifrån dem eller håller man kontakt med köparen?

Utav alla dem 300 katterna som omhändertas och som personalen möter på, så stöter man på en och en annan katt som man kanske fastnar något lite extra för.

Inger berättar själv att dem får många och fina brev utav dem nya familjerna som katterna fått komma hem till. En del utav dem breven som skickas till dem läggs också upp på deras egna hemsida. Om man klickar sig in där så kan man läsa många brev om hur katterna har det nu och om hur dem är hos sina nya familjer.

Inte nog med att dem familjer och personer som söker sig till fiahemmet, vill hitta en katt och göra ett gott ändamål utan många utav dem som kommer hit eller tar kontakt med dem, är också väldigt generösa! Menar Inger.

 

Fiahemmet, inte som någon annan organisation

På hemsidan finns flertal olika kategorier och en utav kategorierna heter “önskelista”. Där det står  “I kattlivets små nödvändigheter ingår bland annat; pälsmöss, pingisboll, avmaskningsmedel och mat”  och slutligen skrivs det att helst av allt skulle ett nytt hem vara högst på önskelistan. Inne på verksamheten har dem också en inslamlingsbox där alla som handlar på city gross kan lägga ner sitt kvitto. När en redovisning som sker en gång/ halvår, kring hur många kvitton som finns i så fås sedan en procent av insamlat kvitto belopp i reda pengar.

Bland all den glada respons som fås så kommer det ibland upp kritik likaså, andra nystartade kattorganisationer har visat sig kritisera Fiahemmet och deras verksamhet. Under en längre tid så fanns det stridigheter kring hur utsatta katter kan tas om hand på bästa sätt. Mellan Fiahemmet och andra föreningar så har konflikter blossat upp och åsikter som delats brett isär. Mycket handlade om samarbetssvårigheter, då man var oense om hur katterna skulle skötas. Vilket ledde till mycket ifrågasättning och misstycke för att kortfatta händelsen.

 

“ Människor är inte alltid roliga att ha och göra med alla gånger.”

Med det sagt, vill Inger också påpeka om att i slutändan kommer allt tillslut att handla om katterna, all deras arbete och kraft som läggs ner är för djuren. Att få ge dem chansen som dem aldrig fick! Efter sitt 11 åriga arbete med verksamheten så hörs det tydligt att Ingers starka vilja och intresse inte tappat gnistan. Vem vet, kanske sitter Inger kvar i verksamheten ytterligare 11 år.  

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin